Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Καλά σαράντα

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 40 τα μέτρα μέχρι το 2015
ΜΕ νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, όπως ο κεφαλικός φόρος και το νέο τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση ομολογεί για άλλη μία φορά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που καθιέρωσε πέρυσι και θα συνεχίσει να εφαρμόζει έως το 2015. 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι τον κεφαλικό φόρο 1-3% ή το πολύ 4% θα τον πληρώνουμε από φέτος και κάθε χρόνο μέχρι το 2015. 
Εξετάζουν ακόμη και την επιβολή νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 
Τα 40 φτάνουν τα πρώτα εισοδηματικά και φοροεισπρακτικά μέτρα που θα ενταχθούν στο, αμφισβητούμενης επιτυχίας, πακέτο συνολικού ...
ύψους 28.259 εκατ. ευρώ, που ξεκινάει φέτος με 6,4 δισ. ευρώ.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα, είναι άμεσα συνυφασμένο με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό δύο παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εγκατασταθούν στο νεοσυσταθέν «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ*ΤΑ ΠΡΩΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011-15*ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Με νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, όπως ο κεφαλικός φόρος και το νέο τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση ομολογεί για άλλη μια φορά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που καθιέρωσε πέρσι και θα συνεχίσει να εφαρμόζει έως το 2015.

Η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται. Στόχος είναι να γεμίσουν ευρώ τα δημόσια ταμεία και να αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών, που θα βιώσουν για άλλη μια φορά τη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, κατά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «είμαστε στη μέση του ποταμού. Αν σταματήσουμε θα μας πάρει το ρεύμα»... Και στο σημείο αυτό ζήτησε «τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε δύσκολες αποφάσεις», καθιστώντας σαφές πως και φέτος, όπως και πέρσι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, «πρέπει να κάνουν θυσίες».

Η ύφεση

«Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει» κατά τον υπουργό Οικονομικών, αλλά λύσεις επί της ουσίας δεν βλέπουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής φαντάζει όνειρο. Ετσι εξηγείται άλλωστε η απόδοση των πρώτων περίπου 800 εκατ. ευρώ από το 2013! Γι' αυτό και καταφεύγουν στην εύκολη γνωστή συνταγή της επιβολής νέων ή της αύξησης υπαρχόντων φόρων και εισφορών. Η ύφεση πάντως μένει σταθερή στο 3,5% φέτος (3,8% σύμφωνα με την τρόικα), το χρέος θα περιοριστεί μόνο στο 139,5% το 2015 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τα δούμε από το 2014 αντί του 2012.

Το νέο μείγμα

Το, αμφισβητούμενης επιτυχίας, νέο μίγμα μέτρων, συνολικού ύψους 28.259 εκατ. ευρώ, τίθεται από φέτος σε ισχύ με πακέτο 6.537 εκατ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι άμεσα συνυφασμένο με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό στο νεοσυσταθέν «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας» ή «Οργανισμό Ανασυγκρότησης» θα συμμετέχουν 2 παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα πρώτα 40 μέτρα που θα ενταχτούν σε εφαρμοστικούς νόμους, με τον πρώτο να κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (ψήφιση αρχές Ιουλίου), και εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα ψηφιστεί τέλη του μήνα -μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνουμε:

1.Κεφαλικός φόρος. Η εισοδηματική εισφορά 1-3% ή και 4% θα εισπράττεται κάθε χρόνο από φέτος μέχρι το 2015. Το ύψος του εισοδήματος πέραν του οποίου θα επιβληθεί εξετάζεται να είναι 8.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ, χωρίς μέχρι το τέλος να αποκλείονται και τα 6.000 ευρώ. Διερευνάται να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Γι' αυτό άλλωστε φέτος προβλέπουν έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

2.Τέλος ακινήτων. Ο νέος φόρος, που μπορεί να κυμανθεί γύρω στο 0,1% με 0,2% βάσει της αντικειμενικής αξίας (αυξάνουν από το 2012) και των τετραγωνικών μέτρων κάθε ακινήτου θα εισπράττεται μέσω λογαριασμού κοινής ωφέλειας -πιθανότατα της ΔΕΗ (σ.σ. ήδη πληρώνουμε το ΤΑΠ στους δήμους). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περί επιβολής τέλους 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που έγινε από υπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του, αλλά φαίνεται πως εισακούστηκε θετικά από τον υπουργό Οικονομικών... Το μέτρο θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν δεν προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση του αφορολογήτου, στα 100.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ σήμερα.

3. Αντικειμενικά κριτήρια ή τεκμήρια. Επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. υιοθετήθηκαν το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο, κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ). Η αποτυχία δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού την τελευταία δεκαετία οδηγεί και πάλι στα «αντισυνταγματικά», όπως κρίθηκαν τότε, κριτήρια.

4.Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο οδεύει προς εφαρμογή, εκτός κι αν δεν βρουν μηχανισμό στήριξης (επιστροφής του φόρου) των οικονομικά αδύναμων και των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν βρεθεί ο μηχανισμός, τότε εγκαταλείπεται το μέτρο και θα αναζητήσουν άλλο με ισοδύναμη απόδοση φόρων... Ανοιχτό παραμένει και η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά -αν και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

5. Τεκμήρια. Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, την οποία πέρσι απέφυγε το οικονομικό επιτελείο, φέτος εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να την εφαρμόσει. Στόχος είναι να πιαστούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.

6. Κεφάλαια. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό μπλοκάρεται εκ των υστέρων, με την επιβολή πόθεν έσχες, ενώ παράλληλα δίνουν ξανά κίνητρα επαναπατρισμού. Συμπληρωματικά δε, επαναφέρουν το τέλος (ΕΦΤΕ) στις τραπεζικές συναλλαγές.

7. Εισοδήματα. Η μείωση των εισοδημάτων θα είναι διπλή: η πρώτη από την αύξηση των φόρων και η δεύτερη από τη μείωση των αποδοχών μέσω εισφορών, κατάργηση επιδομάτων, κόψιμο υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση ή περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, απολύσεις συμβασιούχων και «απομάκρυνση» δημοσίων υπαλλήλων από φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Υπό εξέταση οι αγροτικές συντάξεις, καθώς θα χορηγούνται του τόπου διαμονής.

Οι υποσχέσεις δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερους συντελεστές φορολόγησης με το επόμενο φορολογικό, που θα φέρει στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2011.