Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μειώσεις επικουρικών συντάξεων, αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και αυστηρότερα κριτήρια για τα επιδόματα ανεργίας, φέρνει η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρας μας.
Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας (έρευνα του υπουργείου για το κόστος εργασίας) , αλλά τις επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι άκρως αποθαρρυντικά.
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 – έναντι αύξησης 3,3% το 2009 – και εκτιμάται ότι θα μειωθούν 5,8% περαιτέρω το 2011.
Στον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνεται μια ραγδαία στροφή προς τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2009 από τις νέες συμβάσεις, το 79% ήταν πλήρους απασχόλησης και το ...
ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 66,7% το 2010 και στο 57,2% τους πρώτους μήνες του 2011.
Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς των ατομικών συμβάσεων, υιοθέτηση αμοιβών κάτω από τις κλαδικές ακόμη και από τη εθνική γενική σύμβαση της ΓΣΕΕ. Ταυτοχρόνως παρατηρούνται συνεχείς καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας.
«Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας την ανάγκη να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας ακόμη και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
«Άλλο ευελιξία και άλλο η ζούγκλα στην αγορά εργασίας» τόνισε η υπουργός.
Στόχος του υπουργείου το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας η οποία σήμερα προσδιορίζεται στο 26% και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να την περιορίσει στο 16%. «Είναι ο σημαντικότερος στόχος της πολιτικής μας», τόνισε η κυρία Κατσέλη σημειώνοντας ότι 480.000 ανασφάλιστοι θα ενταχθούν στη νόμιμη εργασία.
Το υπουργείο προσδοκά ότι θα εξοικονομήσει 6,5 δις. ευρώ έως το 2015 από τις εξής πηγές: Τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.
Έρχεται μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα
Περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις που ήδη καταβάλλονται στους συνταξιούχους, περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ο οποίος επισήμανε πως στα ταμεία που θα διαπιστωθεί με τις αναλογιστικές μελέτες ότι έχουν ελλείμματα θα περικοπούν τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες παροχές.
Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τα ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα.
Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα επαναπροσδιορισθούν έως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια.
«Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες», σημειώνει η κυρία Κατσέλη.
Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για την χορήγησή τους.
Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
Απώλειες της τάξεως των 33 δισ. ευρώ δημιουργεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ η οικονομική κρίση. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων και η μείωση των μισθών περιορίζουν δραματικά τα έσοδα από εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή οι επιδοτούμενες δράσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δημιουργούν πρόσθετα έξοδα για τα ταμεία.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης είναι χαρακτηριστικά:
1. Η αύξηση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες μειώνει τα έσοδα των ταμείων κατά 960 εκατομμύρια ευρώ.
2. Τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στερούν από το ασφαλιστικό σύστημα 840 εκατομμύρια ευρώ.
3. Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
4. Η αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 100.000 άτομα θα αυξήσει τις δαπάνες του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας κατά 700 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες αυτές με τον περιορισμό των δαπανών υγείας που θα φθάσει φέτος το ένα δισ. ευρώ.
Από το ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου