Τις δραματικότερες αλλαγές στα 37 χρόνια της μεταπολίτευσης φέρνει το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Προκαλεί σοκ και δέος με τις ανατροπές στην κοινωνική πραγματικότητα
Από χθες τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει είτε αποτύχει. Τα πρόσωπα των υπουργών την ώρα που αποχωρούσαν από το υπουργικό επιβεβαίωναν τη ρήση «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Αλλοι χλωμοί, άλλοι κατακόκκινοι.....
Αλλοι κοιτούσαν στο άπειρο και άλλοι ήταν σκυμμένοι.
Παρότι λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός τούς είχε ζητήσει να μη λυγίσουν. Να μη δειλιάσουν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου. Από χθες η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικίνδυνη στροφή, καθώς ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων χωρίς προηγούμενο. Μια σειρά αλλαγών που προκαλούν σοκ και δέος στους πολίτες και αλλάζουν το κοινωνικό ανάγλυφο της χώρας, τουλάχιστον όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1974 και μετά.
Ο Γ. Παπανδρέου από τα πρώτα του λόγια έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να λιγοψυχήσει». Ηξερε πως και μόνο το άκουσμα των μέτρων που είχε στον φάκελό του ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα προκαλούσε υπαρξιακή αγωνία στα στελέχη του και συναισθήματα απογοήτευσης, οργής και δυσαρέσκειας στους πολίτες. «Για δεύτερη φορά στη ζωή του ο Γιώργος βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο» έλεγε μετά το πέρας της συνεδρίασης στους χλωμιασμένους υπουργούς συνεργάτης του. Η σύνδεση με το 1967, όταν οι χουντικοί τον απείλησαν για να «καρφώσει» τον πατέρα του, που κρυβόταν στη σοφίτα στο Καστρί, δεν ήταν τυχαία.
Ο πρωθυπουργός, έχοντας ο ίδιος την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους του και με τη γνώση ότι τα λεφτά τελειώνουν τον Ιούλιο, πήρε την απόφαση και άναψε στον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για τα έκτακτα μέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση» είπε, και με τα όσα ανακοινώθηκαν έγινε πράξη και το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε τα πάντα».
Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ. Για να μπορεί να πει στους εταίρους μας πως οι Ελληνες πληρώνουν για τα λάθη τους και στους πολίτες ότι το τούνελ έχει στο τέλος φως.
Τα σενάρια
Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, η χώρα θα εισέλθει σε φάση ραγδαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.
Γιατί υπουργοί και βουλευτές συμφωνούν πως «δεν γίνεται η κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα χωρίς να αξιολογεί και να απολογείται γιατί δεν πέτυχαν τα προηγούμενα».
Οι μισοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν!
Υπάρχει, βέβαια, και μια τρίτη κατηγορία στελεχών, που θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Με άλλα λόγια θέτουν θέμα εκλογών, καθώς πιστεύουν ότι τα μέτρα που ζητά η τρόικα αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της τελευταίας λαϊκής εντολής.
Γιάννης Αντύπας από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου