Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Βγαίνω με τον δίσκο να μαζέψω λεφτά και ακούω τα σχολιανά μου»

Φορτισμένος ο Παπανδρέου στη Βουλή - Στις 14.00 δήλωση προς τον ελληνικό λαό
Σε δηλώσεις θα προβεί, στις 2 το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Νωρίτερα σήμερα στη Βουλή Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «εξουσιομανή» και πως «ο κόσμος δεν σας θέλει» με αυτή τη φορτισμένη συναισθηματικά φράση: «Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θέλει να ...
βγαίνει με τον δίσκο στο εξωτερικό για να μαζεύει χρήματα. Κανείς και φυσικά ούτε και εγώ το ήθελα. Το κάνω όμως και ακούω τα σχολιανά μου! Αλλά δεν το κάνω για την πάρτη μου κ. Τσίπρα, το κάνω για τον έλληνα συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, το κάνω για τη νέα γενιά».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ότι έχει σκοπό να μιλήσει συναισθηματικά. Στην αρχή της ομιλίας του έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για τη ξένη βοήθεια: «Νομίζετε ότι θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν;», «Ποια εποπτεία; Τα λεφτά τους μας δίνουν», «Αν φύγει το ΔΝΤ, θα φύγει και το χρέος;». Δήλωσε ότι «σήμερα πονάμε και θα πονάμε τα επόμενα δύσκολα χρόνια, αλλά θα ήταν πιο δύσκολα αν δεν έτρεχα, αν δεν τρέχαμε».

Απευθυνόμενος προς τη Βουλή είπε: «Όχι μισόλογα: Θέλετε να τα διεκδικήσω αυτά τα λεφτά;». Και σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι ανθρώπινα ο ίδιος θέλει να πει «Α, στο καλό με αυτούς που έχουμε από πάνω μας» αλλά ταυτόχρονα σκέφτεται«Αυτή είναι υπεύθυνη στάση;. Θα ήταν εύκολο να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ προς στιγμή εθνική ανάταση. Την επόμενη μέρα θα φεύγαμε από το ευρώ. Το έλλειμμα μας είναι όσο η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Θα είχαμε χάσει και τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση των πολιτών και πως πολιτικοί σαν τους Καποδίστρια, Τρικούπη, Βενιζέλο είχαν δεχτεί στην εποχή τους πυρά: «Ξέρω ότι οι συμπολίτες μας περνούν δύσκολες στιγμές. Είμαι δίπλα τους όσο πιο πολύ μπορώ. Γι αυτούς παλεύουμε. Πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Υπογράμμισε ότι δε μιλάει «τη γλώσσα των πιστωτών» αλλά ότι διαπραγματεύεται κάθε μέρα, χαρακτήρισε λάθος τη γερμανική στάση για το ευρωομόλογο και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων ακόμα και στη νέα συνθήκη για τον μηχανισμό, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση. Τέλος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προσέχει πολύ τις πρακτικές του.

Σε ένα  διάγγελμα -  δήλωση του πρωθυπουργού κατευθύνεται η κυβέρνηση, το οποίο  αναμένεται να γίνει σήμερα, αφού λόγω του χρονικά εξαντλητικού υπουργικού συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε εχθές. Η κυβέρνηση  προγραμματίζει μια σειρά κινήσεων «επικοινωνιακής αντεπίθεσης», προκειμένου  να εξηγηθούν τα νέα μέτρα με τα οποία ευελπιστούν να διορθώσουν τους στόχους που δεν έχουν  επιτευχθεί.

Σήμερα το πρωί ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το Μεσοπρόθεσμο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για την κηδεμονία και επιτήρηση της Ελλάδας είναι η ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε. Διαβάστε περισσότερα

Επίσης τάχθηκε υπέρ των δημοψηφισμάτων ακόμα και για τη νέα συνθήκη για τον μηχανισμό στήριξης, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφασδη. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ότι έχει σκοπό να μιλήσει συναισθηματικά και υπογράμμισε ότι η αγανάκτηση που νιώθουν οι πολίτες είναι δικαιολογημένη. Στην αρχή της ομιλίας του έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για τη ξένη βοήθεια: «Νομίζετε ότι θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν;», «Ποια εποπτεία; Τα λεφτά τους μας δίνουν», «Αν φύγει το ΔΝΤ, θα φύγει και το χρέος;», «Ποιος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με τον δίσκο για δανεικά και να ακούει και από πάνω τα σχολιανά του;». Διαβάστε αναλυτικά

Σε δεύτερο  χρόνο αναμένονται δομικές αλλαγές  στην κυβέρνηση οι οποίες θα περιλαμβάνουν  «σάρωμα» υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι είτε δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά, είτε δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που περιελάμβανε το μνημόνιο. Έτσι σύντομα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, και μπορεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να γίνει το τελευταίο διάστημα ανάπαυσης που πολλοί θα το απολαύσουν με χαρτοφυλάκιο στο χέρι.

Από εκεί και πέρα η Σύνοδος Κορυφής  των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται ως κομβικό σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση, αφού εκεί θα τα παίξει ουσιαστικά όλα για όλα. Αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να εξασφαλίσει ρητά το νέο δάνειο ή έστω μια εκπεφρασμένη πρόθεση γι’ αυτό, τότε θεωρείται βέβαιο πως οι βουλευτές πάνω στη νέα αυτή πραγματικότητα θα πιεστούν για να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στους εφαρμοστικούς νόμους σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ούτως ώστε οι βουλευτές να έχουν  το περιθώριο να εκτονωθούν και να μπορούν να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους με το κεφάλι ψηλά.

Παράλληλα η πίεση για συναίνεση, ιδιαίτερα  στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει δύο εναλλακτικές (ή παράλληλες) ωφέλειες. Από την μια να εκθέσει  τον κ. Αντώνη Σαμαρά στα μάτια της Ευρώπης ως αδιάλλακτο και από την άλλη να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι ο κ. Παπανδρέου παραμένει ανοιχτός στις συζητήσεις, ακόμα και στην έσχατη στιγμή. Άλλωστε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου έχει καταφέρει να αφομοιώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του «Ζάππειο ΙΙ» και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν αυτό που διατύπωσε με λίγα λόγια στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σιφουνάκης, δηλαδή πως «η Νέα Δημοκρατία οχυρώνεται πια πίσω από την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει ότι θα τηρήσει την υπογραφή της Ελλάδας»

Τέλος, ως φαίνεται, η επιμονή του πρωθυπουργού για επιτάχυνση του νόμου για  το δημοψήφισμα δεν αποτελεί μόνο μια ακόμα, απ’ τις πολλές, επιδείξεις νεωτερικότητας έναντι στην Νέα Δημοκρατία – στις οποίες αρέσκεται ο κ. Παπανδρέου. Κι αυτό καθώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και ως φόβητρο (ή καρότο;) για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα μπορούσε να κρεμάσει κανείς μια επιγραφή όπως: σας προσπερνώ, δεν φοβάμαι την κρίση του λαού και γι’ αυτό φτιάχνω το πλαίσιο να προσφύγω σε αυτόν. 


«Με πατριωτική συνείδηση όσοι ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο»
Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το Μεσοπρόθεσμο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για την κηδεμονία και επιτήρηση της Ελλάδας είναι η ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε.

Τόνισε ότι «δεν πρόκειται να φοβηθούμε στις πρώτες δυσκολίες για να πάμε πίσω» και υπογράμμισε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί όπως ο προϋπολογισμός, αλλά στη συνέχεια θα έρθουν στη Βουλή αναλυτικά οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Όπως είπε «πολλοί ποντάρουν στην αποτυχία μας άλλοι για μικροκομματικούς λόγους άλλοι για κερδοσκοπικούς» αλλά δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τις επιτυχίες και θυσίες του ελληνικού λαού.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειάζεται να είμαστε συνεπείς ακόμα και με διορθωτικά μέτρα», ενώ τόνισε την ανάγκη για συναίνεση, ζητώντας τη συνεργασία όλων. «Ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, να ακούσουμε θετικές προτάσεις για να φτάσουμε στο στόχο που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.