Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το... εξπρές των περικοπών στις συντάξεις

Χωρίς χρονοτριβή προχωρεί το νέο ψαλίδισμα των συντάξεων. Το εξπρές των περικοπών αφορά τόσο τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα. Η υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων αρχίζει τον Ιούλιο και, στο μεγαλύτερο μέρος, ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Τσουνάμι» αλλαγών έρχεται σε συντάξεις, εισφορές, επιδόματα και εφάπαξ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς. Στο «επίκεντρο» των αλλαγών θα βρεθούν ...
όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις, ιδιαίτερα αν βγήκαν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 60ό έτος. Περικοπές έρχονται και στα ελλειμματικά ταμεία, είτε χορηγούν επικουρικές συντάξεις είτε εφάπαξ.

Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται στα επιδόματα, καθώς θα αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησής τους. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να αγγίζουν από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ μέχρι τις παροχές που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. πολυτεκνικά επιδόματα).

Τέλος, αυξημένη εισφορά καλούνται να πληρώσουν δημόσιοι υπάλληλοι και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για να συγκεντρωθούν χρήματα στη μάχη κατά της ανεργίας.