Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αμέσως ιδιωτικοποιήσεις-νέα μέτρα

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ (!) ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ * ΤΡΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πράξεις και όχι μόνο λόγια ζητούν οι εταίροι της ευρωζώνης από την κυβέρνηση για να στηρίξουν την Ελλάδα, ιδίως με τη χορήγηση νέου δανείου.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και υπάρχει απόκλιση από το Μνημόνιο, οι περισσότερες χώρες και κυρίως το μέτωπο του Βορρά (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία) δεν αρκούνται πλέον στις δεσμεύσεις των Αθηνών, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την επιτάχυνση των ...
ιδιωτικοποιήσεων, αφήνοντας για μετά τη συζήτηση για τη χορήγηση του νέου δανείου.

«Μη βιώσιμο»

Ως προς το ενδεχόμενο μιας -ήπιας- επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, η συζήτηση θα συνεχιστεί στην ευρωζώνη. Οι εταίροι δεν φαίνεται να βιάζονται, και αν χρειαστεί, θα εξεταστεί αργότερα η λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Αλλωστε δεν έχει διαμορφωθεί προς το παρόν σύγκλιση απόψεων για το θέμα αυτό στους κόλπους των 17.

Τη σκλήρυνση των θέσεων των εταίρων αντικατοπτρίζει η ακόλουθη δήλωση του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: «Η Ελλάδα δεν τηρεί πλέον το πρόγραμμα προσαρμογής... Πρέπει τάχιστα να ιδιωτικοποιήσει περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της να καταστεί βιώσιμο, διότι προς το παρόν είναι μη βιώσιμο... Αν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να εξετάσουμε αν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τους όρους των εταίρων και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου:

**Θα θέσει τώρα στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων τις ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών, ενώ σχεδίαζε να τις αφήσει για αργότερα.

**Ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα των εταίρων (Γερμανία) συμφώνησε για τη σύσταση μίας ειδικής εταιρείας (Ταμείο) που θα αναλάβει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρείται σίγουρο ότι οι Βρυξέλλες θα έχουν φυσικά στραμμένο το μάτι τους στην εν λόγω εταιρεία.

**Δεσμεύτηκε για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων του 2011.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Ντιντιέ Ρέιντερς, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αποστείλει εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες έναν κατάλογο των επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν και το ακριβές πρόγραμμα των διαδικασιών.

Επιθέσεις από υπουργούς

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συζήτηση για την Ελλάδα είναι η επίθεση, κατά της κυβέρνησης, του Φινλανδού υπουργού Κατάινεν, διότι «έως σήμερα δεν έχει κάνει τίποτε», στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Το ελληνικό κράτος έχει μεγάλη περιουσία. Τώρα δεν μιλάμε για μνημεία», είπε.

Η υπουργός της Αυστρίας Μ. Φέκτερ, υποστήριξε ότι «όταν μια χώρα γίνεται με τεχνάσματα μέλος της ευρωζώνης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της». Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δοθούν άλλα χρήματα, προτού η Ελλάδα ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Για το θέμα της επιμήκυνσης, οι απόψεις διαφέρουν. Η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει, σε αντίθεση με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ, ότι «δεν τίθεται θέμα». Κάθετα αντίθετος είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, ενώ ο Ολι Ρεν αρχίζει και «γέρνει» προς τον Γιουνκέρ. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαριστούν στην επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου, στην οποία θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ από enet