"Θέλουμε να μείνουμε στο μηχανισμό εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά με αλλαγή των όρων του Μνημονίου για επανεκκίνηση της οικονομίας", επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, γνωστό και ως "Ζάππειο 2".
Ο κ. Σαμαράς, παρότι ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν δίνει συναίνεση στην "καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, εξέθεσε μόνο... επί τις διαδικασίας ενστάσεις αναφορικά με πολλές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τις αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται.
Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε πως "όταν γίνει κυβέρνηση η ΔΕΗ, θα προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο διάφανο τρόπο". "Τα δίκτυα μεταφοράς θα πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά τα άλλα θα αποκρατικοποιηθούν, γιατί ...
η σύγχρονη αντίληψη περί αποκρατικοποιήσεων ξεκινά από την ενέργεια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αποκρατικοποίησης όλων των δημοσίων εταιρειών, εξαιρώντας την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Ένσταση παρουσίασε και στο θέμα του ΟΠΑΠ, λέγοντας ότι "δίνει μεγάλα έσοδα και δεν μπορεί να αποκρατικοποιηθεί με τίμημα που ισούται με τα έσοδα 2-3 ετών". "Αυτό δε θα ήταν ξεπούλημα, αλλά χάρισμα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.Κατά συνδικαλιστών
Ο Αντώνης Σαμαράς "τα έβαλε" και με τους συνδικαλιστές, κάνοντας λόγο για "τσιφλικάδες δημόσιας περιουσίας σε ΔΕΚΟ" , για τους οποίους είπε ότι "φωνάζουν στην τηλεόραση και μετά κρύβονται πίσω από το ΠΑΣΟΚ". "Γιατί αναδείχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τους "να καταλάβουν δεν έχουν συνιδιοκτησία πάνω στη δημόσια περιουσία".
Επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε πολλές φορές την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο τη συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας, όσο και αυτή της Ιρλανδίας. "Οι Ιρλανδοί πέτυχαν να επαναδιαπραγματευθούν το δικό τους Μνημόνιο χωρίς πιστόλια στο τραπέζι", είπε ο Αντώνης Σαμαράς, για να προσθέσει ότι "όταν δούμε και το τελικό μνημόνιο της Πορτογαλίας, τότε θα αποδειχτεί ότι πέρυσι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα". Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Σαμαράς άφησε κατά μέρος τις "αντιμνημονιακές" κορόνες, αφού είπε ξεκάθαρα ότι "θέλουμε να μείνουμε μέσα στο μηχανισμό εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά με άλλους όρους". Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την Ευρώπη "να πράξει κι εκείνη ό,τ μπορεί", σημειώνοντας ότι "μπορεί να δει το θέμα του ευρωομολόγου που το μπλοκάρουν άλλες δυνάμεις", αλλά και "τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους χωρών από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων". Τάχθηκε και υπέρ της σύστασης ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι από αυτή την κρίση "ο μεγάλος ηττημένος είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γιατί όταν κράτη μέλη δανείζουν με κέρδος όσους έχουν ανάγκη, αυτό δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αλληλεγγύη".
Προεκλογική εμφάνιση
Η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο είχε αμιγώς προεκλογικά χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ενώ πολλές φορές επιχείρησε να τονώσει το "πρωθυπουργικό" του προφίλ. "Ξέρω πού πηγαίνω, ξέρω πού πατάω, ξέρω πού πρέπει να πάει η χώρα", είπε, τονίζοντας ότι "σε ό,τι είπε, δικαιώθηκε από τα γεγονότα".
"Όχι" στη συναίνεση
Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας: "να συναινέσω σε τι; σ' αυτά που διαφωνώ, σ' αυτό που διαλύει τη χώρα μου;", διερωτήθηκε. "Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση συναίνεσης στο λάθος; Τους εμποδίζει η έλλειψη συναίνεσης να κυβερνήσουν; Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται, ενότητα στο λάθος απαγορεύεται", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα, κάνοντας λόγο για "μικροπολιτικούς εκβιασμούς", ο κ. Σαμαράς τόνισε: "καλοδεχούμενες οι εκλογές, αν και πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα".
Οι "γαλάζιες" προτάσεις
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μία δέσμη μέτρων με σύνθημα "επανεκκίνηση της οικονομίας", αναθεωρώντας τα περυσινά "μαγικά" του, όταν υποσχόταν ότι σε 18 μήνες θα μηδενίσει το έλλειμμα. "Με τα μέτρα που προτείνουμε, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο και σε 3 χρόνια μπορεί να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ .Σαμαράς, μεταξύ άλλων, πρότεινε:
-νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση της Ελλάδας.
-Εξόφληση όλων των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες ώστε "να μπουν 5 δισ. ευρώ στην αγορά", όπως είπε χαρακτηριστικά.
-Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν το 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν στην πραγματική οικονομία.
-Επιδότηση α' κατοικίας μέχρι 2,5 μονάδες του επιτοκίου.
-Προγράμματα τουριστικής-παραθεριστικής κατοικίας με προχρηματοδότηση, ώστε "να μπουν πριν την ολοκλήρωσή τους λεφτά στην ελληνική οικονομία".
-Αποκατάσταση όλων των χαμηλοσυνταξιούχων με συντάξεις έως 700 ευρώ, για τους οποίους δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς ότι "θα αποκαταστήσει τις συντάξεις τους όταν γίνει πρωθυπουργός".
Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε και πρόγραμμα μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο, υιοθετώντας μεταξύ άλλων αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για 3 χζρόνια και μετά τον κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις", αλλά και τα προγράμματα "μισθωτής εφεδρείας" για οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Φορολογική πολιτική
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε σταθερό και απλό φορολογικό περιβάλλον, υιοθετώντας την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για καθιέρωση σταθερού φορολογικού συντελεστή 15% για όλες τις επιχειρήσεις (flat tax).
-Μείωση από 45 σε 40% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος.
-Μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 23 σε 19% και από 13 σε 9%.
-Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25% με δρακόντειες ποινές για μαύρη εργασία.
-Κατάργηση πόθεν έσχες για επαναπατρισμό κεφαλαίων για 1 χρόνο.
-Αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου