Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου-Λοβέρδου πριν το άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα συναντηθεί σε λίγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πριν την έναρξη του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Απο το πρωι έχουν φουντώσει οι φήμες οτι η συνάντηση αυτή ενδεχομενως υα δρομολογήσει εξελίξεις στην κυβερνηση. 

Η σνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει την επομένη των δηλώσεν Λοβέρδου που προκάλεσαν φουρτούνες στην πλειοψηφά. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως στις 4 το απόγευμα άτυπο υπουργικό συμβούλιο με στενή σύνθεση: χωρίς όλους τους υπουργούς, χωρίς υφυπουργούς και συνεργάτες. 

Κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα που ...
επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός στα όσα θα διαμειφθούν. Νωρίτερα, στη 1:30, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συνάντηση που αναζωπύρωσε τη φημολογία για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, από Μαξίμου και Προεδρικό διαμηνύουν ότι πρόκειται για τη συνηθισμένη ενημέρωση που κάνει μια φορά το μήνα ο κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Κ. Παπούλια.

Όπως και να έχει, το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την τροπή που πήραν μέσα σε λίγα 24ωρα τα πράγματα: Στην κυβέρνηση υποτίμησαν καταφανώς τόσο το ενδεχόμενο να διαρρεύσει η "μυστική συνάντηση" στο Λουξεμβούργο όσο και την αντιμετώπισή του. Ο επικοινωνιακός χειρισμός στο θέμα αυτό μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel ήταν επιεικώς απαράδεκτος αλλά και αργοπορημένος, ιδίως σε σχέση με το κομμάτι που αφορούσε στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ακολούθησε το «μουδιασμένο» Σαββατοκύριακο και ήρθε η διπλή υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο S&P και η «βόμβα Λοβέρδου». 

Υπουργοί, συνεργάτες του πρωθυπουργού και βουλευτές έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Από το γραφείο του κ. Παπανδρέου ζήτησαν την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Λοβέρδου και με έκπληξη είδαν ότι δεν προκλήθηκε από κάποια ερώτηση, αλλά επρόκειτο για ένα προετοιμασμένο κείμενο. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε συνάντηση με Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη-Κουτρουμάνη και δόθηκε η εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να καλύψει τον υπουργό Υγείας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε τριχοτομημένα: Άλλοι έλεγαν ότι "είναι απαράδεκτη η παρέμβαση", ορισμένοι υποστήριζαν συγκρατημένα τις θέσεις του υπ. Υγείας και κάποιοι έλεγαν "Λοβέρδο-Θεέ-πάρε την ΠΑΕ", σύμφωνα με τη χιουμοριστική αναφορά βουλευτή. Υπήρχε και μια ακόμη κατηγορία: εκείνων που μιλούσαν δηκτικά για τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι έχει απωλέσει τον έλεγχο της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης: "Αφού έφτιαξε κυβέρνηση με Κατσελο-Μπιρμπίληδες, αναμενόμενα είναι όλα αυτά..." έλεγαν ιοβόλα.

Τι ήθελε να πει ο Λοβέρδος

Όσοι πάντως επιχειρούν να ερμηνεύσουν την κίνηση Λοβέρδου είναι "υποψιασμένοι". Ο ίδιος υποστηρίζει απλώς ότι είπε αυτό που του υπαγορεύει η συνείδησή του. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση δείχνει τα εξής:

1. Ξέρει ότι «κάτι έρχεται» και φροντίζει έγκαιρα να διαχωρίσει τη θέση του. Και αυτό που έρχεται είναι τσουνάμι νέων μέτρων και η δαμόκλειος σπάθη των τροϊκανών, οι οποίοι έχουν εκνευριστεί από τη μεταρρυθμιστική ολιγωρία που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση.

2. Θέλει να ανοίξει «ηγετική περπατησιά». Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, σπεύδοντας να κάνει δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής στο κρεσέντο της φημολογίας του δημοσιεύματος του Spiegel, «εκτέθηκε». Οι περισσότεροι ωστόσο έχουν την αίσθηση ότι οι δύο άνδρες ήταν και παραμένουν σε επικοινωνία.

3. Διαμήνυσε ότι θέλει μεγαλύτερο ρόλο και συμμετοχή σε ένα πιο στενό κύκλο εξουσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι η «μυστική συνάντηση» του Λουξεμβούργου έχει ενοχλήσει αρκετούς υπουργούς οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί.

4. Ο κ. Λοβέρδος θέλησε να δηλώσει επίσης «παρών» στο προσκλητήριο «προθύμων» που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τις οποίες πιστεύει ο κ. Λοβέρδος και είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που τις έχουν υπηρετήσει και υπερασπιστεί δημοσίως.

5. Τέλος, κατέστησε εμφανές ότι είναι ένας υπολογίσιμος «πόλος» στο ΠΑΣΟΚ έναντι των άλλων ισχυρών πόλων που διατηρούν και ηγετικές φιλοδοξίες. Τράβηξε διαχωριστικές γραμμές με όσους έχουν "ενοχικές στάσεις" και λειτουργούν με "αμφισημίες", όπως είπε. Σαφές καρφί έναντι υπουργών που είναι στον αντίποδα, όπως η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Χρήστος Παπουτσής. Ενώ δεν δίστασε να επαναλάβει και δημοσίως την άποψή του για μηδενικές προσλήψεις αντί για 1 προς 5, ερχόμενος σε σύγκρουση με την άποψη του υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.