Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υπουργοί σε απόγνωση, καρφιά βουλευτών για Μαξίμου

Δυσφορία για περικοπές αλλά και για τα διορθωτικά μέτρα
Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς καλείται να ολοκληρώσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και να καταλήξει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Οι υπουργοί δυσφορούν όχι μόνο για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους αλλά και για τα διορθωτικά μέτρα που καλούνται να λάβουν εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος.

Επιπλέον οι βουλευτές στις περιοχές των οποίων θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκφράζουν ήδη τις αντιρρήσεις τους. Όσο προχωρούν οι ημέρες τόσο αυξάνεται η πίεση από ....
διάφορες πλευρές προς το Μέγαρο Μαξίμου για να ξεκαθαρίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου την κατάσταση στην κυβέρνηση και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αλλαγές.

Χθες, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα FM» τάραξε τα νερά λέγοντας πράγματα που άλλοι δεν τολμούσαν και ασκώντας κριτική στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

«Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Δεν είδα εγώ να τα δημιουργούν ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Λοβέρδος ούτε άλλος κανείς. Τα δημιουργούν αυτοί που είναι γενικώς του περιβάλλοντος και μέσα σε ένα βράδυ αναδείχτηκαν από τον Παπανδρέου από του μηδενός.

Δεν ξέρω αν είναι το Μαξίμου, είναι μια νοοτροπία περιβάλλοντος, όπως τη λέμε, ο διαγκωνισμός του περιβάλλοντος. Αυτοί οι διαγκωνισμοί πρέπει να τελειώσουν με το μαχαίρι. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αποκτήσεις συνοχή, διότι έχει έναν κάβο να περάσει και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»
, είπε.

Ο βουλευτής της Β' Αθήνας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η μάχη χάθηκε από την αρχή, «η λανθασμένη αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης με φρου φρου και αρώματα, πράσινα ποδήλατα και πράσινες κυριακάτικες εκδρομές έχει αφήσει ίχνη», πρόσθεσε.

«Ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος. Ποιοί του εισηγούνταν αυτή την αμεριμνησία, ότι "τα λεφτά υπάρχουν;" Είναι οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα. Οι ίδιοι υπουργοί. Άντε και ο Στίγκλιτς, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, παραπλάνησε άθελα του τον Παπανδρέου, διότι είναι ένας παλαιού τύπου κεϋνσιανός»
.

Επίσης είπε ότι για να γίνουν πρόωρες εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια καινούργια ατζέντα «να τη φέρεις στο λαό και να ζητήσεις καινούργια νομιμοποίηση για ένα αποτέλεσμα, όταν θα έχεις εναλλακτική λύση. Να κάνεις εκλογές για να κάνεις ξανά τα ίδια τι νόημα έχει;».

Ο κ. Ανδρουλάκης κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων. «Τα κόμματα δεν είναι έτοιμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση. Ή αυτά που διαβάζω ότι θα φτιάξουμε την "κυβέρνηση των αρίστων"; Παναγία μου, αυτά μακριά από μας! Τον έρμο τον Παναθηναϊκό σκέφτομαι, ο οποίος έκανε κυβέρνηση των αρίστων". Άριστοι είναι οι άνθρωποι δεν λέω αλλά δεν μπορεί να διοικηθεί η Ελλάδα όπως ο Παναθηναϊκός».

Πολλοί βουλευτές αλλά και κάποιοι υπουργοί σχολίαζαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε δίκιο στις επισημάνσεις που έκανε ιδίως στην κριτική που άσκησε στους «ανθρώπους του Παπανδρέου». Περισσότερα ερωτήματα έχει προκαλέσει η στάση που τηρεί η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία παραμένει αφοσιωμένη στις απόψεις της ακόμα και αν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με συμφωνημένες κυβερνητικές αποφάσεις καθώς η αμέριστη στήριξη που λαμβάνει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένοι συνάδελφοί της μάλιστα την επικαλούνται ως άλλοθι όταν δεν επιθυμούν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να επωμιστούν πολιτικό κόστος.

«Ο κόσμος κουράζεται από τις αντιφατικές πολλές φορές προσεγγίσεις που έχουν στελέχη μας και αυτό πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να το πούμε», επισήμανε ο κ. Π. Μπεγλίτης (Flash). «Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι αντιφατικές προσεγγίσεις σε ορισμένα επιμέρους θέματα, πλην όμως είναι αυτά τα θέματα που δημιουργούν αυτό το κλίμα και στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε και πρόσθεσε ότι η εικόνα αυτή αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης γιατί παρά τα επικοινωνιακά λάθη «ο στρατηγικός στόχος είναι κοινός και αυτόν υπερασπιζόμαστε».

Την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει νέα συνάντηση με τους φορείς της Κερατέας, φαίνεται όμως ότι μάλλον θα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς αυτά που ζητούν οι κάτοικοι προσκρούουν ακόμα και σε νομικά θέματα, οπότε αναμένονται και οι απόψεις νομικών και άλλων ειδικών επιστημόνων.

 Επιπλέον, στην κυβέρνηση διαμορφώνεται μια νέα γραμμή, ότι μπορεί να γίνει δεκτή η νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΥ εφόσον παραμείνει στην Κερατέα και δεν χαθούν κοινοτικά χρήματα. Αυτό το σκεπτικό εξέφρασε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι δεν γίνεται ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δίνει στην περιοχή τη δυνατότητα να ωφεληθεί πολλαπλά. Αυτό έπρεπε να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Θα πρέπει να υπάρχει πολύ σαφής ένδειξη από την Κυβέρνηση, ότι δεν ανεχόμαστε καθεστώτα ανομίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει επιφυλάξεις αν το έργο έτσι όπως το ζητούν οι κάτοικοι μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του.
Την παραμονή της έναρξης του νέου ελέγχου από την τρόικα, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σύσκεψη για την οικονομία αλλά και για την διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Δ. Δρούτσας, Δ. Ρέππας, και Π. Γερουλάνος.

Προς το τέλος της σύσκεψης εκλήθη προστέθηκε και ο κ. Β. Ράπανος. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται στην προετοιμασία του κειμένου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου που θα τεθεί υπόψιν της τρόικας, το οποίο θα εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο.
Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.