Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Μαχαιριές» στην τσέπη του λαού τα νέα μέτρα

Πιο επίκαιρα από ποτέ τα λόγια του Πλούταρχου για τα μέτρα του Δράκοντα: Αυτά τα μέτρα γράφτηκαν με αίμα και όχι με μελάνι (Αθήνα, 621 π.Χ.)  

Κάποτε τους νέους νόμους τους αναρτούσαν στην Αγορά. Τώρα τους αναρτούν στο Διαδίκτυο και την τηλεόραση. Όταν το 621 π.Χ. ο Δράκοντας ανέλαβε να γράψει τους νόμους που θα ακολουθούσαν οι Αθηναίοι, τους έγραψε σε μαρμάρινες πλάκες και τις τοποθέτησε στην Αγορά. Οι νόμοι ήταν τόσο αυστηροί, ώστε ο Πλούταρχος είπε ότι «γράφτηκαν με αίμα και όχι με μελάνι», ενώ μέχρι και σήμερα η έκφραση «Δρακόντεια μέτρα» περιγράφει κάθε αυστηρό μέτρο.

Οι καιροί άλλαξαν, αυτό είναι βέβαιο. Τα σκληρά μέτρα, όμως, που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του ο ελληνικό λαός, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του νεόκοπου υπουργού Οικονομικών, μοιάζουν όντως «Δρακόντεια». Μπορεί στις μέρες μας το «αίμα», που είπε τότε ο Πλούταρχος, να μην έχει κυριολεκτική σημασία, αλλά έχει μεταφορική. «Ματώνει» ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού με αυτά τα μέτρα και αυτό είναι...
αποδεκτό από όλους. Ακόμα και από εκείνους που τα πήραν.

Έτσι, 2.632 χρόνια μετά τον Δράκοντα, ένας άλλος… δράκος, η Τρόικα, έρχεται να επιβάλλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα πιο σκληρά και αντικοινωνικά οικονομικά μέτρα που έχει ζήσει ποτέ η χώρα.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2012-2015, που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια πολίτες και θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, την 5η δόση του δανείου των 12 δισ. από την Τρόικα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ.

Ενδεικτικά, αυξάνονται δραματικά όλα τα τεκμήρια, ακόμα και 250% ή και παραπάνω, ενώ καταργείται πανηγυρικά η προτεινόμενη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε η κυβέρνηση από τους πολίτες που είχαν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ λόγω αποδείξεων να επιστρέψουν την επιπλέον διαφορά.

Τουλάχιστον στην αρχαία Αθήνα οι θεσμοθέτες είχαν το πολιτικό σθένος, την προνοητικότητα και την σοφία, να είναι τόσο σίγουροι για τους νόμους που επέλεγαν, ώστε να τους σκαλίζουν στο μάρμαρο. Ανεξίτηλοι για χρόνια. Δεν γινόταν «να πεις και να ξε-πεις», όπως κάνει σχεδόν κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση.

Δείτε αναλυτικά τα νέα φορολογικά μέτρα:

-μειώνεται στο 20% η έκπτωση της δαπάνης τόκων από το φόρο εισοδήματος για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που χορηγήθηκαν ακόμη και πριν το 2003 (εξέπιπτε το σύνολο των τόκων από το εισόδημα και οδηγούσε σε έκπτωση φόρου έως και 45% των τόκων )

-μειώνεται στο 20% της δαπάνης από το φόρο η έκπτωση για τις αμοιβές ιατρών, η έκπτωση για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και όσων αναγνωρίζουν έτη ασφάλισης. Επίσης ψαλιδίζεται κατά τον ίδιο τρόπο η φοροαπαλλαγή για ασφάλιστρα

-για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης του φόρου στις παραπάνω περιπτώσεις μειώνεται στο 10%

-οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1-1-2011

-η έκτακτη εισφορά 1-4% θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

Η ειδική εισφορά, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συ­ντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολοκλήρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

-αλλάζει από 1-1-2011 ο τρόπος υπολογισμού των απαιτούμενων αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου. Πλέον απαιτείται σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 15.000 ευρώ.

-μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ εξαιρούνται οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών και οι άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.00 ευρώ.

-επιβάλλεται ειδικός ετήσιος φόρος πολυτελείας που υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για ΙΧ κυβισμού άνω των 1.929 εκατοστών, για πισίνες, για αεροσκάφη και ελικόπτερα και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων

-αναστέλλεται πόθεν έσχες στην αγορά και οικοδόμηση ακινήτων έως και το τέλος του 2013.

-επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος ορίζεται στα 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα στις τουριστικές περιοχές και έχουν πληθυσμό έως 200.000 και στα 500 ευρώ για τις πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000. Δεν επιβάλλεται σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία από την έναρξη του επαγγέλματός τους.

-μειώνεται το αφορολόγητο όριο του φόρου ακίνητης περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ και επιβάλλεται συντελεστής φορολόγησης στο νέο κλιμάκιο 0,2%. Η νέα κλίμακα του ΦΠΑ έχει ως εξής:
Πηγή: www.capital.gr

-αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ μεσοσταθμικά κατά 10%. Τα τέλη υπολογίζονται πλέον ως εξής:
Πηγή: www.capital.gr

-αυξάνονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) για ακίνητα, ΙΧ, πισίνες. Ειδικότερα υπολογίζονται πλέον ως εξής:

«α) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από ογδόντα ένα (81) μέχρι και εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα πέντε (65) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από εκατόν είκοσι ένα (121) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν δέκα (110) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα διακόσια ένα (201) έως τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με διακόσια (200) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με τετρακόσια (400) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.»

β) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ορίζεται ως εξής: αα) για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ, ββ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται εξακόσια (600) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2.000) κυβικά εκατοστά, γγ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των δύο χιλιάδων (2.000) κυβικών εκατοστών προστίθενται εννιακόσια (900) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά και μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά και

δδ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά προστίθενται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά.»

γ) για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι πέντε (5) μέτρα, στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ενώ για τα πάνω από πέντε (5) μέτρα το πόσο αυτό αυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ το μέτρο.»

δ) για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και επτά (7) μέτρα, δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, πάνω από επτά (7) και μέχρι δέκα (10) μέτρα προστίθενται τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από δέκα (10) και μέχρι δώδεκα (12) μέτρα προστίθενται επτά χιλιάδες πεντακόσια (7.500) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από δώδεκα (12) και μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από δεκαπέντε (15) και μέχρι δεκαοκτώ (18) μέτρα είκοσι δύο χιλιάδες πεντακόσια (22.500) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, πάνω από δεκαοκτώ (18) και μέχρι είκοσι δύο (22) μέτρα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους και πάνω από είκοσι δύο (22) μέτρα προστίθενται πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.»

ε) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης που προκύπτει για τον κύριο ή κάτοχο αυτής, ορίζεται, ανάλογα με την επιφάνεια της, ανά κλίμακα, σε εκατόν εξήντα (160) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι τα εξήντα (60) τετραγωνικά μέτρα και σε τριακόσια είκοσι (320) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των εξήντα (60) τετραγωνικών μέτρων.»

-μετατάσσονται από το 13% συντελεστή ΦΠΑ στο 23% οι χυμοί, το αεριούχο φυσικό νερό (π.χ. Περιέ), οι χυμοί και τα έτοιμα ροφήματα.


Τους σκληρούς νόμους του Δράκοντα αντικατέστησαν εκείνοι του Σόλωνα το 594 π.Χ. Πού είναι ένας Σόλωνας τώρα που η ελληνική κοινωνία τον χρειάζεται; Πού είναι ένας Σόλωνας, να ανοίξει τα μάτια και να (ξανα)δώσει το ελληνικό φως της δημοκρατίας στους υπόλοιπους λαούς, που χλευάζουν την κατάντια της οικονομίας μας…

Από newstoday