Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ε, ρε πανηγύρια που έχουν να γίνουν … Το Economist δίνει το προβάδισμα στην κούρσα για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΔΝΤ στον Τούρκο Κεμάλ Ντερβίς !

Άρχισαν τα «μαγειρέματα» στο ΔΝΤ για τον διάδοχο του Στρος Καν
Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν και η αντικατάστασή του από τον Τζον Λίπσκι, ο οποίος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του στο τέλος Αυγούστου, πυροδότησε τα σενάρια από όλες τις άκρες του κόσμου, για το ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Ταμείου, με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν.

Εν τω μεταξύ, η κούρσα διαδοχής εξελίσσεται σε μία δύσκολη διαδικασία, με δύο χώρες, την Ιαπωνία και την Κίνα, να έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την άποψη πως η επιλογή θα πρέπει να γίνει με ...
διαφάνεια και αξιοκρατία.

Αναλυτικότερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε σήμερα πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας.

Ο Νόντα αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.

Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του», τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Tαυτόχρονα, η ιστοσελίδα του βρετανικού Economist, δημοσίευσε τα προγνωστικά του διάσημου πρακτορείου στοιχημάτων, William Hill, αναφορικά με την κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΔΝΤ, στην οποία προβάδισμα (πιθανότητες 5-2) φαίνεται να δίνεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, τον 62χρονο Κεμάλ Ντερβίς.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ήταν παραδοσιακά Ευρωπαίος, αλλά οι φωνές των αναδυόμενων χωρών είναι πλέον ισχυρές και δεν αποκλείτεται να τοποθετηθεί κάποιος εκπρόσωπός τους στην κορυφή του Ταμείου. Παρ' όλα αυτά, η Ευρώπη δε φαίνεται διατεθειμένη να το δεχτεί, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρωζώνη, εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Στη δεύτερη θέση των προγνωστικών, με πιθανότητες 5-1 βρίσκεται ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Ινδός Μόντεκ Σινγκ Αλουαλία, τρίτος (7-1) ο πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ και τέταρτος (8-1) ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Σιγκαπούρης, Ταρμάν Σαμουγκαράτναμ.

Στη λίστα, με πιθανότητες 14-1 συναντάμε επίσης, τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αν επιλεχθει θα είναι η πρώτη γυναίκα στην κορυφή του ΔΝΤ.

Σημειώνεται, πάντως ότι στη θέση του Τζον Λίπσκι, οι ΗΠΑ θέλουν δικό τους άνθρωπο, πιθανότατα τον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Λίπτον, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί είναι οι βασικοί μέτοχοι του Ταμείου, με τους Ιάπωνες να ακολουθούν.

Το πολιτικό παρασκήνιο είναι πλούσιο, από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει υποθέσεις εν ισχύ σε όλο τον κόσμο, οπότε η «μάχη» για την καρέκλα που αφήνει ο DSK αναμένεται σκληρή.

Aναλυτικά τα προγνωστικά του William Hill:
Από newpost