Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Παίζουν με τη φωτιά!

«Αφήστε µας ήσυχους»
∆ηµόσια έκκληση Παπανδρέου σε εταίρους και διεθνή µίντια να µη διακινούν σενάρια εις βάρος της χώρας
∆εν έχει τεθεί θέµα για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ούτε σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε και η κυβέρνηση αντιµετωπίζει τέτοιο ενδεχόµενο. «∆ίνουµε τη µάχη µας, και θα την κερδίσουµε, µέσα στο ευρώ, και οι όποιες φωνές ακούγονται δεν µας αφορούν», µετέφεραν στα «ΝΕΑ» ως άποψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δύο ...
κορυφαία κυβερνητικά στελέχη χθες το βράδυ εδώ στο Παρίσι.

Η θέση του κ. Παπανδρέου διατυπώθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΟΣΑ, και έγινε σε συνάρτηση της δήλωσης της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκη η οποία ξεκαθάρισε ότι το δίληµµα που αντιµετωπίζει η χώρα πλέον είναι ή µέσα στην ευρωζώνη µε σκληρές θυσίες ή έξοδος και επιστροφή στη δραχµή.

Ο Πρωθυπουργός τον οποίο συνεργάτες του έφεραν (µε όχι και τόσο πειστικό τρόπο, είναι αλήθεια) να µη γνωρίζει την ανακοίνωση της κ. ∆αµανάκη, διατύπωσε δηµόσια έκκληση (µιλώντας στη Συνέλ ευση του ΟΟΣΑ) στους κοινοτικούς εταίρους, τα διεθνή µιντια αλλά και τις αγορές «να µας αφήσουν ήσυχους να κάνουµε τη δουλειά που πρέπει να κάνουµε», σε µια προφανή προσπάθεια να απαντήσει σε όλους εκείνους που διακινούν τα σχετικά σενάρια.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, δεν είχε καταφέρει (;!) ώς αργά το απόγευµα να επικοινωνήσει µε την κ. ∆αµανάκη και να την ρωτήσει σε ποια ακριβώς βάση στήριξε την απόφαση της να προχωρήσει σε µια τόσο δραµατική ανακοίνωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ. Ωστόσο από άλλες πηγές, αποκαλύφθηκε ότι ανάλογη αναφορά µε εκείνη της κ. ∆αµανάκη είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που θέτουν θέµα αποποµπής µας από την ευρωζώνη. Αυτές τις φωνές πρέπει να τις διαψεύσουµε, και έχουµε ιστορική ευθύνη να πετύχει η προσπάθεια που κάνουµε».

Ο δε υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος βρέθηκε επίσης στο Παρίσι δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «εµείς ουδέποτε αντιµετωπίσαµε τέτοιο ενδεχόµενο, αλλά ούτε και έχει υπάρξει συζήτηση σε κάποιο όργανο της Ευρώπης µε αυτό το αντικείµενο. Η Μαρία (∆αµανάκη) έδωσε µια δραµατική διάσταση σε ένα σενάριο το οποίο κάποιοι διακινούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε κάποια µέσα ενηµέρωσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν ο Πρωθυπουργός ήταν σε γνώση της κίνησης της κ. ∆αµανάκη, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εκείνον πάντως δεν τον ενηµέρωσε η ελληνίδα επίτροπος ότι θα προβεί σε µια τέτοια ανακοίνωση. Υποστήριξε ωστόσο ότι «στην πραγµατικότητα είναι µια παραλλαγή (τα όσα είπε η κ. ∆αµανάκη) µε τα όσα και εγώ έχω δηλώσει για την κατάσταση της χώρας (σ.σ. ότι τα αποθεµατικά της φτάνουν ώς τις 15 Ιουλίου)».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ακόµη ότι προφανώς δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αποδοκιµάσει την κ. ∆αµανάκη και πως «είναι ακριβές ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή, αυτό το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, το έχω πει κι εγώ, και άλλοι συνάδελφοι, και κανείς δεν µπορεί να το αµφισβητήσει». Πάντως ο υπουργός Οικονοµικών µε δυσκολία έκρυψε την ανησυχία του για το τι επιπτώσεις µπορεί να έχει η ανακοίνωση της κ. ∆αµανάκη στην ψυχολογία του κόσµου, και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθούν αναλήψεις από τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες φέρουν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να εξοµολογείται ανάλογες ανησυχίες σε συνοµιλητή του χθες το βράδυ στο Παρίσι, αν και η κυβέρνηση γενικά, µε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίµου, φέρεται µάλλον «ανακουφισµένη» επειδή «για πρώτη φορά τέθηκε µε τόσο ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευµα της εποχής, διότι σκόπιµα η αντιπολίτευση, αλλά και άλλοι παράγοντες το παραγνωρίζουν».

Οι αναφορές αυτές δηµιουργούν την αίσθηση ότι στην πραγµατικότητα η δήλωση της κ. ∆αµανάκη στρώνει το χάλι για το βασικό ερώτηµα που µπορεί να αποτελέσει το αντικείµενο ενός µελλοντικού δηµοψηφίσµατος.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι ένα ενδεχόµενο δηµοψήφισµα θα µπορούσε να αφορά το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, συνεργάτης του Πρωθυπουργού δήλωσε στα «ΝΕΑ» χθες ότι «αν µιλάµε για δηµοψήφισµα, το οποίο από µόνο του αποτελεί ένα σοβαρό ρίσκο, αυτό θα µπορούσε να προκηρυχθεί µε αντικείµενο το νέο Μνηµόνιο που θα συνοδεύει την παροχή του δανείου των 50-60 δισ.που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της το 2012».

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για την Οικονοµία Ολι Ρεν, Αµαντέου Αλταφάζ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκη υπογράµµισε ότι θέµα εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει θέσει έως σήµερα κανένα κράτος - µέλος στο Συµβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης.
Παπακωνσταντίνου: Οσα ειπώθηκαν είναι παραλλαγή και δικών µου δηλώσεων

Ολόκληρη η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπου

Η ελληνίδα επίτροπος Μαρία ∆αµανάκη, στην ανακοίνωσή της ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η µεγαλύτερη κατάκτηση της µεταπολεµικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η µεθόδευσή του.

Είµαι υποχρεωµένη να µιλήσω ανοικτά.

Εχουµε ιστορική ευθύνη να δούµε το δίληµµα καθαρά:

Ή συµφωνούµε µε τους δανειστές µας σε ένα πρόγραµµα σκληρών θυσιών µε αποτελέσµατα, αναλαµβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν µας ή επιστρέφουµε πίσω στη δραχµή.

Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σηµερινές συνθήκες».


«Πρωτογενές πλεόνασµα το 2012», λέει ο Γιώργος

ΣΚΛΗΡΟΣ µε όσους εµφανίζονται ως «αναλυτές»του «ελληνικού προβλήµατος» εµφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέµβασή του στηγενική συνέλευση του ΟΟΣΑ. Οπως είπε, «οι φηµολογίες πολύ εύκολα επηρεάζουν τις αγορές, ειδικά όταν ο κάθε αναλυτής γίνεται ειδικός για την Ελλάδα. Εφηµερίδες, Ιντερνετ, κανάλια, µπλογκ, µε όλα όσα γράφουν δεν οδηγούν πουθενά, ιδιαίτερα όταν έχουν γίνει τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αφήστε µας ήσυχους να κάνουµε τη δουλειά µας, και να βγουµε από την κρίση (...), η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αντιµετωπίζει ένα σοβαρό πρόβληµα χρέους, αλλά µπορεί να τα καταφέρει». Ο κ. Παπανδρέου, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασµα το 2012, δέχθηκε τα εύσηµα του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος είπε ότι ο Βαν Ρόµπαϊ εµφανίζεται ως ο πιο πετυχηµένος υπουργός Οικονοµικών γιατί περιόρισε το έλλειµµα στη χώρα του κατά 6% µέσα σε 6 χρόνια, ενώ ο Παπανδρέου το µείωσε 6% µέσα σε έναν χρόνο.

Σταρ της διάσκεψης ήταν ασφαλώς η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αργά το βράδυ παρέθεσε δείπνο προς τιµήν των µετεχόντων στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ στο κτίριο της αµερικανικής πρεσβείας του Παρισιού.

Από τους ευρωπαίους ηγέτες, έλαµψαν διά της απουσίας τους τόσο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Παραβρέθηκε µόνον ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Για επικίνδυνα παιχνίδια µιλάει η Ν.Δ,

Στη σύγχυση, όπως χαρακτηριστικά λένε, που προκαλούν στην κυβέρνηση οι πιέσεις της τρόικας και η αναποτελεσµατικότητα της ακολουθούµενης οικονοµικής πολιτικής αποδίδουν στη Ν.Δ. τόσο τη χθεσινή παρέµβαση της Μαρίας Δαµανάκη για το ενδεχόµενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη όσο και τις συζητήσεις περί δηµοψηφίσµατος που άνοιξαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού εκτιµούσαν ότι είναι απίθανο να κινήθηκε η κοινοτική επίτροπος εν αγνοία του Μεγάρου Μαξίµου και προεξοφλούσαν ότι η παρέµβασή της θα επιβαρύνει το κλίµα που διαµορφώνεται στις Βρυξέλλες για τη χώρα µας. Συνεργάτες του κ. Σαµαρά έκαναν λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια» και η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στην επίσηµη αντίδραση του εκπροσώπου του κόµµατος Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι µεγάλο λάθος να θέλουν ορισµένοι να µετατρέψουν ένα οικονοµικό πρόβληµα σε πρόβληµα θεσµών» για να καταλήξει πως «διλήµµατα, όπως “µέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “µέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι µόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

«Ξεµπρόστιασε όσους Ευρωπαίους συζητούν έξοδο από το ευρώ»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Tο ισχυρότερο ίσως «σήµα κινδύνου» για το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας και της Ελλάδας ήρθε χθες από τα χείλη της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαµανάκη. Για πρώτη φορά κοινοτικός αξιωµατούχος επιβεβαίωσε επισήµως πως υπάρχει σενάριο αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της χώρας στη δραχµή – και η ακύρωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από την υιοθέτηση ενός άκρως σοβαρού και αποτελεσµατικού προγράµµατος από µέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπου έπεσε ως κεραυνός στις Βρυξέλλες – κυρίως διότι η κ. Δαµανάκη έχει αποφύγει όλο το τελευταίο διάστηµα δηµόσιες δηλώσεις για θέµατα πέραν της αρµοδιότητάς της ως επιτρόπου, τα οποία αφορούν την αλιεία. Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, είναι γνωστό πως έχει επικοινωνία µε τον έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα διαθέτει άριστες σχέσεις µε τοναρµόδιο επίτροπο για τα οικονοµικά ολι Ρεν και µε τον επίτροπο κ. Μπαρνιέ. Ετσι, κοινοτικές πηγές θεωρούσαν πως µε τη δήλωσή της η κ. Δαµανάκη κατ’ αρχάς «ξεµπρόστιασε» κάποιους στην Ευρώπηπου συζητούν την επιστροφή της Ελλάδας στηδραχµή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σχετικά σενάρια έχουν εξεταστεί ατύπως από συνεργάτες της γερµανικής καγκελαρίας, αλλά και από συνεργαζόµενα µε την Κοµισιόν think tanks. οµως, το σενάριο αυτό – όπως υποστήριξε και το «Σπίγκελ» - είναι καικάτι που έχει µελετηθεί και απότην ελληνική κυβέρνηση ως «υπόθεση εργασίας».

Η Μαρία Δαµανάκη, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, δεν έχει κρύψει την ανησυχία της όλο το τελευταίο διάστηµα για το µέλλον της Ελλάδας. Την ίδια ανησυχία έχει εκφράσει στο περιβάλλον του και ο κ. Ρεν, υποστηρίζοντας πως «µόνη σωτηρία της Ελλάδας είναι η εφαρµογή µέχρι κεραίας ενός σφιχτού, σκληρού, µεταρρυθµιστικού προγράµµατος». Η δήλωση ωστόσο της επιτρόπου – κατά τους κοινοτικούς – εµπεριέχει και αιχµές για τους χειριστές του προγράµµατος από µέρους της κυβέρνησης, µε την έννοια ότι επειδή δεν έχουν γίνει τα δέοντα – και επειδή δεν διαφαίνεται τέτοια διάθεση – µεθοδεύονται τα σενάρια για επιστροφή στη δραχµή.