Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ξηλώνουν τις συμμορίες

Με τη σύλληψη του Αχιλλέα Μπέου και ακόμα 9 υπόπτων ξεκίνησε χθες το ξήλωμα των συμμοριών που έστηναν ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Παρ' ότι από νωρίς το απόγευμα υπήρξαν διαρροές με τα ονόματα των συλληφθέντων, τελικά δεν υπήρξε ανακοίνωση που να επιτρέπει τη δημοσίευσή τους.

Τη σύλληψη του Μπέου επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του Ν. Κακκαβάς.

«Ο κ. Μπέος θα βρεθεί αύριο το πρωί στον εισαγγελέα. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι σε βαθμό κακουργήματος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και...
στοιχηματική απάτη. Πρόκειται για μια τεράστια δικογραφία. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο προς το παρόν διότι δεν έχω προλάβει να τη διαβάσω όλη. Υπάρχει όντως σύλληψη», δήλωσε ο κ. Κακκαβάς στο gazzeta.gr

Από χθες το πρωί μέχρι αργά το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης είχε προχωρήσει σε συλλήψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για την αναζήτηση τουλάχιστον 70 προσώπων ακόμη (παραγόντων, μάνατζερ, παικτών, διαιτητών).

Ολοι τους, φέρεται να εμπλέκονται στις υπόθεσεις των 40 «στημένων» -κατά την UEFA- ποδοσφαιρικών αγώνων. Στην πλειονότητά τους οι «στημένοι» αγώνες αφορούν τη Β' Εθνική και το χρονικό διάστημα 2008-2011. Στον κατάλογο εμφανίζονται και ματς της Σούπερ Λιγκ αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ -ύστερα από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένης Ράικου- πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε σπίτια και γραφεία ιδιωτών.

Τα ονόματα των συλληφθέντων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, καθώς μέχρι χθες δεν είχε εκδοθεί η σχετική εισαγγελική διάταξη. Σύμφωνα με τις διαρροές, ανάμεσα στους συλληφθέντες «φιγουράρουν» και πολύ γνωστά ονόματα παραγόντων ΠΑΕ, κάποιοι από τους οποίους έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει τις δικαστικές αρχές όχι μόνο για υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο, αλλά ακόμη και για «ανδραγαθήματα» της νύχτας. Ακόμη υπάρχουν μάνατζερ, πρώην παίκτες, ένας προπονητής και δύο μπουκμέικερς.

Οι δέκα συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο του αυτόφωρου, καθώς ανάμεσα στα αδικήματα που διερευνώνται είναι και το κακούργημα της «εγκληματικής οργάνωσης». Ακόμη πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπάρχουν ενδείξεις και για τα αδικήματα, που επίσης διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της «απάτης» και της «εκβίασης», της δωροδοκίας και δωροληψίας. Αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. ότι στις έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: δύο πιστόλια εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλος αριθμός κουπουνιών του στοιχήματος με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης του δεύτερου σκέλους πολυεπίπεδης δικογραφίας, που χειρίζεται η Εισαγγελία και το οποίο αφορά την εμπλοκή των ίδιων των παραγόντων και ποδοσφαιριστών των ομάδων οι οποίοι ελέγχονται για τον ρόλο τους σε «στημένα» παιχνίδια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εμπλεκομένων σ' αυτό το κομμάτι μπορεί να προσεγγίζει τους χίλιους, πλην όμως η αναγκαιότητα μιας στοχευμένης ποινικής δίωξης, ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαλεύκανση, περιορίζει τον αριθμό των προσώπων που θα κληθούν τελικά να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο στο δέσιμο της υπόθεσης της στοιχηματικής απάτης έπαιξαν οι σχετικές καταθέσεις τεσσάρων αξιωματούχων της UEFA, οι οποίοι μάλιστα για λόγους ασφαλείας είχαν καταθέσει εν κρυπτώ σε μια αίθουσα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Οι παράγοντες της UEFA είχαν αναλύσει διεξοδικά τη λειτουργία και τη μεθοδολογία των «στημένων», ενώ ένας εξ αυτών είχε δηλώσει την έκπληξή του από τα ευρήματα στους ελληνικούς αγώνες. Οπως ανέφερε συγκεκριμένο στέλεχος της UEFA, ο ποδοσφαιριστής που μπλέκει με τους παράνομους του στοιχήματος, αν ξαφνικά αποφασίσει να μη συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, ενδέχεται να δεχτεί απειλές και να ασκηθεί βία εναντίον του.

Συνολικά η UEFA είχε αποστείλει στην ΕΠΟ τέσσερις φακέλους που αφορούν παιχνίδια της Β' Εθνικής, της Super League και του Κυπέλλου. Στους φακέλους οι αγώνες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες σε σχέση με τις βαθμίδες διαφθοράς: στην κατηγορία των «ελαφρώς υπόπτων», «υπόπτων», «σοβαρά υπόπτων» και «διεφθαρμένων».

Για καμιά άλλη χώρα αρμοδιότητας της UEFA το «Σύστημα Ανίχνευσης Συστηματικής Απάτης ("Betting Fraud Detection System/BFDS")» δεν έχει καταγράψει τόσα ύποπτα παιχνίδια όσα για την Ελλάδα. Τα μεγάλα ποσά που παίζονταν στα στοιχήματα φαίνεται πως συνέβαλαν στον εντοπισμό των στημένων παιχνιδιών μέσω του BFDS.

Στα 39 -κατά την UEFA- ύποπτα παιχνίδια (το 40ό προέκυψε αργότερα και αφορούσε αγώνα του 2011) έγιναν τις σεζόν 2008-2009 και 2009-2010. Πρόκειται για τέσσερις αγώνες της Super League, τρεις του Κυπέλλου και 32 ποδοσφαιρικούς αγώνες της Β' Εθνικής Κατηγορίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για άλλο σκέλος της δικογραφίας, παραπέμφθηκαν στο εδώλιο με απ' ευθείας κλήσεις οι οκτώ από τους συνολικά 15 παίκτες στοιχήματος σε «στημένα» ποδοσφαιρικά παιχνίδια, μετά την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Και οι οκτώ διώκονται για απάτη σε βαθμό πλημμελήματος. Και αυτό, γιατί το αδίκημα αφορά δελτία τα οποία είχαν κέρδος κάτω του ποσού των 15.000 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους επτά ύποπτους η υπόθεση δεν έχει κλείσει καθώς διερευνάται η διάπραξη κακουργηματικής απάτης.

Το τρίτο σκέλος της έρευνας έχει να κάνει με τον εντοπισμό των παικτών οι οποίοι στοιχημάτισαν, κατά παράβαση του σχετικού νόμου, μέσω Ιντερνετ σε εταιρείες του εξωτερικού, όπου οι αποδόσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.