Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος, ξανά εν δράσει... Νέο εισπρακτικό κόλπο: Χαράτσι επιτηδεύματος και για το 2010!

Επιβάλει αναδρομικά τέλος 300 ευρώ, που πρόσθεσε με διάταξη εκ των υστέρων στον εφαρμοστικό νόμο
Αναδρομικά και για το 2010 θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις το «τέλος επιτηδεύματος» σύμφωνα με προσθήκη που έκανε σήμερα στο Μεσοπρόθεσμο ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για διάταξη η οποία απουσίαζε από το κείμενο του νόμου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και έκανε την εμφάνιση της με την ανάκληση της απόφασης για επιστροφή του μπόνους των αποδείξεων.

Το τέλος επιτηδέυματος, είναι ένα από τα καινούρια χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Εισήχθει με τον εφαρμοστικό νόμο της περασμένης Παρασκευής και θεσπιζόταν στα 500 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις και 400 ευρώ για τις μικρότερες. Στα έσοδα είχε υπολογιστεί ότι...
θα εισπραχθεί το 2012, ενώ θα ίσχυε για όσους είχαν επάγγελμα την 1/1/2011.

Πλέον, η ημερομηνία παραμένει (θα ισχύει για όσους έχουν επάγγελμα την πρώτη μέρα του 2011), αλλά προστίθεται διάταξη η οποία τονίζει πως ειδικά για το 2010 θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ και ότι τα ποσά των 400 και 500 ευρώ για τις μεγάλες και μικρές πόλεις θα ισχύουν για το 2011.

Φαίνεται πως η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος αναδρομικά επιλέχθηκε ως τρόπος κάλυψης μέρους του "κενού" των 600 εκατ. που έφερε η ανάκληση της απόφασης για επιστροφής του μπόνους των αποδείξεων.

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, πήρε πίσω και επισήμως το αναδρομικό χαράτσι των αποδείξεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ από enet