Επιστολή-βόμβα προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για το μεσοπρόθεσμο ετοιμάζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα ζητάνε να γίνει ένας απολογισμός για τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και σύγκλιση των οργάνων (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας), στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μην αναγκαστούν και πάλι οι βουλευτές να το ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το γενικότερο πνεύμα των βουλευτών είναι ότι διαφωνούν με το να έρθει το μεσοπρόθεσμο ως ...
ένα άρθρο και λένε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε ένα άρθρο, η πώληση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του Ιππόδρομου».
Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι αποφασισμένοι να μην το ψηφίσουν στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν την πώληση ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Η επιστολή προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου έχει συνταχθεί και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών.
Την έχουν υπογράψει οι Κουρουπλής Παναγιώτης, Μερεντίτη Σούλα, Κουκουλόπουλος Πάρης, Ρεντάρη Όλγα, Νασιώκας Έκτορας, Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Τζελέπης Μιχάλης, Ρομπόπουλος Θωμάς, Καρτάλης Κώστας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σαλαγιάννης Νίκος, Λιντζέρης Δημήτρης και Τόγιας Βασίλης.
Σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον σταθμό Βήμα 99,5, είπε: «Ζητάμε να γίνει συζήτηση γιατί υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα».
Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Στη σημερινή, χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.
Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί;
Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός.
- Είναι ζήτημα πατριωτισμού.
- Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
- Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας.
Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).
Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).
Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής, αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:
1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2. Μεσοπρόθεσμο -πρόσθετα μέτρα 2011- αποκρατικοποιήσεις
3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή
Ανταρσία ξεκίνησε ο Κουρουμπλής στο ΠΑΣΟΚ
Οι πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και η αποτυχία να συναινέσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, αποτελούν τους βασικούς λόγους που ωθούν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Α. Παπανδρέου να μελετά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η αιφνίδια απόφαση αργά χθες το βράδυ των βουλευτών, με βασικό παρακινητή τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, να στείλουν ανοιχτή επιστολή στον κ. Παπανδρέου, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο επιτελείο του πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές κατέληξαν στην απόφαση όταν διαπίστωσαν ότι οι εξαγγελθείσες από την αρχή της εβδομάδας συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος συνεχώς αναβάλλονταν με αποκορύφωμα την είδηση για αναχώρηση του κ. Παπανδρέου για Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ.
Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση όχι μόνο των βουλευτών που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και των προεδρικών βουλευτών.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βουλευτές θα ζητήσουν να μην κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μορφή του ενός άρθρου αλλά με επιμέρους άρθρα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να καταψηφίσουν ορισμένα από αυτά, ακόμη και στην περίπτωση που απειληθούν με διαγραφή.
Η κατάσταση στην Κ.Ο. του κόμματος είναι έκρυθμη.
Μετά τα συνεχή κρούσματα επιθέσεων από πλευράς πολιτών σε βουλευτές, ολοένα και πληθαίνουν εκείνοι που δεν διστάζουν να παραδεχθούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι είναι ανάγκη να επαναβεβαιώσουν μέσα από μια εκλογική διαδικασία την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο.
Έτσι, πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός που βρίσκεται προ των πυλών δεν θα αλλάξει ουσιαστικά το κλίμα για την κυβέρνηση.
Οι εκλογές λοιπόν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και -σύμφωνα με πληροφορίες- το κυβερνητικό επιτελείο αν δεχόταν μία ευθεία πρόκληση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Παπανδρέου θα «σήκωνε το γάντι».
Τέλος, η απειλή για εκλογές από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται ότι έχει «αδυνατίσει» και δεν αποτελεί πλέον τον ισχυρό μοχλό πίεσης του παρελθόντος.
Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές !
Τελεσίγραφο έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους περίπου 25 βουλευτές οι οποίοι ετοιμάζονταν να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 'Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές" διαμηνύθηκε.
Η διαρροή της επιστολής και του περιεχομένου της, έχει προκαλέσει γκρίνιες μεταξύ των βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι, αλληλοκατηγορήθηκαν και έφτασαν μέχρι... μαλλιοτραβήγματος, έστω και αν ένας δεν έχει μαλλιά να του βγάλουν.
Πληροφορίες λένε ότι το κείμενο της επιστολής θα αλλαχθεί και θα γίνει πολύ πιο ήπιο, ώστε όταν δημοσιοποιηθεί να μην προκαλέσει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που ήδη προκάλεσε.
Από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συνεγερμός, από πληροφορίες που 'ηθελαν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, θέτοντας όρους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αργότερα άρχισαν να διαρρέουν απειλές για διαγραφές και επίρριψη ευθυνών σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Την επιχείρηση «μπλοκαρίσματος» ανάλαβαν η διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο ΓΡαμματέας της ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, ενώ κάποιοι από τους βουλευτές κλήθηκαν στο Μαξίμου για «συστάσεις».
Οι 25 βουλευτές, ανάμεσα τους και οι κυρίες Καϊλή, Γιαννακά και Γιαννακοπούλου και οι κύριοι Κωνσταντινόπουλος, Αμοιρίδης, Κουρουμπλής και Κατρίνης ζητούσαν από τον Πρωθυπουργό να γίνει συζήτηση ώστε να δωθούν εξηγήσεις για το τι πήγε λάθος στην εφαρμογή του Μνημονίου ως τώρα, να παρουσιαστεί το Μεσοπρόθεσμο όχι σε ένα αλλά περισσότερα άρθρα, ώστε να μην είναι υποχρεωμένος ο κάθε βουλευτής να το ψηφίσει στο σύνολο αλλά και να γίνει γι’ αυτά εκτεταμένη συζήτηση.
Επιπροσθέτως να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις σταδιακά και όχι όλες μαζί, και τέλος απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα πετύχουν οι στόχοι.
Οι βουλευτές ζητούσαν μάλιστα και σύγκλιση όλων των οργάνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.