Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Μόνο ο Μητσοτάκης σε στηρίζει» - «Είσαι επαναστάτης χωρίς αιτία»

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".  Αντιπράθεση του πρωθυπουργού και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις ενδοκυβερνητικές έριδες και για τη ΔΕΗ, για την οποία ο κ. Ππανδρέου είπε ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο.

«Εγώ είμαι παραμυθάς. Ο κ. Στρος Kαν είναι παραμυθάς; Πείτε το εδώ μέσα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που σας στηρίζει. Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφασίσατε. Είχατε έτοιμη λύση. Τα είχατε κάνει πλακάκια με τον κ. Καραμανλή για την επιλογή σας. Για αυτό δεν μιλάει σήμερα ο κ. Καραμανλής».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «παραμύθια που κοιμίζουν το λαό» και «για κουβέντες των σαλονιών ως επαναστάτες χωρίς αιτία», απαντώντας στον πρόεδρο του Συνασπισμού.

«Λέτε για μνημόνιο χρεοκοπίας αλλά θέλετε ο μισθός σας να μπαίνει στο λογαριασμό σας κάθε μήνα» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ας τους διώξουμε. Να ακυρώσουμε αύριο το δάνειο; Θέλετε να διώξουμε αύριο την τρόικα; Βγείτε και πέστε το. Πείτε στους πολίτες πως ...
θα πληρωθούν; Ποιος θα τους πληρώσει; Αυτή είναι η αλήθεια. Μην παίζετε με τη δοκιμασία αυτής της χώρας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Ξεπουλάτε την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, τον ΟΠΑΠ. Είναι μεγάλο το σκάνδαλο, με την έννοια ότι η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της, ακόμα και αν ανακάμψει η χώρα» παρατήρησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ιδιωτικοποιείτε την Αγροτική Τράπεζα που έχει υποθηκευμένα τα 2/3 της ελληνικής γης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την πιο μεγάλη καταθετική βάση»

«Είστε αναξιόπιστος και σε προσωπικό επίπεδο» είχε πει, παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Στρος Καν, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και του Απ. Κακλαμάνη.

«Είναι πολιτικός χαρακτηρισμός» είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και πρόσθεσε: «Δεν θα κάνετε λογοκρισία σε αυτή την αίθουσα».

Αντιπαράθεση με Καρατζαφέρη - Στο Δημόσιο θα παραμείνουν ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ

«Επιτρέπω και απαιτώ οι υπουργοί να λένε τη γνώμη τους στο υπουργικό και να παίρνουμε αποφάσεις είπε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, απαντώντας στον Γ. Καρατζαφέρη και στα περί διαφωνιών στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό». «Κρίση έχει η χώρα και όχι η κυβέρνηση» επεσήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Εμείς τουλάχιστον κάναμε υπουργικά, όχι σαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα ποιος κυβερνούσε...» ανέφερε.

«Ορισμένα πράγματα είναι άκομψα» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε: «Ο παρακείμενος υπουργός είναι προϊστάμενων τζιτζιφιόγκων; Ωραίος τίτλος για τον υπουργό Οικονομικών. Και το λέει ο κ. Ρέππας» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε: «Για ψίχουλα πουλάμε τη ΔΕΗ; Το μισό υπουργικό, ο κ. Ρέππας, η κ. Μπιρμπίλη, η κ. Κατσέλη, ο κ. Παπουτσής διαφωνούν με την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Ένας βουλευτής σας δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το μεσοπρόθεσμο λόγω της ΔΕΗ. Γιατί δεν τους ακούτε;».

Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, όπως και στην ΕΥΔΑΠ που είναι εταιρείες στρατηγικής σημασίας, αλλά θα προχωρήσει σε στρατηγικές συμμαχίες προς όφελος της χώρας και του πολίτη και σε καμία περίπτωση των συντεχνιών, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «H ΔΕΗ δεν είναι μια απλή εταιρία. Είναι από μόνη της ένας αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας. Στόχος μας είναι να φέρουμε ανάπτυξη. Για αυτό θέτουμε μεγάλους και φιλόδοξους στόχους».

Όπως είπε δεν είναι προτεραιότητα να πωληθεί το 17% και δεν θα γίνει σε τιμή ευκαιρίας. «Θα ήταν έγκλημα αν αυτό ήταν η προτεραιότητα μας» είπε.

Στην κατεύθυνση αυτή γνωστοποίησε τη θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο τριών νέων ανθρώπων κατά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, αλλά και όλης της κυβέρνησης προς τα μέλη των οικογενειών τους.
Από newpost