Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ξεχείλισε αγανάκτηση το Σύνταγμα

Μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά οι συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε όλη την Ελλάδα - Τα πρώτα μυνήματα από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Με θυμό και αυτο-οργάνωση, μουσικές και χορό, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ένωσε απόψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε όλη την Ευρώπη, πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, κατά της λιτότητας.

Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες ημέρες σε όγκο και παλμό. Ήδη από τις 7 το απόγευμα οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως στο Σύνταγμα και γύρω από αυτό οι συγκεντρωμένοι ...
ξεπέρασαν τις 50.000. Αυξημένες, όμως, εμφανίστηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι σφυρίχτρες και τα κατσαρολικά είναι και πάλι εκεί, σε ένα πολύχρωμο πλήθος όπου βλέπεις από μωρά μέχρι παπάδες, να απλώνεται στους γύρω δρόμους. Κεντρικό σύνθημα το ρυθμικό “κλέφτες-κλέφτες”, μαζί με ομαδικό μούτζωμα προς τη Βουλή.

Οι σκηνές αυξάνονται συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να μη γυρίσουν σπίτι, τουλάχιστον απόψε. Από νωρίς υπήρξαν αρκετές αψιμαχίες του κόσμου με μικροπωλητές που πουλούσαν νερά και αναψυκτικά σε "άγριες" τιμές.

Στο μεταξύ, όσοι κατεβαίνουν κάθε μέρα στο Σύνταγμα προχωρούν σε ποικίλες μορφές αυτοοργάνωσης. Συγκροτούν ομάδες καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει από νωρίς και καλλιτεχνικά δρώμενα από συναυλίες σε αυτοσχέδια εξέδρα μέχρι θεατρικές πρόβες, ενώ γίνονται προσπάθειες και για οργάνωση συσσιτίου από εθελοντές.

Η βροχή ...έχασε τη μάχη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η βροχή φάνηκε αρχικά ότι κράτησε τον περισσότερο κόσμο μακριά από το Λευκό Πύργο. Λίγη ώρα μετά το τέλος της βροχής οι Αγανακτισμένοι ξανάρχισαν να κατεβαίνουν από παντού φτάνοντας τις 10.000 περίπου χιλιάδες μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Οι διαδηλωτές συμμετέχουν μαζικά σε διαρκή Γενική Συνέλευση όπου ο καθένας μπορεί να πάρει το λόγο, να εκφράσει τις απόψεις τους και να κάνει προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα των "αγανακτισμένων".

Ενα από τα θέματα που συζητιούνται απόψε στη γενική συνέλευση της Θεσσαλονίκης είναι η επέκταση των συγκεντρώσεων στην πλατεία Αριστοτέλους και σε άλλες πλατείες της πόλης.
Οι "Αγανακτισμένοι" όλης της Ευρώπης ενώνονται

Το πανό που ξεδιπλώθηκε στο Σύνταγμα καλώντας τους Γάλλους να ξυπνήσουν ρωτώντας τους "Εσείς για πόσο θα κοιμάστε;" φαίνεται ότι τελικά ένωσε το Σύνταγμα και Παρίσι.

Γαλλία - Οι πρώτες εκατοντάδες Γάλλων Αγανακτισμένων άρχισαν να καταφθάνουν στην πλατεία της Βαστίλης. Φαίνεται πως τελικά η ένωση της Ευρώπης θα γίνει στους δρόμους.

Πορτογαλία - Στην Λισαβώνα στις πλατείες Ρόσιο και Τσιάδο, το πλήθος συγκεντρώθηκε και έστησε σκηνές.
Αγγλία- Σχετικά λίγος κόσμος αλλά με παλμό και με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και Ισπανών, στη συγκέντρωση, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο Λονδίνο.

Ισπανία -Από το μεσημέρι οι Αγανακτισμένοι ανακατέλαβαν την "Πλάθα Καταλούνια" στη Βαρκελώνη. Οι συγκεντρωμένοι είχαν εκδιωχθεί βιάιως προχθές από την αστυνομία ώστε να καλωπισθεί ο χώρος από τα συνεργεία του δήμου, ενόψει πιθανής γιορτής μετά τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Το μόνο που χρειάστηκε όπως έγραψαν ήταν ένα κάλεσμα στο facebook και στο twitter και σύντομα η αστυνομία είδε πλήθη να ξανακατεβαίνουν στην πλατεία.

Όπως ποστάρισε χαρακτηριστικά ένας "Indignado", "κάποιος πρέπει να μιλήσει σε αυτούς στο κοινοβούλιο για τα κοινωνικά δίκτυα".

Η σχετική σελίδα "EUROPEAN REVOLUTION 29TH MAY-ALL CITIES OF EUROPE", στο FaceBook, έχει ξεπεράσει τα 90.000 μέλη που οργανώνουν σήμερα ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε 130 πλατείες σε παραπάνω από 26 πόλεις.
Σύμφωνα με τη σελίδα τους οι "Αγανακτισμένοι" αρνούνται και απόψε να πληρώσουν για την οικονομική κρίση σε Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, Βερολίνο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Όσλο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Στρασβούργο, Δρέσδη, Μπολόνια, Σεβίλλη, Λεμεσός, Θεσσαλονίκη.

Η σελίδα τους αναφέρει: «Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας. Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα».

Το κίνημα των "Αγανακτισμένων" ξεκίνησε στις 15 Μαΐου στην Ισπανία και από την 25η του μήνα στην Ελλάδα.

Βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους Γάλλους "Αγανακτισμένους"

Αργά το βράδυ δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν 5.000 διαδηλωτές οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία της Βαστόλης. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους διαδηλωτές με γκλομπ κι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών
enet