Ψηφίστηκαν μέτρα 28,5 δισ. για τα επόμενα 4 χρόνια με διαφωνίες επί των άρθρων...
Με 286 ψήφους, 155 «ναι», 136 «όχι» και 5 «παρών» ψηφίστηκε επί της αρχής ο Εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. «Υπέρ» ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, «κατά» σε όλα ψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Κατά» ψήφισε επί της αρχής η ΝΔ , λέγοντας «όχι» σε 27 άρθρα και υπερψηφίζοντας 22. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ψήφισαν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισαν 23 άρθρα και καταψήφισαν 16.
Οι διαγραφέντες χθες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των...
δύο μεγάλων κομμάτων ψήφισαν, η μεν κ. Έλσα Παπαδημητρίου ψήφισε «όχι» επί της αρχής, όχι σε δύο μόνο άρθρα και ναι σε όλα τα άλλα. Ο κ. Π. Κουρουμπλής ψήφισε «όχι» σε όλα. Ο κ. Κιλτίδης, ψήφισε «παρών» σε όλα. Οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Λιάνης έστειλαν «ψήφο», δια της απουσίας τους...
Δέκα άρθρα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις (από το 1έως το 9 και το άρθρο 14) καταψήφισε, ενάντια στην κομματική γραμμή η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία της για «διακριτική μεταχείριση» από το προεδρείο της Βουλής, που δεν της έδωσε το λόγο να μιλήσει και υπονοώντας πιθανόν, ότι ήταν γνωστή η διαφωνία της με άρθρα του εφαρμοστικού.
Τη διαμαρτυρία του προς το προεδρείο της Βουλής, για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που στέρησε στους βουλευτές τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους, εξέφρασε με σφοδρότητα και ο βουλευτής της Ν.Δ , Παναγ. Καμμένος, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε λέγοντας «όχι» σε όλα, παραβιάζοντας (αλλά χωρίς επιπτώσεις) την κομματική γραμμή . Με την άποψή του, καταψηφίζοντας όλα, συντάχθηκε για τον ίδιο λόγο και ο βουλευτής της ΝΔ, Σπ. Γαληνός.
Την πρόταση για φανερή, ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015. Σε αριθμούς, η υπερψήφισή του σημαίνει ότι θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα 7δις. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά, μέχρι και το 2014, μέτρα 28.500.000.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων στον εφαρμοστικό νόμο περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
Επίσης με τον εφαρμοστικό νόμο θεσπίζεται η μερική απασχόληση στο Δημόσιο, η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται και ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.)
Συνολικά, ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει:
1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.
3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.
4. Τα φορολογικά μέτρα.
5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι νέοι επιτηδευματίες που με λιγότερα από 5 χρόνια στο επάγγελμα θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί στον εφαρμοστικό νόμο και μία ακόμη εξαίρεση από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος, για όσους φορολογούμενους αποκτούν μεν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αλλά είναι κατά κύριο επάγγελμα μισθωτοί (υπερβαίνει το 50% του συνολικού ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του).
Από eklogika.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου