Ομπάμα: Απονεμήθηκε δικαιοσύνη
Σκοτώθηκε σε επαρχία του Πακιστάν
Με τη φράση «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νούμερο ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ, για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός. Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο έξω από τον Λευκό Οίκο και πανηγυρίζει για το θάνατό του.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους το σώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Όπως είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, επρόκειτο για αμερικανική χερσαία επιχείρηση που έγινε σε συγκρότημα κατοικιών έξω από το Ισλαμαμπάντ στην επαρχία ...
του Πακιστάν Αμπονταμπάντ (Αbboddabad), 100 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάντ.
του Πακιστάν Αμπονταμπάντ (Αbboddabad), 100 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στο συγκρότημα κατοικιών που βρισκόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα οι τοίχοι ήταν ψηλοί, ενώ δεν χρησιμοποιούσε κανενός είδους τεχνολογία, ούτε καν κινητό τηλέφωνο, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διήρκεσε 40 λεπττά, ένα από τα δύο ελικόπτερα έπαθε βλάβη και αναγκάστηκαν να το καταστρέψουν.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, οι πληροφορίες για το πού κρυβόταν ο Όσαμα Μπιν Λάντεν ήταν γνωστές εδώ και μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα ετοιμαζόταν με άκρα μυστικότητα η επιχείρηση. Κατά το διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ.
Η επιχείρηση έγινε από ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και τον συντονισμό της ανέλαβε η Joint Special Operation Command. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανικοί είχαν αποκρύψει αρχικά από τις πακιστανικές αρχές τις πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή.
Η αμερικανική κυβέρνηση διαρρέει ότι η εντολή που είχε δοθεί ήταν να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι ο ίδιος και η φρουρά του αντιστάθηκε και πυροβολήθηκε τουλάχιστον μια φορά με σφαίρα στο κεφάλι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των φρουρών του Μπιν Λάντεν.
Τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του Λευκού Οίκου, μεταδίδουν ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών η φρουρά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως ασπίδα 2 γυναίκες, οι οποίες και τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ νεκρός φέρεται να είναι κι ένας από τους ενήλικους γιούς του Μπιν Λάντεν.
Επίσης, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι όλες οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ βρίσκονται στον υψηλότερο συναγερμό εξαιτίας του φόβου αντιποίνων από τρομοκρατικές ομάδες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο και οι πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης γίνονται γνωστές από όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα.
Πλήθος κόσμου στο άκουσμα της είδησης συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας "USA, USA", ενώ αρκετοί Αμερικανοί είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Σημείο Μηδέν.
Σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπιν Λάντεν ο προκάτοχος του Ομπάμα Τζορτζ Μπους. "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, αλλά απόψε η Αμερική έχει έστειλε ένα αλάνθαστο μήνυμα: Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί", ανέφερε ο Μπους σε ανακοίνωσή του.
Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ο Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ Μπιν Λάντεν έγινε παγκοσμίως γνωστός έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, που φέρεται ότι οργάνωσε, και κόστισαν τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.
Γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου 1957 και ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν, έναν πολυεκατομμυριούχο εργολάβο υπεύθυνο για την κατασκευή του 80% των δρόμων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο θάνατος του πατέρα του το 1968, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, άφησε τον Μπιν Λάντεν με μια τεράστια χρηματική περιουσία που έπρεπε να διαχειριστεί.
Ξεκίνησε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ (King Abdul Aziz University) στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί ήρθε σε επαφή με άλλους φοιτητές και καθηγητές που ασπάζονταν μια πιο συντηρητική προσέγγιση του Ισλάμ απ΄ότι ο ίδιος γνώριζε μέχρι τότε.
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που αναλάμβανε μέσω της πολύ επιτυχημένης τεχνικής εταιρείας που σύστησε, μελετούσε τα θρησκευτικά κείμενα του Ισλάμ για να καταλήξει να ασπαστεί το ισλαμικό φονταμενταλισμό ως το μόνο μέσo για τη μάχη κατά της παρηκμασμένης δύσης.
Η Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 θα άλλαζε τη ζωή του Μπιν Λάντεν για πάντα.
Εφυγε και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν όπου ενώθηκε με τους Μουτζαχεντίν πολεμώντας επί μια δεκαετία τον κατακτητή.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίοδο η CIA, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων δεν άφησαν τον Μπιν Λάντεν χωρίς αντικείμενο.
Καθοριστικής σημασίας ήταν γι΄αυτό η απόφαση των ΗΠΑ, το 1991 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ενάντια στο Ιράκ, να εγκαταστήσουν στη Σαουδική Αραβία 300.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και γυναίκες.
Ο Λάντεν θεώρησε προσβολή την εγκατάσταση των "απίστων" σε ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ισλάμ και ορκίσθηκε εκδίκηση. Μαζί με τους συντρόφους του, τους Μουτζαχεντίν, πραγματοποίησε αρκετές ενέργειες σαμποτάζ εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ του αφαίρεσαν την υπηκοότητα το 1994 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 1996 ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε στο Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών η περιουσία του Μπιν Λάντεν αυξάνονταν από τις διάφορες επικερδείς επενδύσεις ανά τον κόσμο στις οποίες είχε προβεί τα προηγούμενα χρόνια.
Τα ποσά αυτά, εκτιμούν αναλυτές τον βοηθούσαν να χρηματοδοτεί τις ένοπλες επιχειρήσεις του.
Το Φεβρουάριο του 1998 κήρυξε ιερό πόλεμο για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετώπου της Τζιχάντ ενάντια στους Εβραίους και τους Σταυροφόρους, διακηρύσσοντας πως η δολοφονία Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν ιερό καθήκον του κάθε μουσουλμάνου.
Έξι μήνες αργότερα δύο βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, κόστισαν τη ζωή σε 224 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 5.000. Ο Μπιν Λάντεν, μαζί με άλλους 16, θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων. Σύντομα το FBΙ τον επικήρυξε για 25 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης οι Αμερικανικές αρχές τον εμπλέκουν και για τις επιθέσεις το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και για άλλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή όπου έχασαν τη ζωή τους Αμερικανοί πολίτες.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο στον Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του Αλ Κάιντα αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στα τέλη του 2001 ξεκίνησε η εκστρατεία των ΗΠΑ με τη συνδρομή των συμμαχικών δυτικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και έκτοτε επιδίωκαν να τον εντοπίσουν με σκοπό να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν. Μεγάλη επιχείρηση,η οποία απεδείχθη ανεπιτυχής, για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν διοργανώθηκε το 2004 από τον πακιστανικό στρατό στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.
Το τέλος του θρίλερ με το αν ζει ή όχι και πού ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τέλειωσε σήμερα με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για το θάνατο του φερόμενου ως ηγέτη της Αλ Κάιντα από ειδική ομάδα Αμερικανών κομάντος στο Πακιστάν.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για πολλούς στον μουσουλμανικό κόσμο, αντίθετα από τη δύση, θεωρείται ως ήρωας που πολεμούσε για την ελευθερία ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Για τη δύση ωστόσο παραμένει ένας τρομοκράτης που τον βαραίνει το αίμα χιλιάδων αθώων πολιτών.
Δ. Γκ από enet
Οι σημαντικότερες επιθέσεις της Αλ Κάιντα
Η Αλ Κάιντα έγινε ευρύτερα γνωστή το 1993 όταν ομάδα της επιχείρησε να ανατινάξει τους δίδυμους πύργους του World Trade Center στη Νέα Υόρκη, με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου. Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Τρία χρόνια αργότερα η οργάνωση υπό τον μπιν Λάντεν επιχείρησε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στις Φιλιπίννες, ενώ το 1998 τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε αμερικανικές πρεσβείες στην Ανατ. Αφρική.
Το 2000 ομάδα της Αλ Κάιντα πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Cole, με αποτέλεσμα 17 Αμερικανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μέλη της Αλ Κάιντα επιβιβάστηκαν σε πολιτικά αεροσκάφη και αφού τα κατέλαβαν έριξαν δύο από αυτά στους δίδυμους πύργους του World Trade Center και ένα στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον. Ενα ακόμα αεροσκάφος συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Συνολικά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τον Νοέμβριο του 2003 έρχεται η σειρά της Κωνσταντινούπολης να βρεθεί στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά από εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα. Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, 33 άνθρωποι πεθαίνουν στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου κατά τη διάρκεια μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της πόλης.
Στις 11 Μαρτίου του 2004 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται μετά από επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ισπανίας. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα στις 7 Ιουλίου 2005 τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώνονται στο μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο της πρωτεύουσας. Μαζί με τα 4 μέλη της αλ Κάιντα χάνουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι. Λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, 68 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου