Δε λέει να ησυχάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που βιώνει πάλι, νέα 'τρικυμία'... Αυτή την φορά έχει να κάνει με την επίσπευση της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο, που έρχεται για άλλη μια φορά στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος, λόγω 'ανωτέρας βίας' από την τρόικα των δανειστών μας. Τα πνεύματα όξυνε χθες η παραίτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή για το Μεσοπρόθεσμο, για 'προσωπικούς λόγους', που στην πραγματικότητα είχαν να κάνουν με την αναίρεση της υπόσχεσης που είχε λάβει ότι...
στον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα έπαιρνε θέση υφυπουργού Ανάπτυξης.
Οι διαδικασίες που θα προηγηθούν (ΚΤΕ Οικονομικών) θα είναι εκ των πραγμάτων τυπικές, ενώ ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος αποτελεί από παλιά 'αιτία πολέμου' για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το Μέγαρο Μαξίμου να φοβάται ξανά –και παρά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή του εφαρμοστικού νόμου, ή στην καλύτερη περίπτωση την παραίτηση βουλευτών που δεν θα θελήσουν να 'σηκώσουν στους ώμους τους' τη χρεοκοπία της χώρας.
Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το περιεχόμενο του εφαρμοστικού νόμου,πιθανόν και τον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας ως την ψήφισή του,προκειμένου να αποφευχθούν 'δυσάρεστες εκπλήξεις', ενώ νωρίτερα, πραγματοποιείται η παρθενική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με τη συμμετοχή δέκα υπουργών που συγκρότησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, με θέμα την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.
Ήδη, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, κάτι για το οποίο δεν έχει προς το παρόν ανασκευάσει. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καταψήφισης και η Χρύσα Αράπογλου, που έχει καταθέσει 'ισοδύναμη πρόταση' της πώλησης της ΕΥΑΘ,με τιτλοποίηση των εσόδων της για τα επόμενα χρόνια και αναμένει τώρα τις αλλαγές που θα φέρει στη δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου την Παρασκευή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Προβληματισμένη με την επίσπευση ψήφισης του εφαρμοστικού εμφανίζεται η Σούλα Μερεντίτη, που πάντως δεν σκέφτεται να καταψηφίσει, με την Τόνια Αντωνίου πάντως να εκτιμά χθες στη Βουλή πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν καταψηφίσεις, που μπορεί μάλιστα να φτάσουν ως τις ...τέσσερις, χωρίς πάντως να θέλει να ρισκάρει ονόματα, και χωρίς η ίδια να έχει αποφασίσει τι θα κάνει.
Τι θα πράξει δεν ξέρει ο Γιάννης Αμοιρίδης, που εκτιμά πως το μεσοπρόθεσμο θα περάσει ομόφωνα μόνο σε περίπτωση που η πέμπτη δόση του δανείου μετατραπεί σε πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης που θα προβλέπει και την ανάπτυξη, ενώ στο παρελθόν έχει περιγράψει ως 'κόκκινη γραμμή' την εξίσωση του φόρου επί του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσουν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Νίκος Σαλαγιάννης, δύο εκ των '16' που υπέγραψαν την 'ανοιχτή επιστολή' προς τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, και ως χθες δήλωναν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση δεν σημαίνει 'λευκή επιταγή'.
Όσο για τον Θωμά Ρομπόπουλο που παλιότερα υποστήριζε ότι στο επόμενο κατεπείγον νομοσχέδιο, 'παίρνει το καπελάκι του και φεύγει', εμφανίζεται τώρα σε δίλημμα μεν, αφού θα ήθελε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά και πιεζόμενος από 'ανωτέρα βία', όπως χαρακτηρίζει την πίεση των δανειστών. "Είναι ιστορική η στιγμή", λέει, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών μπροστά στην ...πτώχευση της χώρας. Φέρεται μάλιστα να μην παραιτείται καν,αφού και η "παραίτηση δημιουργεί κρίση".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το μεσοπρόθεσμο "θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά από ευρεία συζήτηση. Απέκλεισε δε ως 'εκτροπή' τυχόν ψήφιση από 75-128 βουλευτές, όπως προβλέπεται σε περίπτωση απουσίας βουλευτών από τη διαδικασία, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει συναινετικό κλίμα, αλλά δεν απαιτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. "Είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι" διεμήνυσε στους βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, κάνοντας λόγο για μακρά διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευση που συνεχίζεται και μπορεί να φέρει βελτιώσεις.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.