Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στρουθοκαμηλισμός με ΔΕΗ, ΕΥΑΘ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ * ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Στο τρικ της πρόσκαιρης αφαίρεσης από τον εφαρμοστικό νόμο, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη, των διατάξεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, που προκαλούν τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση, για τον κατευνασμό των βουλευτών, που έχουν μέχρι τώρα δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα την Τετάρτη και τον εφαρμοστικό νόμο την Πέμπτη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν θα γίνουν, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά στο πρόγραμμα. Ομως κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι επειδή δεν επείγουν και θα γίνουν μέσα...
στο 2012, οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν με άλλους εφαρμοστικούς νόμους τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος έχει δηλώσει ότι θα καθορίσει την τελική του στάση σήμερα στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην ολομέλεια της Βουλής. Διαφωνίες έχει διατυπώσει και ο βουλευτής Π. Κουρουμπλής.

Ο κ. Βενιζέλος προχθές μίλησε τηλεφωνικά, σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει, με τους Αθανασιάδη και Ρομπόπουλο.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ψηφοφορίες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρός της Θ. Πάγκαλος δεν αποκλείει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, λόγω των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην ολομέλεια αρχίζει σήμερα, θα συνεχισθεί και αύριο και η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη το πρωί. Ο εφαρμοστικός νόμος εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα και η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το πρωί.

Στη σημερινή συζήτηση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και να επισημάνει, όπως λένε συνεργάτες του, «την αναγκαιότητα της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση υλοποίησης των θετικών αποφάσεων της συνόδου κορυφής για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τη χορήγηση του νέου δανείου».

Την ίδια στιγμή εκτός από τον πρωθυπουργό και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης κρούουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τον κώδωνα του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις και υπογραμμίζει ότι τα 12 δισ. της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου που είναι στην πραγματικότητα εξυπηρέτηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών...

Ο κ. Πάγκαλος σε σαφώς πιο τρομοκρατικό κλίμα βλέπει μέχρι και τανκς στους δρόμους στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή... Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί χωρίς δυσκολίες, εκτίμησε όμως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στην ψήφιση του εφαρμοστικού και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών καθώς θεωρεί πιθανό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία» τις προτάσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ και είπε ότι με μια επιστροφή στη δραχμή την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκς για να τις προστατέψει καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία, θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα...

*Στο μεταξύ, σπεύδει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απόφαση της προχθεσινής συνόδου κορυφής για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σήμερα ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς.

Επίσης θα συνομιλήσει για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, που είχε προτείνει στη Σύνοδο τη μείωση της ελληνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ στο 15% (από 25% και 50% που είναι σε ορισμένες περιπτώσεις) και την κάλυψη της διαφοράς από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Από enet