Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανοίγµατα και διλήµµατα

Ο Πρωθυπουργός άσκησε αυτοκριτική και πίεση προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιχείρησε να προσεγγίσει την αντιπολίτευση και τους «Αγανακτισµένους»

Μήνυµα - δίληµµα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα κόµµατα της αντιπολίτευσης για τις «κρίσιµες ώρες» που περνάει η χώρα, µε ανοιχτή ακόµη τη διαπραγµάτευση µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο, έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια µιας δραµατικής, πολύωρης συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου που διήρκεσε σχεδόν 9 ώρες!

Και πλαισίωσε το µήνυµα µε αρκετές δόσεις αυτοκριτικής (ιδιαίτερα αναγκαίες ενόψει της σηµερινής κρίσιµης, επίσης, συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονοµίας) και µε µία απάντηση προς τους «Αγανακτισµένους»: ευχήθηκε το κίνηµα να εξελιχθεί σε ένα πραγµατικό κίνηµα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανοµία διαφθοράς και αυθαιρεσίας. Αποκωδικοποιώντας, µάλιστα, το µήνυµα της πλατείας άφησε να εννοηθεί  ότι ...
φλερτάρει µε το δηµοψήφισµα για τις µεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στο πολιτικό σύστηµα της χώρας η κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται πριν από αυτό, να προσφύγει στη λαϊκή ετυµηγορία µε αντικείµενο το δεύτερο Μνηµόνιο.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Και µπορεί µεν να το άφησε σε ένα εντελώς θεωρητικό επίπεδο, στο Υπουργικό Συµβούλιο όµως έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να ετοιµάσει άµεσα τις απαραίτητες νοµοθετικές ρυθµίσεις. Είναι όµως βέβαιο ότι µε τις ασφυκτικές προθεσµίες που έχουν τεθεί για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, τα περί δηµοψηφίσµατος δεν αφορούν το Πρόγραµµα. Αλλωστε ο ίδιος δεν άφησε στη συνέχεια της οµιλίας του, κανένα παράθυρο ανοιχτό. Θα το ψηφίσει η Βουλή και µάλιστα, όπως είπε, θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου µε 180 ψήφους και όπως ανέφερε στους υπουργούς, δεσµεύθηκε ενώπιον του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αιφνιδιάσει µε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «∆εν κάνουµε εκβιασµούς», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόµενος στην επιδίωξή του για ευρύτερη του ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία στο Μεσοπρόθεσµο, δηλώνοντας ότι «το θέµα δεν είναι αριθµητικό, αλλά πολιτικό». Εγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει έναν νέο γύρο συναντήσεων µε τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς στο Μεσοπρόθεσµο έχουν ενταχθεί αρκετές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Η είδηση που προέκυψε από την άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου είναι ότι τελικά αυτό θα ψηφιστεί µετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – όπως υπολογίζεται στις 28 Ιουνίου. Η αιτία της καθυστέρησης πρέπει να αποδοθεί στην καθυστερηµένη κατάρτιση, και κατάθεση στη Βουλή, του Προγράµµατος.

Ο κ. Παπανδρέου έτεινε και πάλι το χέρι στα κόµµατα της αντιπολίτευσης για συνεργασία και προχώρησε ένα βήµα παραπάνω, καλώντας τα «να κλείσουµε τη διαπραγµάτευση µαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόµα και µε κοινές οµάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουµε ήδη συζητήσει στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών».

ΤΟ SOS. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για να υπογραµµίσει επίσης µε ξεκάθαρο τόνο, ότι στη φάση που διέρχεται η χώρα δεν χωρούν διαφοροποιήσεις: «Η στάση µας και οι αποφάσεις µας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην Κ.Ο. µας αυτές τις µέρες έχουν ιστορική σηµασία», είπε και πρόσθεσε: «Σήµερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις µας, αλλά και από την εν γένει στάση µας µέχρι το Συµβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα µας και το µέλλον της, καθώς η διαπραγµάτευση µε τους εταίρους µας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθούν κρίσιµες µέρες και εβδοµάδες. Εµείς µε αυταπάρνηση, µε κόστος πολιτικό, να αναλάβουµε τις ιστορικές µας ευθύνες».

Εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια αυτοκριτικής που εµπεριείχε η οµιλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια των 20 µηνών έγιναν και λάθη και αστοχίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να µην τα κάναµε όλα στην εντέλεια, αλλά σίγουρα δεν αποτύχαµε. Εχουµε καταφέρει εντυπωσιακούς στόχους (...) Για το αν υπήρξαν φυσικά καθυστερήσεις ή αρρυθµίες επίσης κάνουµε όλοι την αυτοκριτική µας.

Ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα κάναµε όλα τέλεια. Βεβαίως, να µην ξεχνάµε και την πραγµατικότητα. Οτι µέσα σε λίγους µήνες κληθήκαµε να καλύψουµε δρόµο δεκαετιών. Το επαναλαµβάνω: ∆εν ισχυρίζοµαι ότι όλα έγιναν στην εντέλεια.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα». Σε άλλο σηµείο µάλιστα υποστήριξε ότι «ασχολήθηκε πολύ µε το να σωθεί η χώρα».

Κατά των ΜΜΕ για τους επιτηρητές

 Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και στους υπουργούς, οι οποίοι έχουν αντιδράσει στην προοπτική να τοποθετηθούν επίτροποι στα υπουργεία, και δήλωσε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια περίπτωση, καθώς, όπως είπε, ποτέ δεν δέχθηκε να θιγούν βασικά κυριαρχικά µας δικαιώµατα.

Επιτέθηκε ωστόσο κατά όσων διακίνησαν τη σχετική φηµολογία και κατά µέσων ενηµέρωσης:

«Συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα Μέσα Ενηµέρωσης µε πολύ οργανωµένο τρόπο (...)

∆εν δεχόµαστε οτιδήποτε που θα µειώσει τα δικά µας βασικά κυριαρχικά δικαιώµατα είτε είναι η ψήφος είτε είναι οι επίτροποι ή απαιτήσεις παρόµοιας υφής»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Επανεξετάζουν το αφορολόγητο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΊΑ

ΑΝΟΙΧΤΟ αφήνει η κυβέρνηση το θέµα της επανεξέτασης του αφορολόγητου υπό την προϋπόθεση ότι θα αναζητηθεί άλλο ισοδύναµο µέτρο για να το αντικαταστήσειστο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής.

Το Υπουργικό Συµβούλιο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα µεσάνυχτα, προς έκπληξη πολλών που προέβλεπαν ακόµη και παραιτήσεις υπουργών, δεν είχε ούτε οξύτητες ούτε φραστικές αντεγκλήσεις. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει τουλάχιστον επί της παρούσης µία µίνιµουµ µορφή συναίνεσης στο εσωτερικότης, κάτι που εκτιµάται ότι µπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση και την Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Αντιθέτως, τοΥπουργικό κύλησε κατά κοινή οµολογία σε «συναινετικό κλίµα», κάτιγια το οποίο συνέβαλαν οι τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονοµικών, οι οποίοιεµφανίστηκαν διατεθειµένοι να συζητήσουν όποιες προτάσεις καταθέσουν από την πλευρά τους τα µέλη της κυβέρνησης. Μάλιστα,ο κ. Παπακωνσταντίνου υπονόησε ότι η διαπραγµάτευση µετην τρόικα, αν και έχει «κλειδώσει» στους βασικούς άξονες, παραµένει ανοιχτή για προσθήκες και τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν σε µεγάλο βαθµό την προστασία των ασθενέστερων οµάδων, χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονοµικών εµφανίστηκε πρόθυµος να συζητήσει ακόµη και την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αµυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, µε τον οποίο είχε έρθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση για την επιβολή «τέλους αλληλεγγύης», µε στόχο το συγκεκριµένο µέτρο να αντικαταστήσει τη µείωση του αφορολόγητου.

Οι εισηγήσεις των υπουργών  
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΊΖΕΛΟΣ
Κατέθεσε πέντε θεσµικές και πέντε οικονοµικές προτάσεις. Είπε πως επειδή θα προηγηθεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα του εφαρµοστικού νόµου, προκειµένου να ενηµερωθούν οι βουλευτές, να γίνει ταυτόχρονη ανακοίνωσή τους. Πρότεινε να γίνει πρόσκληση προς την αντιπολίτευση να συµµετέχει στις τελικές διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα µπορούσε να καλέσει αντιπροσωπεία «Αγανακτισµένων» στο γραφείο του για να ακουστούν τα αιτήµατά τους και διευκρίνισε ότι το Μεσοπρόθεσµο αλλά και ο εφαρµοστικός νόµος θα πρέπει να ψηφιστούν µε 151 ψήφους, όµως όταν επέλθει η τελική συµφωνία για το χρέος, τότε το Μνηµόνιο 2 θα πρέπει να ψηφιστεί µε 180, «όπως έπρεπε να γίνει και µε το Μνηµόνιο 1». Παράλληλα, απέρριψε τα οριζόντια µέτρα, όπως π.χ. την κατάργηση του αφορολόγητου, πρότεινε την επιβολή τέλους αλληλεγγύης, ζήτησε παρουσίαση της πραγµατικότητας για τη βιωσιµότητα του χρέους, µίλησε για λήψη δέσµης µέτρων ανάπτυξης (π.χ. κατάργηση πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας, αναβολή αύξησης αντικειµενικών αξιών) και πρότεινε οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις να κατευθυνθούν στην επαναγορά του χρέους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
Είπε ότι στο πρόγραµµά του το ΠΑΣΟΚ δεν περιλαµβάνει απολύσεις και πρότεινε όπου υπάρχει πρόβληµα να γίνουν µετατάξεις. Πρότεινε τη δηµιουργία λαϊκών οµολόγων στα οποία µπορούν να επενδύσουν π.χ. επιχειρηµατίες και παράλληλα ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να διευρύνει τις προσπάθειές του για συναίνεση. Για το δηµοψήφισµα ανέφερε ότι «οδηγεί σε εκλογές, επειδή όµως δεν θέλουµε εκλογές πρέπει να επιλέξουµε τη συναίνεση».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προκαλέσει θέµα αξιοπιστίας αν οδηγηθεί σε εκλογές και πρότεινε «σταθερά και αποφασιστικά βήµατα» που ανοίγουν προοπτικές, όπως το πρωτογενές πλεόνασµα.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΊΔΗΣ
∆ιευκρίνισε για την ΑΤΕ ότι το ∆ηµόσιο θα διατηρήσει το 51% της τράπεζας, ενώ αναφερόµενος στους «Αγανακτισµένους» είπε ότι «δεν πρέπει ούτε να τους ισοπεδώνουµε ούτε να τους χαϊδεύουµε τα αυτιά».

ΑΝΝΑ ΔΊΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Είπε ότι θα ήταν καλό να ζητηθεί από τον Αντώνη Σαµαρά να διασαφηνίσει εάν θα επαναδιαπραγµατευτεί το Μνηµόνιο και να ρωτηθούν τόσο ο κ. Βαν Ρόµπαϊ όσο και ο κ. Μπαρόζο αν δέχονται αναδιαπραγµάτευση.

ΓΊΑΝΝΗΣ ΔΊΑΜΑΝΤΊΔΗΣ
Ζήτησε να µπει όριο για τα ασθενέστερα εισοδήµατα και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Μ. ΞΕΝΟΓΊΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πρότεινε να µη µειωθεί το αφορολόγητο και να µη σταλούν λάθος µηνύµατα για απολύσεις στις ∆ΕΚΟ.

«Δικαίως πολλοί αγανακτούν»

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αντιλαµβάνεται το κίνηµα των «Αγανακτισµένων», για το οποίο είπε ότι «δικαίως πολλοί αγανακτούν µε όσα βιώνουν», «για τις θεσµικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηµατικό, µιντιακό, κρατικό, συντεχνιακό χώρο, και πολλά άλλα κέντρα, µικρές ή µεγαλύτερες ολιγαρχίες, που λυµαίνονται τον δηµόσιο πλούτο, που πλήττουν το δηµόσιο συµφέρον.

Αυτή την αγανάκτηση τη συµµερίζοµαι».

Κάλεσε δε το κίνηµα των «Αγανακτισµένων» να εξελιχθεί «σε ένα πραγµατικό κίνηµα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανοµία, κάθε παρανοµία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική µεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας. Κάθε φακελάκι, κάθε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι»

Ν.Δ.: «Ανοησία το δηµοψήφισµα»

«Μέγιστη ανοησία» χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη της ν.∆. τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος στην παρούσα συγκυρία, ενώ προειδοποιούν ότι από ένα ενδεχόµενο ερώτηµα προς τους πολιτες για την εφαρµογή του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος θα ανακύψουν συνταγµατικά προβλήµατα, καθώς το Σύνταγµα (άρθρ. 44, παρ. 2) ρητά απαγορεύει δηµοψήφισµα για δηµοσιονοµικά θέµατα.

Τα ίδια στελέχη ερµήνευαν τη σχετική συζήτηση ως απόδειξη του «πολιτικού αδιεξόδου» της κυβέρνησης