Με την ελπιδοφόρα δήλωση του προέδρου του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέρ αλλαγών αναπτυξιακής κατεύθυνσης στο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας, συνοδεύτηκαν- για πρώτη φορά- οι συνηθισμένες προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων περί μη εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου αν δεν υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή ώς τα τέλη του Ιουνίου. Νέα παρέμβαση υπέρ της χρηματοδότησης της χώρας μας- ώστε να αποφευχθεί κρίση του ευρώ- έκανε χθες ο Λευκός Οίκος.
Γιούνκερ: «Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη».
Προειδοποιήσεις Ρεν - Ρόµπαϊ ότι πρέπει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσµο για να δοθεί η πέµπτη δόση
Λίγο φως µέσα στο σκοτάδι
Σκληρές προειδοποιήσεις αλλά και για πρώτη φορά µια ενθαρρυντική κουβέντα άκουσε χθες στο πλαίσιο του Eurogroup ο νέος «τσάρος» της...
ελληνικής oικονοµίας Βαγγέλης Βενιζέλος.
Ηταν ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος ανέλαβε να δείξει το «καρότο» στην ελληνική πλευρά: ζήτησε µεν να ψηφιστεί ως έχει το Μεσοπρόθεσµο και ο εφαρµοστικός νόµος αλλά προανήγγειλε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν αλλαγές στο Πρόγραµµα ώστε να αναδειχθεί η αναπτυξιακή πτυχή.
Κατά τα άλλα, οι ευρωπαίοι αξιωµατούχοι έπαιζαν όλη µέρα χθες τη γνωστή κασέτα: ψηφίστε χωρίς αντιρρήσεις το Πρόγραµµα, αλλιώς δεν έχει άλλα λεφτά. Αυτό βέβαια το ξέραµε, απλώς ο κ. Γιούνκερ προσπαθεί να προβάλει έναν καλό λόγο για να ψηφίσουν κι εκείνοι που χαρακτηρίζουν χωρίς νόηµα τις θυσίες.
Ωστόσο, το πρόβληµα απέχει πλέον αρκετά από το να θεωρείται ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη έχουν διχαστεί τα κόµµατα αλλά και τα µέσα ενηµέρωσης σχετικά µε τα προβλήµατα της χώρας µας. Παράλληλα, 48 από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις της ηπείρου προχώρησαν σε κοινή έκκληση υπέρ του ευρώ, γεγονός που σε συνδυασµό µε τις συνεχείς παρεµβάσεις του Λευκού Οίκου υπέρ της χρηµατοδότησης της χώρας µας δείχνει πόσο πολύπλοκο έχει γίνει το θέµα.
Το πρώτο... καρότο προςτον ελληνικό λαό – αλλά και την ελληνική κυβέρνηση – προσεφέρθη χθες από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειµένου να µετριαστεί η εντύπωση του ωµού εκβιασµού πως εάν δεν εγκριθούν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και ο εφαρµοστικός νόµος, η χώρα θα αφεθεί στη µοίρα της. Ο επικεφαλής τουEurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκεράφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να υπάρξουν µεταβολές στην πολιτική λιτότητας σε µεταγενέστερο χρόνο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να µετριαστούν οι συνέπειες για τους έλληνες πολίτες – οι οποίοι, όπως είπε, «τον ακουµπούν βαθιά».
Παράλληλα ο νέος υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος µιλώντας στο περιθώριο του Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεµβούργο, τόνισε ότι «το προέχον είναι να διαµορφωθεί µια καθαρή σχέση εµπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταµιευθεί η πέµπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και ο εφαρµοστικός νόµος».
Παρά την προσπάθεια του κ. Γιούνκερ να χρυσώσει το χάπι της λιτότητας για τους Ελληνες, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν,αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ όπωςκαι ο εκτελών χρέη Νο1 του ∆ΝΤ κ. Λίπσκι κινήθηκαν µε τις δηλώσεις τους σε απολύτως εναρµονισµένο κλίµα: η εκταµίευση των επόµενων 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα γίνει µόνο αν το ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τον εφαρµοστικό νόµο. Από κει και πέρα το νέοπακέτο βοήθειας, που θα περιλαµβάνει και τησυµβολή του ιδιωτικού τοµέα, θαολοκληρωθεί µόλις υπάρξει ο τελικός συµβιβασµός µεταξύ των εταίρων.
Μάλιστα, σε µια χαρακτηριστική ένδειξη... καχυποψίας, το Eurogroup – όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιούνκερ – αποστέλλει τεχνικό κλιµάκιο της τρόικας σήµερα και αύριοπροκειµένου να διακριβωθεί πως το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που κατατίθεται στη Βουλή είναι πράγµατι αυτό που συµφωνήθηκε µεταξύ κυβέρνησης και δανειστών – δηλαδή, δεν έχουν γίνει «τροποποιήσεις»µετά την αναχώρηση του κλιµακίου του ∆ΝΤ, της Κοµισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πάντως, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Ιουλίουπροκειµένου να εγκρίνει την εκταµίευση της δόσης αµέσως µετά τη «συµµόρφωση» της Ελλάδας.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του έκανε λόγο για την «άµεση και επιτακτική ανάγκη» να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, ως προς την εφαρµογή του Προγράµµατος. Εξήγησε επίσης πωςµετά την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας, θα υπάρξει «νέα χρηµατοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο Πρόγραµµα το οποίο αυτή τη στιγµή ετοιµάζεται». Συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν πως πρόκειται για το Μνηµόνιο 2, τη νέα δανειακή σύµβαση, στο πλαίσιο της οποίαςενδεχοµένως να ενταχθούν και τα µέτρα για την ανάπτυξη, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, όπως επισήµανε και ο κ. Βενιζέλος, «ο πολιτικός χρόνος έχει συµπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε µέρα έχει τεράστια αξία και άρα δεν µπορούµε ναχάνουµε ούτε ώρα».
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Την ώρα που οι εργασίες του Eurogroup όδευαν προς το τέλος τους στο Λουξεµβούργο, στις Βρυξέλλες έφτανε οέλληνας Πρωθυπουργός προκειµένου να συναντηθεί µε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ και τον πρόεδρο τηςΚοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνοµιλητές του για την προσήλωση της κυβέρνησής του στην εφαρµογή του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος και στη συνέχιση των προσπαθειών για τη δηµοσιονοµική προσαρµογή και τις µεταρρυθµίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ενωση νακάνει «τις δέουσες» κινήσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης, «που δεν είναι µόνο ελληνική», κατά την επικείµενη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής δεν προβλέπεται να λάβει κάποια απόφαση για την Ελλάδα, καθώς ήδη όλα τα συνδεόµενα µε τη χώρα µας ζητήµατα έχουν παραπεµφθεί για τον Ιούλιο.
Και νέα στήριξη από τον Οµπάµα
Νέα στήριξη στην Ελλάδα έδωσε χθες ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα, που κάλεσε τουςΕυρωπαίουςνα εργαστούν µαζί µε τους Ελληνες για να αντιµετωπιστεί η κρίση. Οπως είπε χθες µε νέα παρέµβασή του ο εκπρόσωποςτου Λευκού Οίκου ΤζέιΚάρνεϊ, η ελληνική κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της παγκόσµιας οικονοµίας. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ µαζί µε την υπόλοιπηΕυρώπη θα εργαστούνµε τουςΕλληνες γιανα αντιµετωπίσουν τον κίνδυνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει δηµοσίευµα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», σύµφωνα µε το οποίο τα οµόλογα πουθα εκδίδειο ευρωπαϊκός µηχανισµός διάσωσης δεν θα δίνουν προβάδισµα στις κυβερνήσεις απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές – κάτι που εκτιµάται ότι θα περιορίσει τους φόβους των αγορών.
Παράλληλα, γερµανοίΣοσιαλδηµοκράτες και γάλλοιΣοσιαλιστές µε κοινή δήλωσητων προέδρων τους ΖίγκµαρΓκάµπριελ καιΜαρτίν Οµπρί τάχθηκαν χθεςυπέρ τηςθέσπισης ευρωοµολόγων και αξίωσαν από τους ιδιώτες πιστωτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Πάντως,οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται: ο επικεφαλής του ∆ΝΤ Τζον Λίπσκι προειδοποίησε για µεγάλο κίνδυνο ντόµινο στην ευρωζώνη καικατ’ επέκταση σε ολόκληρη την παγκόσµια οικονοµία, εάν δεν υπάρξει συντονισµένη αντιµετώπιση των προβληµάτων από τους Ευρωπαίους.«Πρέπει νασταλεί σήµα από τους Ευρωπαίους ότιθα κάνουν οτιδήποτε χρειαστείπροκειµένουνα διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης»,ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Ευ. Bενιζέλος: «Είµαι το νέο θύµα»
«ΕΝΤΟΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ του χιούµορ έχει ο νέος υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος», σύµφωνα µε δηµοσίευµα της ισπανικής εφηµερίδας «El Pais», καθώς συστήθηκε στους νέους οµολόγους του στην Ευρώπη µε ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο: «Είµαι το νέο θύµα», είπε στην ισπανίδα υπουργό Οικονοµικών Ελενα Σαλγάδο, λίγες ηµέρες – όπως αναφέρει η εφηµερίδα – αφότου αντικατέστησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο. «Ο διεθνής Τύπος», γράφει η «El Pais», «θεωρεί τον Βενιζέλο ως έναν πολιτικό χωρίς ιδιαίτερα διαπιστευτήρια για να οδηγήσει τη χώρα στα ασταθή νερά του διεθνούς χρηµατοοικονοµικού τοµέα». Η Αθήνα, αναφέρεται, θα πρέπει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο έως τις 30 Ιουνίου και αν αυτό δεν γίνει, δεν θα της δοθούν τα 12 δισ. ευρώ που χρειάζεται. «Αυτή θα είναι µια κρίσιµη στιγµή για την οικονοµική κρίση: ο Βενιζέλος µπορεί να παρουσιάσει την ψήφιση του Μνηµονίου ως την ευκαιρία να προχωρήσει η χώρα µπροστά ή να αναγκαστεί σε στάση πληρωµών αθετώντας τις δεσµεύσεις για τον περιορισµό του δηµόσιου χρέους, σύµφωνα µε αναλυτές».
Επιµονή µε τη συναίνεση
Σε... κωµωδία παρεξηγήσεων κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της περίφηµης πολιτικής συναίνεσης για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα στην Ελλάδα, καθώς όλοι οι αξιωµατούχοι τηςΕνωσης αναφέρονται στην ανάγκη να υπάρξει,προκειµένου να έχει επιτυχία το πρόγραµµα. Από κει και πέρα, όµως, υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις, καθώς άλλοι µιλούν για«πολιτική συναίνεση» καιάλλοι για «εθνική συναίνεση». Χθες, ο κ. Βαν Ρόµπαϊ µίλησε για την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης»– µια έννοια πολύ ευρύτερηαπό µια συµφωνία µεταξύ των δύο µεγάλων κοµµάτων.
Ωστόσο, διαφορετική ερµηνεία δίνεται και στην Ελλάδα όσον αφορά τις παροτρύνσεις των Ευρωπαίων. Ο κ. Βενιζέλος στη χθεσινή του δήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση µε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εµφανίζονται µε υψηλό βαθµό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για τηνΕλλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους µας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσµα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους µας».
Μαζί µε τον Παπαδήµο
Από τον Λουκά Παπαδήµο συνοδευόταν ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού θα τον συνοδεύσει και στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέµπτη. Το ειδικό βάρος που έχει στην Ευρώπη ο κ. Παπαδήµος, λόγω της επιτυχηµένης θητείας του στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λειτουργεί ενισχυτικά στο προφίλ του Πρωθυπουργού.
Από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου