Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η ελληνική κρίση προκαλεί ανατριχίλες στις ΗΠΑ

H ευρωπαϊκή κρίση, ειδικότερα η ελληνική, συνδυασμένη με τις αλληλεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, είναι θέμα συζήτησης και αναφορών σε πολιτικό, δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το Λευκό Οίκο μέχρι τα ΜΜΕ, από δεξαμενές σκέψης μέχρι πανεπιστήμια, εκφράζονται ανησυχίες για την τύχη του ευρώ και τις επιπτώσεις στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι "ενθαρρυμένη" από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας,...
σημειώνοντας επίσης ότι "τους ενθαρρύνουμε" να συνεχίσουν με τις "μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται", για να οδηγήσουν την κατάσταση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αμερικανικά ΜΜΕ, με εκτεταμένες αναλύσεις και ανταποκρίσεις, καταγράφουν συνεχώς τις εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές διεργασίες στη χώρα μας, δίνοντας επίσης την εικόνα των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό, αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αρκετά δημοσιεύματα και αναφορές επισημαίνουν τη "δύσκολη θέση" στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι επαφές του νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με Ευρωπαίους ομολόγους του, προβάλλοντας τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι "ο κ. Βενιζέλος θα είναι πραγματιστής, όσον αφορά περαιτέρω μέτρα, ζητώντας από τους ομολόγους του να μην προβούν σε δημόσια κριτική της Ελλάδας και σε άσκηση πίεσης για την επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων, διότι η κυβέρνηση στην Αθήνα αντιμετωπίζει έντονη λαϊκή οργή", όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".

Σε ανάλυση στο πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" αναφέρθηκε ότι "το ελληνικό χρέος που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι τόσο μεγάλο για να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας ", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "εάν μια άτακτη αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ακολουθούνταν από μια άτακτη αντίδραση των αγορών, αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο". Στο ίδιο κείμενο διατυπώθηκε η άποψη ότι "οι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται περισσότερο από μια άτακτη αντίδραση των αγορών, παρά από τις απώλειες λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος".
Από newstrap