Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πνίγηκε η Αθήνα, ανάσανε η κυβέρνηση

ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ EUROGROUP

Μια χημική ανάσα πήρε χθες η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των δακρυγόνων και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς πέρασε με μόνο μία απώλεια το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα ικανοποίησε τους δανειστές της χώρας, που έσπευσαν να χαιρετίσουν την ψήφιση του προγράμματος, όμως η δράση της αστυνομίας έγραψε μια σελίδα βίας και τρόμου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεών της έξω από τη Βουλή με τους διαδηλωτές και τους κουκουλοφόρους.

Τη δεύτερη ανάσα η κυβέρνηση την αναζητεί στη σημερινή ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ούτως ώστε στη συνέχεια, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, να πάει την... Κυριακή στοΓιούρογκρουπ «με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας».

Θυμίζουμε ότι η σύνοδος κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αποφάσισε ότι το Γιούρογκρουπ (εφόσον ψηφιστούν το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος) θα πρέπει στις 3 Ιουλίου:

1. Να εγκρίνει την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Το μερίδιο της Ε.Ε. σε αυτή τη δόση είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ τα άλλα 3,3 δισ. ευρώ είναι το μερίδιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την αποδέσμευσή τους στις 8 Ιουλίου.

2. Να καθορίσει τις «κατευθυντήριες γραμμές του νέου προγράμματος δανειακής στήριξης, ώστε να τεθεί σε ισχύ εντός του Ιουλίου». Σύμφωνα με τη σύνοδο, τα νέα πρόσθετα κεφάλαια θα αντληθούν από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Στη χθεσινή ψηφοφορία καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τον οποίο στη συνέχεια διέγραψε ο πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι η δεύτερη φορά που ο Γ. Παπανδρέου τον διαγράφει, η πρώτη ήταν το 2004, που τον διέγραψε από το ψηφοδέλτιο λόγω της υπόθεσης του «Πόρτο Καρράς».

Είναι η μόνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που έχασε σε μόνο 20 μήνες οκτώ βουλευτές της. Από τους 160 που εξέλεξε, διαθέτει αυτή τη στιγμή 154. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι δύο βουλευτές που αντικατέστησαν ισάριθμους παραιτηθέντες (τους Φλωρίδη και Νασιώκα) πριν από δύο εβδομάδες. Εχει ανεξαρτητοποιηθεί επίσης πριν από δύο εβδομάδες ο Γ. Λιάνης, ενώ έχουν διαγραφεί από τον πρωθυπουργό οι Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου, λόγω της καταψήφισης του Μνημονίου πριν από 13 μήνες, και ο Β. Παπαχρήστος.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο Μεσοπρόθεσμο το προηγούμενο διάστημα, αλλά μέχρι χθες δεν είχε πει ούτε μία φορά ότι θα το καταψηφίσει. Ούτε στην ομιλία του χθες στη Βουλή το είπε. Νωρίτερα όμως το είχε κάνει γνωστό στους κοινοβουλευτικούς επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και, παρά το στενό πρεσάρισμα που δέχθηκε από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Βουλής, είπε τελικά «όχι». Πριν τον διαγράψει ο Γ. Παπανδρέου, οι «πράσινοι» επιτελείς τού είχαν ζητήσει να παραιτηθεί από βουλευτής και να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνήθηκε. Ο ίδιος μετά τη διαγραφή του δήλωσε ότι καταψήφισε από «πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στον τόπο και στην κοινωνία», ενώ είπε ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως υπερψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο οι Α. Αθανασιάδης από την Κοζάνη και ο Θ. Ρομπόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, παρότι είχαν δηλώσει αρκετές φορές ότι θα καταψηφίσουν. Με τον κ. Αθανασιάδη παίχτηκε παρασκήνιο και στήθηκε ένα μάλλον... θεατρικό σκηνικό. Το πρωί τον συνάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει. Αργότερα τον συνάντησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, παρουσία του Ε. Βενιζέλου. Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις αυτές έλεγε ότι θα άκουγε τον πρωθυπουργό και μετά θα αποφάσιζε. Χρειάστηκε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του να κάνει προσωπική αναφορά σε αυτόν, να παρέμβει ο κ. Κακλαμάνης υπέρ του και να δεσμευτεί στη συνέχεια και ο κ. Παπανδρέου ότι θα τηρηθεί η διαφάνεια στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των υδάτων, για να πει το «ναι». Οταν ακούστηκε το όνομά του έγινε το ασυνήθιστο και εκτός κανονισμού της Βουλής περιστατικό. Ζήτησε το λόγο και δικαιολόγησε την ψήφο του, θεωρώντας, όπως είπε, ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Εκεί χειροκροτήθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν που ο κ. Πετσάλνικος επέτρεψε αυτή τη διαδικασία.

Εκπληξη προκάλεσε και η στάση του «σιωπηλού» μέχρι χθες Β. Γιουματζίδη. Δεν είχε προδιαθέσει ότι θα καταψηφίσει, αλλά χθες ζήτησε κι αυτός το λόγο για να δικαιολογήσει τη θετική του τελικά ψήφο, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα του κ. Αθανασιάδη.

Η αρνητική ψήφος του κ. Κουρουμπλή... καλύφθηκε από τη θετική ψήφο της ανεξάρτητης από χθες βουλευτού Ελσας Παπαδημητρίου, που χειροκροτήθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν είπε «ναι».

Ο δεύτερος γύρος παίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή και έξω από αυτή...
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet