Τι αλλάζει µετά το µίνι λίφτινγκ που έγινε στο Μεσοπρόθεσµο
Πέρασε άνετα τον πρώτο «κάβο» του Ιουνίου η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας ψήφο εµπιστοσύνης χωρίς «διαρροές» κυβερνητικών βουλευτών.
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι και πάλι µπροστά, καθώς ώς τα τέλη της επόµενης εβδοµάδας πρέπει να έχει ψηφιστεί και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αλλά και ο εκτελεστικός του νόµος.
Η συνεδρίαση κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα από µία ατάκα του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος άρχισε να µιλά για τη δηµοκρατία στη χώρα µας µε αρχή το 1981: έβγαλε τους νεοδηµοκράτες από τα ρούχα τους – και αµέσως µετά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος µάταια καλούσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να...
µην αποχωρήσουν από την αίθουσα της Ολοµέλειας. Ευτυχώς, σε λίγο επέστρεψαν.
Πάντως, µία – έστω και λελογισµένη – αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο έφερε το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηµατισµού, ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στη Βουλή, όταν έδωσε ρεσιτάλ για τον ορισµό της συναίνεσης, διαστέλλοντας το περιεχόµενό της.
Συναίνεση βρήκε ο νέος «τσάρος» από την τρόικα – που δέχεται να απαλύνει ή και να αφαιρέσει κάποια από τα «χαράτσια» του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.
Ωστόσο, δεν αποφεύγεται ένας καινούργιος λογαριασµός – ένας κεφαλικός φόρος – που θα αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελµατίες.
Δυο ανάσες, για µισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ένα χαράτσι για ελεύθερους επαγγελµατίες απέδωσε, σύµφωνα µε πληροφορίες, το λίφτινγκ του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος (και του εκτελεστικού του νόµου) που έγινε τις τελευταίες ηµέρες, υπό τον νέο υπουργό Οικονοµικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα καλά νέα είναι ότι διευρύνονται τα κλιµάκια εισοδήµατος,επί των οποίων θα επιβάλλεται ηεισφορά αλληλεγγύης, µε αποτέλεσµα το βάρος να µετριάζεται για ορισµένες κατηγορίες εισοδηµάτων, ενώ εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για επιβολή και νέου τέλους ακινήτων µέσωλογαριασµού της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη λεγόµενη εισφορά αλληλεγγύης αναφέρουν ότι το πρώτο κλιµάκιο που θα επιβαρυνθεί µε συντελεστή 1% θα αφορά εισοδήµατα 12.000 - 24.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ που είχε αναφερθεί αρχικά, ενώ για το επόµενο κλιµάκιο, µε συντελεστή2%, υπήρχαν πληροφορίες ότι θαανέβαινε ώς τις 65.000 ευρώ, αντίτου αρχικού σχεδίου για 50.000 ευρώ.
Τα υψηλότερα εισοδήµατα θα επιβαρύνονται µε 3%. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται να ισχύσει ώς το 2015.
Σε αντιστάθµισµα τωνδυο αυτών υπαναχωρήσεων το οικονοµικό επιτελείο προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύµατος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο φόρος αυτός θα είναι της τάξης των 300 ευρώ και θα συµψηφίζεται µε τον φόρο που επιβαρύνει τον κάθε ελεύθερο επαγγελµατία. Ετσι,πρακτικά, θα επιβαρύνει µόνο όσους δηλώνουνεισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώκαι ίσως λίγο παραπάνω.
Επίσης, καταργείται το µπόνους των αποδείξεων το οποίο µπορούσαν να εξασφαλίσουν όσοι συγκέντρωναν αποδείξειςπου υπερέβαιναν το αφορολόγητοκαι έφτανανώς 15.000 ευρώ.
Τέλος, µέση λύση επελέγη τελικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρµανσης. Συγκεκριµένα, δεν θα εξισωθεί µεν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης,αλλά θα αυξηθεί από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, κάτι που θα επιβαρύνει κατά 5 λεπτά το λίτρο του πετρελαίου.
Στο υπουργείο Οικονοµικών βρισκόταν χθες αντιπροσωπεία της τρόικας για να ελέγξει ότι το τελικό αποτέλεσµα είναι το ίδιο µε αυτό που είχε αρχικά υπολογισθεί, δηλαδή 28,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. για φέτος. Εκτός από τα παραπάνω µέτρα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου προβλέπονται, µεταξύ άλλων, τα εξής:
n Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ.
n Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
n Αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης. n Καθιέρωση τεκµηρίων επιτηδεύµατος για τουςελεύθερους επαγγελµατίες.
n Εκτακτη εισφορά σε πισίνες, αυτοκίνητα µεγάλου κυβισµού, ακίνητα µεγάλης αξίας και σκάφη.
Καλά νέα για έκτακτη εισφορά και τέλος στα ακίνητα - πρόβληµα για ελεύθερους επαγγελµατίες
Από τέλος Ιουνίου, η εργασιακή εφεδρεία
Επώδυνες είναι οι ρυθµίσεις για απολύσεις, που συµφωνήθηκαν µε την τρόικα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δεσµευθεί σ’ ένα σχέδιο που προβλέπει ότι ώς το τέλος Ιουνίου οι ∆ΕΚΟ και οι σχετικοί φορείς του ∆ηµοσίου θα προσδιορίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, το οποίο και θα κληθεί είτε να αποχωρήσει είτε να παραµείνει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, για µια περίοδο που δεν θα ξεπερνά τους 12 µήνες, µε το 60% του µισθού τους.
οσοι επιθυµούν να µεταταγούν, θα πρέπει προηγουµένως να περάσουν από ΑΣΕΠ.
Το όριο προσλήψεων, εξάλλου, µειώνεται δραµατικά στο 1 προς 10 αλλά µόνο για το 2011.
Από ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.