Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Δίκαιη... λιτότητα υπόσχεται ο νέος τσάρος

Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο «Βήμα» είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για δικαιότερη λιτότητα.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ το βράδυ, παραμονή του ανασχηματισμού, ο κ. Ευ. Βενιζέλος περπατούσε σκεπτικός στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, όπου συνεδρίαζε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Απέφευγε τους δημοσιογράφους, πολλούς βουλευτές, αλλά όχι και ορισμένους κορυφαίους υπουργούς με τους οποίους αποσυρόταν σε απομακρυσμένες γωνίες για να τους εκμυστηρευθεί τις σκέψεις και τους δισταγμούς του για την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου · ότι προτιμούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Λ. Παπαδήμος και εκείνος να έχει τον συντονισμό της Οικονομίας ως αντιπρόεδρος. Τελικώς στις τρεις το ξημέρωμα της Παρασκευής πληροφορήθηκε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και είπε το οριστικό «ναι»....
αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ευ.Βενιζέλος κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε φανερή την πρόθεσή του να καταστήσει το υπουργείο-σύμβολο του μνημονίου και των επαχθών μέτρων σε ένα στρατηγείο για την ανάταξη της οικονομίας με φιλικό πρόσωπο για τους πολίτες. «Εχω στο μυαλό μου προσωπικά τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο, τους πολίτες που μειώθηκε το εισόδημά τους» είπε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «Αγανακτισμένους» που συγκεντρώνονται στις πλατείες.
Προτάσεις για δικαιότερες λύσεις
Οι προτεραιότητες που φάνηκε να θέτει είναι: εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσκληση για συστράτευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως π.χ. η ριζική αλλαγή και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Ωστόσο δήλωσε ότι θα δεχτεί κάθε πρόταση για βελτίωση των μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των πολιτών.

Στη δήλωση που έκανε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Εχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σέβομαι απολύτως τους πολίτες που αγωνιούν και διαμαρτύρονται. Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική». Και πρόσθεσε: «Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων. Η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος. Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους και γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της χώρας». 


Πολιτική δέσμευση και αποκρατικοποιήσεις
Το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο (όχι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, καθώς δεσμεύει τη χώρα για διάστημα που υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Οπως διευκρινίζει, αυτή είναι μια πρόταση για πολιτική δέσμευση η οποία θέτει την αντιπολίτευση προ διλημμάτων. Ο κ. Βενιζέλος επίσης προτίθεται να κρατήσει ο ίδιος την ευθύνη για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είχε επισημάνει ότι ο στόχος της άντλησης 50 δισ. ευρώ μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσα από διάφορα χρηματοοικονομικά σχήματα που θα αξιοποιούν τα χαρτοφυλάκια της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την υποστήριξη της ΕΚΤ και του τραπεζικού συστήματος. Σε άλλη συνέντευξή του είχε πει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες του εγχειρήματος, αλλά και ζητήματα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητούν να συζητηθεί η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά και όχι όλες μαζί, και από ό,τι φαίνεται ο νέος υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοον ους. «Μία-μία θα έρθουν. Τώρα, αν θα είναι επί μέρους κεφάλαια ενός νομοθετήματος, αυτό είναι τεχνικό ζήτημα» παρατηρεί. Με την έκτακτη συνεδρίαση Εurogroup-Εco/Fin σήμερα στο Λουξεμβούργο να δυναστεύει την ατζέντα του, ο νέος υπουργός δεν είχε περιθώριο παρά μόνο για εντατική ενημέρωση. Τα στελέχη του υπουργείου που ανέλαβαν αυτό το καθήκον έλεγαν αργότερα ότι η συνεργασία ήταν πολύ εύκολη καθώς ο κ. Βενιζέλος είχε καλή γνώση των βασικών θεμάτων του υπουργείου, αλλά δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες που αφορούν μόνο τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Τους προηγούμενους μήνες ο κ. Βενιζέλος είχε συμμετάσχει σε μυστικές συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία, ενώ ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών του έστελνε ενημερωτικά σημειώματα για όλες τις εξελίξειςτακτική που ακολουθούσε και με άλλους κορυφαίους υπουργούς.

Εμπειρία του 2004 με τους «Αθανάτους»
Ο κ. Βενιζέλος κουβαλά στις αποσκευές του την εμπειρία από τον συντονισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας, η οποία πολλές φορές έμοιαζε να χτυπά σε τοίχο, αλλά και των διαπραγματεύσεων με τους ιδιαιτέρως απαιτητικούς «Αθανάτους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ορισμένοι θεωρούν ότι η έλλειψη ευρωπαϊκών διασυνδέσεων αποτελεί μειονέκτημα για τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη συγκυρία. Ωστόσο αυτό το κενό φαίνεται πιο εύκολο να διορθωθεί από την προσπάθεια για την οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την αρμοδιότητα για την είσπραξη των εσόδων ανέλαβε ο κ. Π. Οικονόμου, ένας βουλευτής με γνώση της οικονομίας, ο οποίος όμως είχε συνταχθεί στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Η επιλογή του προκάλεσε απορίες, όμως συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο κ. Οικονόμου ασκούσε εποικοδομητική κριτική και ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζει ότι είναι φίλοι από παλιά και εκτιμά τις δυνατότητές του.

Στο εσωτερικό της ΚΟ υπήρξαν σχόλια γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν πήρε μαζί του κάποιον συνεργάτη της εμπιστοσύνης του. Ο ίδιος βρίσκεται μακριά από αυτή τη λογική. «Δεν θα υποδείξω εγώ στον Πρωθυπουργό τι θα κάνει και ποιους θα επιλέξει» παρατηρεί. Αυτό συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Βαγγέλης δεν ζήτησε τίποτε, δεν έκανε τέτοια συζήτηση με τον πρόεδρο» λένε. Ετσι, η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά με μια μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να διευρυνθεί αν προκύψει ανάγκη.

ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ
Ο κ.Βενιζέλος τους προηγούμενους μήνες εξέφραζε μεγάλη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι αντιρρήσεις του δεν είχαν στόχο τον κ.Παπακωνσταντίνου,αλλά κάποιες στιγμές το προσωπικό στοιχείο παρεισέφρησε στη σχέση τους, όπως όταν τον κατηγόρησε για αλαζονική συμπεριφορά επειδή δεν δεχόταν να ενσωματώσει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προτάσεις που του έκαναν οι άλλοι υπουργοί.

Η σχέση τους όμως δεν διαταράχθηκε σε σημείο να μη μιλούν και από την Παρασκευή συνεργάζονται στενά για θέματα του υπουργείου αλλά και των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.Οταν έγιναν γνωστά τα νέα καθήκοντα του κ.Βενιζέλου,ορισμένοι μίλησαν για λάθος επιλογή,η οποία τον εγκλωβίζει στον κύκλο της κυβερνητικής φθοράς.Ο ίδιος απαντά ότι θα ήταν κατώτερος των περιστάσεων αν προέτασσε οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη ή επιφύλαξη. «Μπορεί να βγω πάρα πολύ χαμένος προσωπικά.Αλλά αν έχω συμβάλει σε κάτι υπέρ του τόπου,θα έχω δικαιωθεί ιστορικά»  επισημαίνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.