Αλλαγές έρχονται στο ΕΚΑΣ, ενώ σε μια σειρά φορέων γίνεται υποχρεωτική η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία
Νέες εισφορές σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ "μαχαίρι" μπαίνει στο εφάπαξ σε Δημόσιο και ΔΕΗ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Παράλληλα αλλαγές έρχονται στο ΕΚΑΣ, ενώ σε μία σειρά φορέων (π.χ. ΟΓΑ) γίνεται υποχρεωτική η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία (κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες εισφορές).
Τα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους είναι τα εξής: .....
- Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η μείωση θα αφορά και όσους υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί το βοήθημα.
- Αυξάνεται από την 1η Αυγούστου η εισφορά που επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα κυμαίνεται από 6% έως 14%
- Επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά από την 1η Αυγούστου σε όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ κύρια σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά αυτή κυμαίνεται από 6% έως 10% και σταματά μόλις ο συνταξιούχος κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας του.
- Επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου.
- Μειώνονται κατά 6% οι συντάξεις -συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων- που καταβάλλονται από το ΝΑΤ.
Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ακόμα η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά "θα είναι 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου".
Τέλος, υπάρχουν και ρυθμίσεις για μια σειρά εργασιακών θεμάτων, όπως είναι η αμοιβή των νέων (που θα είναι 20% χαμηλότερη από την εθνική συλλογική σύμβαση), το ελαστικό οκτάωρο και η απασχόληση με συμβάσεις (που θα μπορεί να φτάνει την τριετία).
ΕΚΑΣ
Τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος
- Το επίδομα καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, με το ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα του δικαιούχου
Νέα κριτήρια καθιερώνονται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Το επίδομα καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, με το ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα του δικαιούχου.
Στο Μεσοπρόθεσμο επισημαίνεται πως "το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.200 ευρώ". Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- Για ποσά από 7.607,55 μέχρι 7.905,91 ευρώ καταβάλλονται 172,50 ευρώ.
- Για ποσά από 7.905,92 μέχρι 8.104,76 ευρώ δίνονται 115 ευρώ.
- Για ποσά από 8.104,77 ευρώ μέχρι 8.353,38 ευρώ καταβάλλονται 57,5 ευρώ.
- Για ποσά από 8.353,39 μέχρι 9.200 ευρώ δίνονται 30 ευρώ.
Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 7.607,55 ευρώ το ποσό του επιδόματος διατηρείται στα 230 ευρώ. Παράλληλα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται η αυστηρή τήρηση του πλαφόν στις συντάξεις. Ωστόσο στο ποσό της σύνταξης θα μπορούν να περιλαμβάνονται και οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα τα κριτήρια να γίνονται αυστηρότερα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΟΓΑ, ΕΤΑΑ
Θεσπίζονται νέες ασφαλιστικές κατηγορίες
Αλλαγές έρχονται στις ασφαλιστικές κατηγορίες όσων καλύπτονται από τον ΟΓΑ και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
1. Στον ΟΓΑ θεσπίζονται επτά ασφαλιστικές κατηγορίες, επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές (οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι επόμενες δύο προαιρετικές). Η μετάταξη από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία θα γίνεται με τη συμπλήρωση πενταετίας, ενώ μετά θα αλλάζουν οι ασφαλιστικές κατηγορίες ανά τριετία.
2. Στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) κάθε τρία χρόνια οι νέοι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν στην επόμενη κατηγορία. Ετσι θα υπάρχει αύξηση στο ποσό των εισφορών.
Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, που έχουν υπαχθεί σε οποιοδήποτε Ταμείο ή το Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και ασφαλίζονται στους ανωτέρω τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν μια "πρόσθετη" εισφορά.
Η πρόσθετη εισφορά θα "επεκτείνεται" και στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθενείας του φορέα.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καλούνται να πληρώσουν εισφορά υπέρ της ανεργίας
Εισφορά υπέρ ανεργίας καλούνται να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Συγκεκριμένα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:
- Δημόσιοι υπάλληλοι. Η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1.000 ευρώ θα καταβάλλει κάθε μήνα 20 ευρώ.
- Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνεται κατά 0,5% για τους εργαζομένους και κατά 0,5% για τους εργοδότες η εισφορά υπέρ ανεργίας. Η εισφορά θα πάει από το 4% έως 5%.
- Αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενοι (που υπάγονται στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ). Θα καταβάλλουν το ποσό των 10 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα πηγαίνει στον "Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων".
Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση ειδικού βοηθήματος σε περίπτωση διακοπής της εργασίας για διάστημα τριών μηνών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου. Σημειώνεται πως από το 2013 θα επιβληθεί ειδική εισφορά στις επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο, με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται πως "θεσπίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχειρήσεων, ως ποσοστό των πάσης φύσης εσόδων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα κάθε εταιρικής μορφής".
Το ποσοστό της εισφοράς θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ύστερα από την εκπόνηση μελέτης.
Από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου