Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Και δεύτερος σοβαρά τραυματίας κατά τη χθεσινή πορεία

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και δεύτερος τραυματίας, 29 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο Κέντρο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, σύμφωνα με πληροφορίες και η κατάσταση της υγείας του 30χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή που τραυματίστηκε επίσης σοβαρά στο ...
κεφάλι κατά την διάρκεια των επεισοδίων, χθες, Τετάρτη.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. υπό την εποπτεία Εισαγγελέα.
Η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων με το μπλοκ της οποίας διαδήλωνε ο 30χρονος φοιτητής εξέδοσε χθες ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει την αναίτια αστυνομική επίθεση

Έξω από το νοσοκομείο Νίκαιας το βράδυ της Τετάρτης ορισμένα από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον τραυματία επιτέθηκαν και κτύπησαν ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που συνόδευε Εισαγγελέα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.
Επίσης σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 12 τραυματισμένοι πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ακόμη έγιναν 12 συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, τραυματισμούς αστυνομικών κ.α. και 18 προσαγωγές ενώ 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Στα δυο συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ συμμετείχαν, κατά την ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροί από 20.000 εργαζόμενοι.

 Ο τραυματισμός του φοιτητή
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως κατήγγειλαν νεαροί φοιτητές που ήταν στην ίδια παρέα με τον 30χρονο, ενώ κινούνταν μαζί με άλλα άτομα επί της οδού Πανεπιστημίου σε κάποιο σημείο δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ οι οποίοι τους κτύπησαν με το πίσω μέρος των γκλομπ τους και με τους ατομικούς πυροσβεστήρες.

Αμέσως ο 30χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου εισήχθη για χειρουργική επέμβαση η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να ελέγξουν την αιμορραγία που υπήρχε στο κεφάλι του.

Τελικά κατέφεραν να κλείσουν το τραύμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα επόμενα 24ωρα είναι αρκετά κρίσιμα, έλεγαν οι θεράποντες ιατροί ωστόσο θα τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση επί 7ημερο.

Όπως έλεγαν το τραύμα είχε προκληθεί από βαρύ αντικείμενο, κάτι που τους προκάλεσε εντύπωση.
Επίσης για την κατάσταση της υγείας του 30χρονου ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.


Τι διέγνωσαν οι γιατροί
Το ιατρικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης αναφέρει αναλυτικά:
«Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης ετών 31 προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περί ώρα 14. 45 συνεπεία, αναφερόμενου ξυλοδαρμού.

»Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικό τραύμα στο κρανίο κυρίως δεξιά, και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασε κώμα με συνοδή ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.


»Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκέφαλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου, εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκέφαλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπιέση του εγκέφαλου και ανάσχεση της αιμορραγίας .


»Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό φαρμακευτική αγωγή και μηχανικό αερισμό .


»Παρά τη σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη
».
Σύμφωνα με την τοπική ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό φορέα των ιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα».


Ανακοίνωση ΕΙΝΑΠ
Από την τοπική επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «βαρβαρότητα» και δεκάδες τραυματίες που διακομίστηκαν «χτυπημένοι από τα ΜΑΤ».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεκάδες τραυματισμένοι-χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. 

»Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδΝέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του».

Με την ανακοίνωσή της η τοπική ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει «την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα» και «όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές».

«Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας».

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του νεαρού δόθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου εντολή σε αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να μεταβούν στο νοσοκομείο όπου μαζί με εισαγγελέα θα λάμβαναν καταθέσεις από όσα άτομα ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού του 30χρονου.

Παράλληλα στο νοσοκομείο πήγε και ιατροδικαστής για να εξετάσει τον τραυματία και να ενημερωθεί από τους γιατρούς προκειμένου να συντάξει έκθεση που θα περιληφθεί στην έρευνα της Αστυνομίας. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης δεν αποκλείεται να αναζητηθεί υλικό από κάμερες που βρίσκονται στο σημείο καθώς και πλάνα από κάμερες τηλεοπτικών σταθμών.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξεδόθη ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης στην οποία αναφέρονταν ότι διατάχθηκε «η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν ενημερώθηκε από επικεφαλής αξιωματικό διμοιρίας των ΜΑΤ για σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή αλλά αργότερα από το ΕΚΑΒ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χαρακτηριστικά πως «ο επικεφαλής της διμοιρίας εφόσον υπάρχει σοβαρός τραυματισμός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει άμεσα προκειμένου να μεταφέρεται ο τραυματίας στο πλησιέστερο νοσοκομείο».

Τα επεισόδια
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στις 13.50 στο Σύνταγμα ενώ ήταν σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων που συμμετείχαν νωρίτερα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε πετώντας πλαστικά μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ τη στιγμή που περνούσαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν επί της οδού Πανεπιστημίου. Οι άντρες των ΜΑΤ καταδίωκαν κουκουλοφόρους στο πεζόδρομο της Βουκουρεστίου ενώ από την συνεχή ρίψη χημικών η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ενώ σχηματίστηκε ένα πυκνό σύννεφο καπνού.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά μήκος της Πανεπιστημίου έως την οδό Εμμ. Μπενάκη.
Οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή προς τα Εξάρχεια καταστρέφοντας αυτοκίνητα αφού πρώτα στην οδό Πανεπιστημίου είχαν προκαλέσει ζημιές σε προσόψεις τραπεζών σπάζοντας κομμάτια από μάρμαρο, σε στάσεις λεωφορείων και σε καταστήματα.

Στη συνέχεια σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Εξαρχείων ενώ λίγο αργότερα μια ομάδα περίπου 20 νεαρών που είχαν «ταμπουρωθεί» στο Πολυτεχνείο επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Στουρνάρη και σε καταστροφές προσόψεων καταστημάτων.

«Μπλόκο» στην 3η Σεπτεμβρίου
Ένταση επικράτησε λίγο προτού ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως όταν περίπου 30 κάτοικοι της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος δεν επέτρεπαν να διέλθουν από την 3η Σεπτεμβρίου μπλοκ διαδηλωτών. Μάλιστα ένας από τους όρους που έθεταν ήταν «να περάσουν αφού πρώτα σταματήσουν και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο σημείο ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις και τελικά με την παρέμβαση και των ψυχραιμότερων οι συγκεντρωμένοι παραμέρισαν από το οδόστρωμα και άφησαν τους εργαζόμενους να περάσουν.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 44χρονος κάνοντας ενός λεπτού σιγή.

Ενάντια στα οικονομικά μέτρα «κατέβασε ρολά» η χώρα κατά την 24ωρη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Λουκέτο έβαλε την Τετάρτη ο δημόσιος και σε πολλούς κλάδους ο ιδιωτικός τομέας κατά την 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αίτημα «την απόκρουση των νέων αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση».

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00, από όπου ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν: «Δεν πάει άλλο! Να πληρώσουν οι έχοντες και οι φοροκλέπτες». Νωρίτερα, στις 10:00 στην Ομόνοια, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πηγές της Αστυνομίας εκτιμούσαν ότι στα συλλαλητήρια της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 20.000 διαδηλωτές. Η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία ήταν μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη, που έγινε τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας τα νοσοκομεία και όλες οι υπηρεσίες υγείας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία, ακυρώθηκαν πτήσεις και έμειναν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν και τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία.

Από τις 6:00 το πρωί και για 24 ώρες δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων στην απεργία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε στο 100%. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στη βιομηχανία η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 75%, στα λιμάνια 95%, στις κατασκευές 90%, στο εμπόριο 70%, στα διυλιστήρια και τα ναυπηγεία 100%.