Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται, εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι από τους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι ακροβατούν ακόμη μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Στην Συγγρού δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα τεθεί επισήμως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ωστόσο, η στάση Σαμαρά απέναντι στην επιβολή φορολογίας από πλευράς της κυβέρνησης, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Στην κορυφή της λίστας των «ύποπτων» βουλευτών τοποθετείται η κ. Έλσα Παπαδημητρίου η οποία από καιρό, με δημόσια δήλωσή της, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπαδημητρίου επιμένει ότι θα προχωρήσει σε ψήφο...
κατά συνείδηση και, τουλάχιστον όπως προκύπτει από συνομιλίες που είχε η ίδια το τελευταίο διάστημα με αρκετούς συνομιλητές της, δείχνει να εκτιμά ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Για του λόγου το αληθές, η βουλευτής Αργολίδας δήλωσε τη Δευτέρα στα «Νέα» ότι «είναι η ώρα που πρέπει να βάζουμε μπροστά το καλό της πατρίδας και όχι το καλό του κόμματος».
Από την άλλη πλευρά βέβαια, με δεδομένη αφ’ ενός την προσωπική και πολιτική σχέση της κ. Παπαδημητρίου με την κ. Μπακογιάννη και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη και οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στην «Δημοκρατική Συμμαχία» φλερτάρουν με το «παρών», πιθανολογείται ότι η βουλευτίς Αργολίδας της ΝΔ θα επιλέξει τελικώς τη μέση οδό, απορρίπτωντας τόσο το «ναι» όσο και το «όχι». Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός ότι, όσοι γνωρίζουν την κ. Παπαδημητρίου και την πολιτική της αντίληψη, θεωρούν απίθανο για την ίδια να επιλέξει ως ψήφο το «παρών». Ακόμη και αν η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου, τη θέσει αυτομάτως εκτός Κ.Ο. της ΝΔ.
Ο βουλευτής Τρικάλων, Σωτήρης Χατζηγάκης κλείνει σήμερα οριστικά τα σενάρια για διαφοροποιησή του στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Με δήλωσή του στο new post ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποστάτης της παράταξης και να κινηθεί διαφορετικά από τη κεντρική γραμμή του κόμματος. Στη δήλωση του στο Newpost.gr αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Υπηρετώ τη ΝΔ με συνέπεια 37 χρόνια, από την ημέρα που ιδρύθηκε. Ποτέ δεν έδωσα το δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο μου και την προσφορά μου στην παράταξη. Την ίδια στάση θα κράτησω και τώρα και δεν θα δώσω την αφορμή σε κάποιους να με χαρακτηρίσουν αποστάτη. Τις θέσεις μου για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τις έχω εκφράσει δημοσίως,όπως δημοσίως έχω δήλωσει την ανάγκη συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων για να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση. Όμως από τη στιγμή που η ΝΔ αναλαμβάνει την πολιτική και εθνική ευθύνη για την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα συνταχθώ με το κόμμα μου».
Σημειώνεται ότι στον κατάλογο με τους «ύποπτους γαλάζιους» υπήρχε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, αφού οι σχέσεις του οποίου με τον Αντώνη Σαμαρά, έχουν μπει εδώ και καιρό «στην κατάψυξη». Παρά την πρόσκαιρη βελτίωση μεταξύ των, όπως τουλάχιστον αφέθηκε να διαφανεί από ένα σύντομο καφεδάκι που είχαν προ ημερών οι δυο τους στην Βουλή, η σχέση των δύο επέστρεψε στην εποχή των ...πάγων. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι ο Χατζηγάκης «σνόμπαρε» τον Πρόεδρο της ΝΔ και επέλεξε να μην παραστεί στο χθεσινό «αντάμωμα των Σαρακατσάνων», στο Περτούλι Τρικάλων, όπως βρέθηκε ο Α. Σαμαράς.
Τρίτος πιθανός να ακολουθήσει γραμμή διαφορετική από του κόμματός του, είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος. Ο κ. Λαμπρόπnewpostουλος έχει θέσει εαυτόν σε πολιτική «χειμερία νάρκη» εδώ και περίπου δύο χρόνια, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του. Ωστόσο, οι παροικούντες στην Συγγρού εκτιμούν ότι τα κίνητρα του βουλευτή είναι περισσότερο κομματικά παρά εθνικά. Η ιστορία Σαμαρά- Λαμπρόπουλου άλλωστε πάει πίσω στο παρελθόν, τουλάχιστον από την εποχή που ο Καραμανλής επανέφερε τον Σαμαρά στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και στην κοινή τους εκλογική περιφέρεια, την Μεσσηνία.
Ο Γ. Λαμπρόπουλος δεν «καλόβλεπε» φυσικά τον εσωκομματικό του αντίπαλο και ήταν από εκείνους που στην εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία του κόμματος, τάχθηκε χωρίς περιστροφές υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο κ. Σαμαράς, στο προσκήνιο τουλάχιστον, μετά τη νίκη του φάνηκε να προσπερνά την εσωκομματική επιλογή του κ. Λαμπρόπουλου. Παρασκηνιακά όμως οι σχέσεις των δύο δε σημείωσαν καμία πρόοδο, τουναντίον χειροτέρεψαν όταν ο κ. Λαμπρόπουλος εμφανίστηκε να πηγαίνει κόντρα στην προεδρική επιλογή του υποψηφίου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Δ. Δράκου.
Από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου