Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ένα βήμα πριν τη ρήξη η τρόικα με την κυβέρνηση!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με τη Τρόικα, καθώς οι επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μεταφέροντας προφανώς τις οδηγίες των ανωτέρων τους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αρκούν πλέον οι διαβεβαιώσεις αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ομαλή εφαρμογή του Προγράμματος. 

Ο βαθμός δυσκολίας των διαπραγματεύσεων ανεβαίνει, αν συνυπολογίσει κανείς ότι επί της ουσίας οι δύο πλευρές δεν συζητούν απλώς για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου και τις προοπτικές του 2011, δηλαδή για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, αλλά για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει τη "γέφυρα" ανάμεσα στο Μνημόνιο και στη νέα συμφωνία που ...
θα κάνουμε για να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες του 2012 και του 2013.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν, που οι πληροφορίες τον θέλουν να ετοιμάζεται με άγριες διαθέσεις για να δώσει το παρών στο EUROGROUP της Δευτέρας, πριν πάει στις Βρυξέλλες θα κάνει μια... στάση στο Βερολίνο, όπου το απόγευμα της Κυριακής θα συζητήσει με την Α. Μέρκελ για το ελληνικό θέμα, προετοιμάζοντας προφανώς το έδαφος για την επόμενη ημέρα, όποια κι αν είναι αυτή.

Οι ενστάσεις της Τρόικας για το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση ξεκινούν κατ' αρχήν από την αφετηρία του Προγράμματος, δηλαδή από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου για το φετινό Έλλειμμα. Ήδη η Κομισιόν έχει εκτιμήσει ότι εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το Έλλειμμα του 2011 θα κλείσει στο 9,5%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι αποκλίσεις θα είναι μεγαλύτερες άρα το Έλλειμμα μπορεί να φτάσει πάλι σε διψήφιο ποσοστό. 

Κι εδώ κάπου αρχίζει το πρώτο παζάρι, που έχει να κάνει με το εύρος των πρόσθετων μέτρων που οφείλει να λάβει η Κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι αρκούν 6 δισ ευρώ και με τη Τρόικα να ζητά πολύ περισσότερα, αίτημα μάλλον δικαιολογημένο αν λάβει κανείς υπόψιν τις έως τώρα αστοχίες.Το δεύτερο παζάρι έχει να κάνει με το είδος των μέτρων που θα καλύψουν αυτή τη "τρύπα". 

Αν και το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού παράλληλα με τις επαφές του Γ. Παπακωνσταντίνου με τη Τρόικα γίνονται συσκέψεις με τους Γενικούς Γραμματείς και τους Γενικούς Διευθυντές του υπουργείου, η πίεση είναι να ληφθούν περισσότερα μέτρα από το σκέλος των δαπανών, καθώς και πέρσι και φέτος όλες οι εκτιμήσεις για τα φορολογικά έσοδα έχουν τιναχθεί στον αέρα. 

Με δεδομένο, δε, ότι μέτρα έκτακτου χαρακτήρα- όπως οι έκτακτες εισφορές- δεν φαίνεται να συγκινούν (όχι ότι αποκλείεται να ληφθούν ως συμπλήρωμα του "πακέτου") ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε τη Τρόικα, η προσοχή στρέφεται στις δαπάνες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήδη το οικονομικό επιτελείο πήρε μια πρόγευση των προθέσεων της Τρόικας από τις συζητήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών, συζητήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση για μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εδώ και τώρα, αλλά και "πάγωμα" τους σ΄ αυτά τα επίπεδα των 25.000 σε βάθος 3ετίας.

Το δεύτερο δείγμα από τις συζητήσεις αυτές είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να ψηφίσουν αλλά και να εφαρμόσουν από φέτος κιόλας τις διατάξεις- βλέπε περικοπές- του Νέου Μισθολογίου, ενώ το τρίτο δείγμα αποτυπώνεται στην επίσημη πλέον θέση της Κυβέρνησης ότι διατάξεις του Νέου Μισθολογίου, αν όχι στο σύνολο του, θα έχουν εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά στον γενικότερο σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να φτάσει στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων, είτε αυτά αφορούν σε φόρους, είτε εισφορές, θέτοντας επί της ουσίας στο στόχαστρο το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας στο πρακτορείο REUTERS "οι ελεγκτές της Τρόικας ανησυχούν θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων και γι' αυτό πιέζουν για περισσότερες περικοπές δαπανών".Ανάλογη δυσπιστία υπάρχει και για τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολυφωνία ακόμα και εντός της Κυβέρνησης για τη τύχη κάποιων ΔΕΚΟ. 

Γι' αυτό, άλλωστε, ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες που θέλουν τη Τρόικα να ζητά μετ' επιτάσεως εγγυήσεις γι΄αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή με λίγα λόγια να ζητούν την ενεργοποίηση της ρήτρας που υπάρχει ήδη στο Μνημόνιο για την υποθήκευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. 

Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα γίνει για την εκταμίευση της 5ης και των υπολοίπων δόσεων ή εάν αυτό θα αποτελέσει έναν από τους νέους όρους της νέας συμφωνίας για τις δανειακές ανάγκες της επόμενης διετίας...
Από efimerida