Υπέρβαση Γιώργου με άνοιγμα για ικανά πρόσωπα κοινής αποδοχής στην κυβέρνηση: «Προχωράω μπροστά, δεν σκέφτομαι εκλογές»
Την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας και στο κρίσιμο πεδίο της εθνικής συνεννόησης επιχειρεί ...
ο Γιώργος Παπανδρέου.
ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ το επόμενο είναι ήδη στον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι σαφές ότι μέσω της σύσκεψης, αλλά και του «διαγγέλματος» που ακολούθησε, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές κι ότι έχει στόχο μια νέα αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας - δηλαδή το 2013.
Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει παρά το πολιτικό κόστος. Με κοφτές φράσεις απευθύνθηκε σχετικά και προς τους πολιτικούς αρχηγούς, «διευκρινίζοντας» ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική των εκβιασμών και των «διπλών γραμμών».
Στην πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου δεν άφησε στους άλλους αρχηγούς, και δη στον κ. Σαμαρά, περιθώρια παρερμηνειών. Περιέγραψε τι κατά την άποψή του πέτυχε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, μίλησε για αστοχίες, έδωσε έμφαση στους κινδύνους της στιγμής - νωρίτερα άλλωστε ο υπ. Οικονομικών με διαγράμματα και «σκληρές αλήθειες» προσπάθησε να αποδώσει το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ και να προσδιορίσει τα αναγκαία βήματα στην οικονομία.
Οι διάλογοι μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αποκαλυπτικοί - και για τις προθέσεις τους αλλά και για τις «κόκκινες γραμμές». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός να αποδεχτεί και να υιοθετήσει προτάσεις, πέραν όσων έχει ήδη υπογραμμίσει στην πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ. Δεν απέκλεισε, για παράδειγμα, νέο κύκλο συζητήσεων για αλλαγές και στον φορολογικό σχεδιασμό με βάση τις προτάσεις της ΝΔ, θέτοντας όμως τον εξής όρο: να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να πάμε μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας. Και μπορεί η απάντηση του κ. Σαμαρά να ήταν αρνητική, ωστόσο ο ίδιος επέμεινε, λέγοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει όποια κι αν είναι η ανταπόκριση.
«Δεν είναι η ώρα για συμβατική αντιπολιτευτική πολιτική. Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια. Γιατί στη μάχη αυτή θα μπούμε πιο δυνατοί και θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Αλλο μια κυβέρνηση να δίνει μάχη έχοντας την ευρύτερη κατανόηση και άλλο να πλαγιοκοπείται συστηματικά για μικροκομματικούς λόγους» εξήγησε διά της δήλωσής του ο πρωθυπουργός.
«Χαραμάδες»
Υπήρξαν σημεία σύγκλισης; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως δεν υπήρξε «ναυάγιο», αλλά αρκετές «χαραμάδες» από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αλλά και ο Αντ. Σαμαράς έδειξαν επί της ουσίας έτοιμοι να μην κλείσουν την πόρτα της συνεννόησης. Μπορεί η ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέπεμπε σε «απανωτά όχι», ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκε η κουβέντα φάνηκε καθαρά ότι μέσα στις επόμενες μέρες αρκετά ζητήματα θα επανεξεταστούν. Η «ταμπακέρα» άνοιξε με κίνηση του πρωθυπουργού αμέσως μόλις πήρε τον λόγο. Ανέδειξε τον «πυρήνα» της πρωτοβουλίας του για το ραντεβού και αναζήτησε διεξόδους και όχι «παγίδες» που θα οδηγούσαν στην αυτόματη απόρριψη των εισηγήσεών του.
Το ενδιαφέρον σημείο ήταν όταν ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης με την αξιοποίηση προσώπων ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Στη δήλωσή του αργότερα θύμισε επίσης ότι από την προεκλογική περίοδο είχε μιλήσει για κυβερνητική συνεργασία. Με ποιον όρο; Ολοι να έχουν τον ίδιο και κοινό στόχο. Και η απάντηση από τον κ. Αντώνη Σαμαρά; Οχι, αλλά ναι στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου...
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τα βασικά σημεία των προτάσεων του Παπανδρέου:
Να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να κόψουμε μαχαίρι κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα- από το 2012.
Να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος που η πατρίδα μας δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.
Να μην ισοπεδώνονται οι επιτυχίες που τελικά είναι ένας άθλος του ελληνικού λαού.
Να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
Προχωράω μπροστά, δεν σκέφτομαι εκλογές
Να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, παρά τα «όχι» του κ. Σαμαρά, διαβεβαίωσε τους πολίτες με τη δήλωσή του χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την προσωπική του απόφαση να μην προσφύγει στις κάλπες, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προτάσεις που ανέδειξε στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να δείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και εικόνα σοβαρότητας απέναντι σε όλους - να δείξουμε ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καλώντας τους αρχηγούς για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται η αναφορά στη δήλωσή του «είμαι ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, όπως και προεκλογικά. Το καλό του τόπου», συμπλήρωσε, «μας ενώνει. Οπως ενώνει ολόκληρο τον ελληνικό λαό», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες τώρα, αλλά στο τέλος της τετραετίας, το 2013. Βασική δέσμευση, τέλος, του πρωθυπουργού: «Η εξασφάλιση της δανειοδότησης της χώρας και τώρα και στο μέλλον - μαζί με μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζονταν εδώ και χρόνια «και τώρα προχωρούν»».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ από το ΕΘΝΟΣ
Δύο βήματα πίσω από Σαμαρά
Τον μοναχικό δρόμο τού «όχι σε όλα» επέλεξε τελικά ο κ. Αντ. Σαμαράς, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το υψηλό πολιτικό ρίσκο να αντιταχθεί στην προσπάθεια συναίνεσης σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα και να επιμείνει στην εκ του μηδενός επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε με τη στάση του τα δημοσιεύματα του «Εθνους», που τον εμφάνιζαν να προσέρχεται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την απόλυτη θέση ότι είτε γίνεται αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων που ο ίδιος παρουσίασε στο Ζάππειο, είτε ο ίδιος θα αρνηθεί κάθε πρόταση συναίνεσης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε κάθε πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό, ενώ είχε και σχετικά έντονους διαλόγους με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επεδίωκε τη συμφωνία σε ένα μίνιμουμ θέσεων ή ακόμη και προσώπων, ικανών να μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Σημείο σύγκλισης υπήρξε μόνο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, παρά το ότι και σ' αυτό ο κ. Σαμαράς έβαλε «αστερίσκους». Συγκεκριμένα, συμφώνησε μεν στη δημιουργία μιας εταιρείας που θα αναλάβει το εγχείρημα και συμπλήρωσε ότι ενεργό ρόλο μπορεί να έχει σε αυτό και η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θεωρεί ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν προσέφερε κάτι καινούργιο σε σχέση με τις πρόσφατες τετ α τετ συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, επιχείρησε να εξηγήσει την αρνητική του στάση στη σύσκεψη. Επέμεινε στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά δεν ζήτησε εκλογές, κάτι που επίσης δεν έπραξε και στη σύσκεψη κορυφής. Υπογράμμισε ότι, για τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο παίζει το φορολογικό και επανέλαβε ότι, χωρίς αυτό, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις του «Ζαππείου 2» δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του, επέμεινε ότι δεν ήταν η έλλειψη συναίνεσης που εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και πρόσθεσε: «Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε. Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».
Η νέα τακτική
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να «οχυρωθεί» πίσω από την αρνητική αυτή στάση σηματοδοτεί προφανώς και μια αλλαγή στην ευρύτερη πολιτική τακτική του έναντι της κυβέρνησης. Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης και θα αναμείνει να υπάρξουν αρνητικές επιδόσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να στηρίξει και να τεκμηριώσει την άποψή του ότι «το μνημόνιο δεν βγαίνει».
Παράλληλα θα επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για επιστροφή χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και στο ότι ο ίδιος είναι αντίθετος ως προς την επιβολή νέων φόρων. Τέλος, στις αρχές Ιουνίου αρχίζει (από το Παρίσι και τον πρωθυπουργό κ. Φιγιόν) «κύκλο» επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου αφενός να τους παρουσιάσει τις προτάσεις του και αφετέρου να εξηγήσει την άρνησή του να συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης.
Στο εσωτερικό του κόμματός του, πάντως, δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την επιλογή του να αρνηθεί τη συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να σιωπά, τακτική που ακολουθούν και πρόσωπα όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
ΤΑ ΠΕΝΤΕ «ΟΧΙ»
O ANT. Σαμαράς είπε «όχι»:
Στην πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του δικού του κόμματος, αλλά και του ΛΑΟΣ και όσων άλλων πολιτικών δυνάμεων το επιθυμούν.
Στην πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαγορεύσει στον κ. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει στις κυβερνήσεις του όποιο πρόσωπο κρίνει ότι είναι αναγκαίο.
Στην πρόταση για την από κοινού με τον πρωθυπουργό επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Στη συν-υπογραφή μέτρων που συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόκειται για το κείμενο «εθνικής συμφωνίας», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της χθεσινής σύσκεψης.
Στην πρόταση για χρονική μετάθεση της υλοποίησης της πρότασής του στο φορολογικό η έστω κοινής διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου θέματος με την τρόικα, με δεδομένο ότι -όπως ειπώθηκε από τον κ. Παπανδρέου- δεν είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί άμεσα.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Δεν προσυπογράφουμε αυτή την πολιτική
Στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Αντ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξανάλεω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Αλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.
Ο κ. Παπανδρέου μάς είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον... αν πειστεί η τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την τρόικα!
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της δημοκρατίας μας. Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την ελληνική οικονομία;
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση».
Γιάννης Σαραντάκος από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου