Πόσο πιο χαμηλά θα μας στείλουν
Βολιβία, Μπουργκίνα Φάσο, Καμερούν, Δομινικανή Δημοκρατία, Γκάνα, Ονδούρα, Λίβανος.
Από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την Moody’s, η Ελλάδα έχει πλέον το ίδιο rating, την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση, με δυο λόγια την ίδια αξιοπιστία στα μάτια των διεθνών επενδυτών με τις προαναφερθείσες χώρες.
Και σαφώς μικρότερη αξιοπιστία, δηλαδή περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει, μεγαλύτερο ρίσκο για όσους επενδύουν τα λεφτά τους στα χρεόγραφά της και εν τέλει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάει ...
στο μέλλον … χειρότερα, από χώρες όπως η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Ουρουγουάη, το Μαρόκο, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, η Τζαμάικα και το Πακιστάν!Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's ( rating σε Caa1 από Β1) και παράλληλα αρνητικό outlook (Σ.Σ: προοπτικές για το άμεσο μέλλον), δεν μεταφράζεται μόνον με τη γλώσσα των αριθμών. Γιατί μπορεί ο οίκος αξιολόγησης να τονίζει πως η «βαθμολογία» μας αποτιμά την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας (πλέον τουλάχιστον 50%), αλλά την πραγματικότητα την αποτύπωσε το κείμενο που ανήρτησε στην διαδικτυακή του διεύθυνση ο βρετανικός INDEPENDENT: ένα κείμενο που χαρακτηρίζει την υποβάθμιση ως «ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση για την Ελλάδα» κι ως «έναν ακόμα δείκτη της ταχύτατα μειούμενης αυτοπεποίθησης της χώρας» …
Βέβαιη η αναδιάρθρωση
Το κείμενο συνεχίζει απαριθμώντας πικρές αλήθειες: κάνει λόγο για ντροπιαστική αξιολόγηση για μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, για την δραματική προσπάθεια της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία, προσπάθεια που δεν πείθει όμως τις αγορές και τους επενδυτές και καταλήγει φιλοξενώντας την άποψη του κυρίου Frank Gill, του επικεφαλής για την Ευρώπη ενός άλλου οίκου αξιολόγησης, της S&P, ο οποίος τονίζει ότι ο οίκος θεωρεί σχεδόν βέβαιο το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους από την Ελλάδα, ίσως μέσα στις αρχές του επόμενου έτους και με ένα haircut της τάξης του 50% έως 70%!
Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην είδηση της υποβάθμισης της Ελλάδας και εστιάζουν στην αιτιολόγηση από την Moody's, που να σημειώσουμε πως αποδίδει την εξέλιξη αυτή στις «ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση», στις «εντελώς αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας» και σε αυτό που ονομάζει «παραδοσιακή αδυναμία επίτευξης στόχων».
Βάσει αυτών οι Financial Times αναφέρονται στην Ελλάδα ως την ευρωπαϊκή χώρα που οδεύει σε καθεστώς junk, ενώ το Associated Press μιλάει για ένα ακόμα χτύπημα στην χώρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της!
Αναλυτική παρουσίαση του τι σημαίνει η εκάστοτε «βαθμολογία» της Moody's επιχειρεί το Dow Jones Newswires που εστιάζει στο γεγονός πως η βαθμίδα στην οποία «έπεσε» η αξιολόγηση των ελληνικών χρεογράφων αποδίδεται σε χώρες «χαμηλού κύρους» με το ρίσκο χρεοκοπίας!
Πρακτικά η Ελλάδα πλέον απέχει μόλις 2 κλίμακες από την «επίσημη» χρεοκοπία στο 22 βαθμίδων σύστημα αξιολόγησης της Moody’s. Κι αυτό είναι το στοιχείο που επέλεξε να «χτυπήσει» στην αναφορά της είδησης το CNBC.
Ενώ το CNNMoney δεν δίστασε να προτάξει ως τίτλο στη σχετική είδηση τη φράση: «Ακόμα ένα επεισόδιο στην Ελληνική κωμωδία» …
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου