Δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων ή αορίστου χρόνου, αλλά μείωση των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο στην επόμενη τριετία, κατά 150.000, από αποχωρήσεις ή εθελούσιες εξόδους, επανέλαβε σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
«Η αξιολόγηση για μας, καθίσταται πλέον αυτοσκοπός», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «θα περάσουν από το ΑΣΕΠ για να κριθούν, αν θα πάνε στο Δημόσιο, όσοι θα μεταταγούν, είτε από ΔΕΚΟ, είτε από οργανισμούς του Δημοσίου, που θα καταργηθούν».
Κάλεσε μάλιστα την ΝΔ να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, αν δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσει να ...
επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του κράτους από την μισθοδοσία ενός κριθέντος, ως ακατάλληλου να μπει στο Δημόσιο, από το ΑΣΕΠ.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι στο νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αναφέρεται ότι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει αποδεδειγμένα σε πειθαρχικό αδίκημα δεν θα περνούν καν από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, αν τεθεί ζήτημα μετάταξής τους και αυτό θα ισχύσει αναδρομικά.
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ραγκούσης γνωστοποίησε ότι το σύνολο των υπαλλήλων που μισθοδοτούνταν από το Δημόσιο ήταν 768.009, συμπεριλαμβανομένων και των αιρετών, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι σήμερα 670.000.
«Κατόπιν αυτού, πρέπει να σταματήσει η σπέκουλα για το 1,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από τον υπουργό να ψάξουν αλλού για τις δαπάνες και τις σπατάλες.
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι από τη μία ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά τα αντίθετα υποστήριξε ο Υπουργός των Οικονομικών, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για μειώσεις κατά 150.000.
«Αυτό είναι κοροϊδία του κόσμου, υπάρχει επώδυνο σχέδιο να ξεζουμίσουν τη χώρα και μετά να έλθει κι η αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως όταν προχθές συνέκρινε τον πρωθυπουργό με τον Πινοσέτ, δεν το έκανε με επίκλησή της ιδιότητάς του (Πινοσέτ) ως δικτάτορα, αλλά για το ότι ο Χιλιανός δικτάτορας είναι συνδεδεμένος με το πλέον νεοφιλελεύθερο εγχείρημα, ενώ ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε, επίσης, μηδενική κρατική συμμετοχή, άρα μηδενική περιουσία του Κράτους.
Αναφορικά, πάντως, με τις μετατάξεις, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ΑΣΕΠ είναι όργανο για προσλήψεις και όχι για απολύσεις και αυτό που λέει ότι θα πράξει η κυβέρνηση είναι ασύμβατο με το ρόλο της Αρχής.
«Πρέπει να είναι κακόπιστος κάποιος για να μην αποδέχεται ότι δεν πρόκειται για απολύσεις. Αν εννοούσε απολύσεις ο πρωθυπουργός δεν θα το ανέφερε όπως το έπραξε», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Απαντώντας στην πρόκληση του Υπουργού να τοποθετηθεί η ΝΔ επί του θέματος, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τη θέση αυτή της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι είναι αντισυνταγματικό το εγχείρημα και ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια.
Κατήγγειλε, μάλιστα, ευθεία αντισυνταγματικότητα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.
«Πρέπει να εφαρμοστούν οι μετατάξεις μέσα από τους κανόνες που γνωρίζουμε. Δεν αποδεχόμαστε να υπάρξει απόλυση υπαλλήλου μέσα από την κρίση του ΑΣΕΠ - αφήστε τους λαϊκισμούς,» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
«Αυτό που συμβαίνει, με όσα υποστηρίζει από τη μία ο Υπουργός των Εσωτερικών και από την άλλη ο Υπουργός των Οικονομικών, είναι στη λογική του μαρτυρίου της σταγόνας. σε ένα προαποφασισμένο σενάριο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου