Πυρετός διαβουλεύσεων για πακέτο βοήθειας µε βάση την Πρωτοβουλία της Βιέννης
Κρίσιµες διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο εξετάζεται να περιλαµβάνει και πρωτοβουλία τύπου Βιέννης για διακράτηση οµολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας µας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το περιεχόµενο των κρίσιµων αυτών διαβουλεύσεων επιβεβαίωσε µε δηλώσειςτου χθες στηντηλεόρασ ητου Bloombergο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν: «Ολες οι χώρες της Ε.Ε. συζητούν µια πρωτοβουλία τύπου Βιέννης για την Ελλάδα» είπε, ξεκαθαρίζοντας ...
ωστόσο ότι «δεν συζητείται αναδιάρθρωση του χρέους» της χώρας µας. «Οι διαπραγµατεύσεις της Ε.Ε. δεν είναι εύκολες. Είναι αρκετά δύσκολες» πρόσθεσε για τις διαπραγµατεύσεις που έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζονται σήµερα στην πόλη της Βιέννης µε τη συµµετοχή µάλιστα και υφυπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. Αυτό σηµαίνει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το ελληνικό πακέτο βοήθειας βρίσκεται, εκτός από τη χορήγηση νέας χρηµατοδοτικής βοήθειας για την επόµενη διετία 2012-2013 (και τους όρους για ιδιωτικοποιήσεις - πρόσθετα µέτρα), και πιθανή οικειοθελής διακράτηση των οµολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, τα οποία λήγουν στο διάστηµα αυτό.
Χθες επίσης ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αµαντέου Αλταφάζ, είπε ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συµφωνία µε την Ε.Ε. για τη χορήγηση της πέµπτης δόσης του δανείου.
Ανώτατοι ευρωπαίοι παράγοντες συνταντώνται από χθες στη Βιέννη για να εξετάσουν λύσεις που αφορούν τη χορήγηση και δεύτερου δανείου στην Ελλάδα, όπως µετέδωσε το Ρόιτερ. Σύµφωνα µε το διεθνές πρακτορείο, η συµµετοχή ή όχι του ιδιωτικού τοµέα, δηλαδή των τραπεζών, σε µια πιθανή επιµήκυνση χρέους είναι ακόµη υπό συζήτηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για να ελαφρύνει το τεράστιο βάρος χρεών που έχει η χώρα µας. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερ ανέφεραν ότι οι συζητήσεις αφορούν µεταξύ άλλων την επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής ελληνικού χρέους κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης του 2009 και ότι σε αυτές συµµετείχαν µέλη της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Χρηµατοπιστωτικής Επιτροπής (EFC), τα οποία αποτελούν ουσιαστικά ένα άτυπο Eurogroup. Η συνάντηση του EFC έγινε για να διερευνηθούν πιθανές λύσεις για το θέµα της Ελλάδας – ένα µενού «α λα καρτ» όπως το χαρακτηρίζει το Reuters – από όπου οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης θα επιλέξουν όποια συστατικά θέλουν για να δοθεί λύση.
Σηµειώνεται ότι εφόσον επιτευχθεί µια τέτοια λύση, θα λυθούν τα χέρια του ∆ΝΤ για χρηµατοδότηση της Ελλάδας. Το ∆ΝΤ δεσµεύεται από το καταστατικό του να µη χρηµατοδοτεί µια χώρα, αν προηγουµένως δεν έχει εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της τουλάχιστον για έναν χρόνο.
Αλταφάζ: Η Αθήνα κοντά σε συµφωνία για τη χορήγηση της πέµπτης δόσης
Στο τραπέζι η διακράτηση οµολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές µας
Βόµβα για τη Φινλανδία η γήρανση του πληθυσµού
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ δεν απειλούν µόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και τη Φινλανδία, όπως αναφέρει τουλάχιστον σε ανάλυσή του το Ρόιτερ.
Η χώρα που µέχρι πριν από λίγες µόνο εβδοµάδας απειλούσε την Ελλάδα ότι δεν θα εγκρίνει τη χορήγηση οικονοµικής βοήθειας φαίνεται ότι µπορεί να αντιµετωπίσει σηµαντικά προβλήµατα στο µέλλον κυρίως λόγω της δηµοσιονοµικής πολιτικής που ετοιµάζεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση συνασπισµού.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Φινλανδίας είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων δεν φαντάζει και πολύ απαραίτητη αυτό το διάστηµα. Οµως βόµβα για τη χώρα αποτελεί η συνεχώς αυξανόµενη γήρανση του πληθυσµού και η ασθενής ανάκαµψη ύστερα από βαθιά ύφεση, σηµειώνει το Ρόιτερ. Είναι ενδεικτικό ότι µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, η Νόκια, προχωρεί σε µεγάλες µειώσεις προσωπικού, ενώ η συµβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co εκτιµά ότι στη χώρα µε τα 5,4 εκατ. κατοίκους πρέπει να δηµιουργηθούν 150.000 - 200.000 νέες θέσεις εργασίας µέχρι το 2020 για να χρηµατοδοτηθεί επαρκώς το σύστηµα κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης η κυβέρνηση χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καλύψει τρύπα στη χρηµατοδότηση που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σηµειώνεται επίσης ότι το ΑΕΠ της Φινλανδίας, χώρας που εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις εξαγωγές, µειώθηκε περίπου 8% το 2009 καθώς η παγκόσµια ζήτηση για χαρτί, κινητά τηλέφωνα και µηχανολογικό εξοπλισµό κατέρρευσε.
Ράλι των αγορών µετά τα καλά νέα
Η προοπτική εξεύρεσης λύσης προκάλεσε χθες ράλι στις αγορές.
Σε αυτό συνέβαλε και δηµοσίευµα της «Wall Street Journal» για χαλάρωση της στάσης της Γερµανίας σε ό,τι αφορά τη συµµετοχή των πιστωτών στο κόστος βοήθειας της χώρας. το Χρηµατιστήριο άθηνών πραγµατοποίησε κούρσα 5,58% και έκλεισε στις 1.309,46 µονάδες, ενώ µε άνοδο πάνω από 1% έκλεισαν οι µεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. το ευρώ ξεπέρασε τα 1,44 δολάρια. τα spreads των χωρών της ευρωζώνης µε οικονοµικά προβλήµατα παρουσίασαν µικρή υποχώρηση,
Το... παρελθόν της Πρωτοβουλίας
Η πρωτοβουλία της Βιέννης, τον Ιανουάριο του 2009, είχε στόχο τη σταθεροποίηση της οικονοµικής και χρηµατοπιστωτικής κατάστασης στην Κεντρική και την άνατολική ευρώπη. τότε η παγκόσµια τράπεζα, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και η ευρωπαϊκή τράπεζα άνάπτυξης και άνασυγκρότησης συµφώνησαν να παράσχουν µε τη µορφή πιστώσεων δεκάδες δισ. ευρώ σε ουγγαρία, Ρουµανία, Σερβία προκειµένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να µη σταµατήσουν τον δανεισµό και να µην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις περιοχές αυτές που µαστίζονταν από την κρίση.
Και δηµοψήφισµα και εκλογές!
Δηµοψήφισµα για το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα και το Μνηµόνιο ζητεί ο Συνασπισµός, που επισηµαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δηµοκρατική νοµιµοποίηση του λαού για την οικονοµική πολιτική. παράλληλα ο Συνασπισµός ζητεί να γίνουν αµέσως εκλογές.
Από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου