Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Συμβόλαιο με σκληρούς όρους από τρόικα

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ
Οι σκληροί όροι της τρόικας αποτυπώνονται στο συμβόλαιο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και το νέο δάνειο. Το κόστος των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται, υπολογίζεται στα 6,4 δισ. ευρώ

Ανοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ χθες η τρόικα, θέτοντας παράλληλα σκληρούς όρους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά και τη στενή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την ίδια με μόνιμα κλιμάκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται λόγος για "συμφωνία επί μιας δέσμης μέτρων" και οριοθετείται η διάθεση της επόμενης δόσης "πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου", αφού ...
βεβαίως ληφθεί έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιουρογκρούπ. Ως προς τους όρους, αυτοί αφορούν κατά κύριο λόγο στα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος, τα οποία ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ και γίνεται αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης για:
  • σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα,
  • αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων,
  • εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων,
  • μείωση των φοροαπαλλαγών και
  • αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
Για τις αποκρατικοποιήσεις στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα "επιταχυνθεί αισθητά" το πρόγραμμα και πως θα συσταθεί ανεξάρτητος φορέας με "επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση".

Οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται "υγιείς" και γνωστοποιείται πως θα δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία σε μόνιμη βάση θα συνδράμουν αλλά και θα παρακολουθούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και αυτό γιατί επείγει η επίσπευσή τους.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε πως οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν "θετικά", ενώ παράγοντες του υπουργείου δήλωναν ικανοποιημένοι από τη διατύπωση του κειμένου της τρόικας.

Παράλληλα πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορεί να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχει τον στόχο, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά το τελευταίο 48ωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εξαντλητικές λόγω και των ενστάσεων που θέτονταν εκατέρωθεν για σημαντικά θέματα.

Τα "ακανθώδη" ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αφορούσαν στη φορολογική πολιτική (ύψος αφορολόγητου), τις καταργήσεις φορέων και τις συνεπακόλουθες απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λειτουργία του ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών τελικά βρέθηκε κυρίως στο ότι και οι δύο πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, επιθυμούσε να κλείσει συμφωνία.

Συστάσεις
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η τρόικα στο κείμενό της μιλά για την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με αυστηρότητα.

Αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα, αλλά κρίνει ως αναγκαία την αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα.

Από εδώ και στο εξής θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη του κυβερνητικού έργου τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις και την επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 όσο και για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Για τα διαρθρωτικά σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, για "να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν", θα υπάρξει και τεχνική συνδρομή από το ΔΝΤ και την Ε.Ε αλλά και η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης.

ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
"Ανοιχτό" παραμένει το θέμα των εγγυήσεων για την εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία πιέζουν ώστε η Ελλάδα να θέσει ως... ενέχυρο δημόσια περιουσία, προκειμένου να συναινέσουν για νέα χρηματοδότηση. Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν έκανε δεκτό αυτό τον όρο και κατά πληροφορίες η τρόικα δεν επέμεινε για την εφαρμογή του, καθώς δεν υπάρχει καθολική απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ από το ΕΘΝΟΣ