Επανέρχονται οι φωνές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επισημαίνεται πως πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Έτοιμοι οι ηγέτες της ΕΕ, παρά τις διαψεύσεις.
Ως αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δύο σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που δύο στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι διαρκώς αυξανόμενοι φόβοι πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το υπέρογκο χρέος της, που αναμένεται να ανέλθει σε 340 δισεκατομμύρια το 2011, οδήγησε τη ...
διαφορά απόδοσης των ελληνικών από τα γερμανικά ομόλογα σε νέα επίπεδα ρεκόρ."Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ο μοναδικός δρόμος για να νιώσει η Ελλάδα κάποια ανακούφιση και για να συμβάλουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος οι πιστωτές", σημείωσε στην εφημερίδα "Βήμα" ο Lars Feld, ένας από τους πέντε σοφούς που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Clemens Fuest, όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που σημείωσε στην εφημερίδα "Real News" ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
"Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς τεράστια βοήθεια από το εξωτερικό. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα καθυστερήσει την ανάπτυξή της", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε μάλιστα πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
"Δεν συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα", συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυτό, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευνοείται από το γεγονός πως η λιτότητα θα σκοτώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τους Έλληνες να είναι λιγότερο πρόθυμοι αν δεν μπορούν να δουν φως στο τούνελ.
Με τον Juergen Stark και τον Lorenzo Bini-Smaghi, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα γονάτιζε την ελληνική οικονομία, ο Lars Feld σημειώνει πως θα επιθυμούσε να άλλαζε στάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν σημαίνει απαραίτητα χρεοκοπία", υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, τόσο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με συνεντεύξεις τους στο "Έθνος" και την "Ελευθεροτυπία" αντίστοιχα επισημαίνουν πως η αναδιάρθρωση δεν είναι στο τραπέζι και ότι η κυβέρνηση.
"Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποκλείσει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για τη ζώνη του ευρώ και την ελληνική οικονομία", ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να επισημαίνει ότι μια αναδιάρθρωση που θα περιελάμβανε και "haircut" θα έστελνε τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις τράπεζες σε μια άβυσσο.
Από news247
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου