Το Eurogroup αποφάσισε τη νύχτα να δώσει την 5η δόση και νέο δάνειο, αλλά... Λεφτά μόνο αν ψηφιστούν τα μέτρα
Με εκβιασμό για το Μεσοπρόθεσμο τα 12 δισ. από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ
ΤΗΝ εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου των 12 δισ. της 5ης δόσης του δανείου αποφάσισαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συμφώνησαν επίσης κατ' αρχήν σε νέο δάνειο στην Ελλάδα, αφήνοντας για αργότερα το πώς και μέχρι πού θα φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών. Προϋπόθεση και για τα δύο είναι να ψηφιστούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Γεμάτες οι πλατείες. Στις πλατείες πάντως η Ελλάδα συνεχίζει ν' αναστενάζει. Στο Σύνταγμα, χθες το βράδυ, μαζεύτηκαν περίπου είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές. Η σημαντικότερη δραστηριότητα οργανώνεται για αύριο, οπότε η νέα κυβέρνηση θα αναζητήσει την...
ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ Σπαρτιάτες διαδηλωτές φτάνουν πεζή στην Αθήνα. «Η εξέγερση των Ελλήνων είναι πιο βαθιά από το γαλλικό Μάη», εκτιμά η πρωτοπόρος του γαλλικού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν, της οποίας το θέατρο βρέθηκε να διαδηλώνει στο Σύνταγμα. ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ 12 ΔΙΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 90-120 ΔΙΣ.
Και πέμπτη δόση και νέο δάνειο
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο την εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου της 5ης δόσης του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ και κατέληξαν σε μία πολιτική συμφωνία για τη χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνοντας για αργότερα τις οριστικές αποφάσεις επί των τεχνικών πτυχών της.
Η αποδέσμευση της 5ης δόσης του δανείου, που δίνει μία βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία, αποφασίστηκε με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έλαβε υπόψη το πόρισμα της τρόικας. Φυσικά, τίθεται ως όρος, τόσο για την εκταμίευση της 5ης δόσης όσο και για τη χορήγηση της νέας βοήθειας, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή. Σε αυτό επέμεναν κυρίως η Γερμανία με την Ολλανδία. Αλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ό,τι μπορούσε για να καθησυχάσει τους εταίρους και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψήφιση του προγράμματος.
Μάλιστα, δεν περιορίστηκε στην «ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης» για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, αλλά επεκτάθηκε και στην «ισχυρή βούληση του ελληνικού λαού». Λες και οι εταίροι αγνοούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει έντονη αντίδραση των πολιτών για την εφαρμογή του προγράμματος...
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πού μπορεί και πρέπει να φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των «17» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στο τραπέζι των υπουργών βρέθηκαν οι δύο προτάσεις που από καιρό έχουν χωρίσει τους «17» σε δύο διαφορετικές ομάδες. Την αποκαλούμενη πρωτοβουλία της Βιέννης (διακράτηση των ελληνικών ομολόγων και επαναγορά μετά τη λήξη τους), την οποία υποστηρίζουν η ΕΚΤ και η Γαλλία, και τη γερμανική πρόταση (ανταλλαγή των ομολόγων με νέα και 7ετή διάρκεια αποπληρωμής), που υποστηρίζεται από τους συμμάχους του Βερολίνου, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Νέο δάνειο
Στο τραπέζι, όμως, βρέθηκε και μία πρόσθετη πρόταση που υπέβαλε ο Γερμανός υπουργός Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που προβλέπει χορήγηση δανείου ύψους 90-120 δισ. ευρώ, η οποία θα συμπληρώνεται με ομόλογα του Προσωρινού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Τα ομόλογα αυτά θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε αποσκοπεί στην παράκαμψη των αντιρρήσεων της ΕΚΤ, η οποία φοβάται τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.
Φυσικά, σε περίπτωση αποδοχής αυτού του σχεδίου, θα πρέπει να διευρυνθεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Σταθερότητας και να διπλασιαστούν οι εγγυήσεις των κρατών-μελών.
Η γερμανική πρόταση αντιμετωπίζεται ακόμη με επιφυλάξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και της Γαλλίας. Ολα δείχνουν ότι η συζήτηση για τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου στήριξης θα συνεχιστεί και το πιο πιθανό είναι να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο της 11ης Ιουλίου.
Αναμένεται, λοιπόν, μία πολιτική συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, η οποία θα επικυρωθεί από τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Επιθυμία των «17» είναι να μην απασχολήσει η ελληνική κρίση τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εκτιμώντας ότι σε επίπεδο 27 κρατών υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.