Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αναταράξεις στο «παρά 5’» της συμφωνίας

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΟΜΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Σε σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους έχει αποδυθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Βρίσκεται στο "παρά 5΄" για μια "συμφωνία διάσωσης", που θα ισχύσει από τον τρέχοντα μήνα. Ομως οι αναταράξεις εντείνονται από την αντιπολίτευση, τους "αγανακτισμένους" και την επιστολή 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν σύγκληση των κομματικών οργάνων.

Με τους βουλευτές του να του ζητούν εξηγήσεις και διορθώσεις και τους "αγανακτισμένους" να πολιορκούν τη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο. Με κόκκινη γραμμή την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, η οποία προϋποθέτει την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, επικοινώνησε χθες με Ευρωπαίους ομολόγους του και ...
παράγοντες της διεθνούς οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένει σήμερα από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ το θετικό σήμα που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στην Αθήνα και να εκκινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου: το υπουργικό, την ΚΟ, ακόμη και το εθνικό συμβούλιο, παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η διαχείριση του ελληνικού χρέους πρέπει να έχει πολλούς νικητές: την Ευρώπη, το ΔΝΤ, τη χώρα μας, τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τους Ελληνες πολίτες, τα όρια αντοχής των οποίων δεν θα πρέπει να παραβιαστούν. Γιατί, πολύ απλά, θα τεθεί σε αμφιβολία η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Η άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει, η καθημερινή περικύκλωση της Βουλής από "αγανακτισμένους", οι προπηλακισμοί πολιτικών, αλλά και η επιστολή των βουλευτών του για να συγκληθούν τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, ήταν "όπλα" στα χείλη του. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Α. Μέρκελ, στον Ν. Σαρκοζί, τον Ζ. Κλ. Τρισέ και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μέχρι και αργά το βράδυ η τρόικα επέμενε να υπάρχει ρητή αναφορά σε απολύσεις.

Κάμψη επιφυλάξεων
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου ενεργοποίησε και τις προνομιακές επαφές που έχει στις σκανδιναβικές χώρες, ώστε να κάμψει τις επιφυλάξεις των Φινλανδών, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν "όπλα" στα χέρια των συνομιλητών του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου αρνείται και κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον όχι με δική του πρωτοβουλία.

Από εκεί και πέρα θα ξεκαθαρίσει στα στελέχη του και τα άλλα κόμματα πως δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία. Παλαιότερα συνεργάτες του είχαν προσδιορίσει το όριο της πλειοψηφίας κάτω από το οποίο θα προκηρύξει εκλογές στο 153.

Από την αντιπολίτευση και την κοινωνία δεν θα ζητήσει ψήφο, θα ζητήσει όμως να μη σταθούν εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις, γιατί η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

"Αν η Ελλάδα αποτύχει, η βοήθεια των εταίρων της δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη" είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει. Σε αυτό το κλίμα, βέβαια, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το απρόοπτο.

Aνασχηματισμός
Σύμφωνα με ένα πολιτικό κλισέ, η κυβέρνηση έχει καταστεί όμηρος του τυχαίου - λίγων βουλευτών που θα "απασφαλίσουν", ενός νεκρού σε διαδήλωση, είναι ελάχιστα αυτά που απαιτούνται για να κλονιστεί το κυβερνητικό οικοδόμημα. Γι' αυτό, πέραν των κινήσεων στο εξωτερικό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και πολιτική παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό, με τη μορφή του δομικού ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μια κυβέρνηση που θα δίνει οικουμενικό χαρακτήρα στην προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να φανεί συνεπής και απέναντι στη γραμμή που κράτησε στη συνάντηση των αρχηγών. Αλλά και για να αποφορτίσει την κατάσταση στο κόμμα του, όπου οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ από το ΕΘΝΟΣ