Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Μειώσεις φορολογικών συντελεστών υπόσχεται ο Σαμαράς

Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1%, σε βάθος τριών ετών
Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Ζάππειο 2» της Ν.Δ. για την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»
Δραστικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει η πρόταση «Ζάππειο 2» της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, την οποία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς. Καλοδεχούμενες αν τις κάνουν, σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να σχολιάσει πως «πρώτη φορά ακούω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».

Η Ελλάδα, σχολίασε "έχει υποστεί ένα παραλυτικό σοκ" και επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του τη λέξη "επανεκκίνηση".

Ο Αντ. Σαμαράς εκτίμησε πως μετά την εφαρμογή του προγράμματος και σε βάθος 3 ετών το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1% και τον επόμενο χρόνο παράγει πλεόνασμα.

"Η ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει αυτόματα χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ" τόνισε ο Αντ. Σαμαράς και αναφερόμενος στη συνάντηση του Λουξεμβούργου είπε πως αυτή "επιβεβαίωσε τους ....
μύχιους φόβους μας πως από ισότιμοι εταίροι κινδυνεύουμε να γίνουμε απλοί δανειολήπτες".

Στο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται:

- Η "τολμηρή και αποφασιστική" μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θα εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 15% επί των κερδών, κοινός για όλες τις επιχειρήσεις. Στο 15%, από 25% που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει ο φόρος επί των μερισμάτων, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% σε 30%.

- Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ανά κατηγορία σε 19% (από 23%) και 9% (από 13%), ενώ χαμηλός συντελεστής 4,5% θα ισχύει για τον τουρισμό.

- Για τα καύσιμα ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε πως σε βάθος διετίας θα καταργηθούν οι αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επέβαλε η παρούσα κυβέρνηση.

- Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, ακολοθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Παράλληλα θα προβλέπονται "δρακόντειες ποινές για την αδήλωτη εργασία".

- Κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

- Κατάργηση για 3 χρόνια του "πόθεν έσχες" για όλες τις κατοικίες, ώστε να ενισχυθεί η οικοδομή που "αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας".

- Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

- Κατάργηση για ένα χρόνο όλων των φορολογικών ποινών, με εξαίρεση εκείνων που επιβάλονται για το "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος.

- Εξέταση των "πόθεν έσχες" όσων διετέλεσαν μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι και σήμερα.

- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και με απλοποίηση της νομοθεσίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο ψηφίστηκαν 10 φορολογικοί νόμου που αποτελούνται από 1.718 σελίδες.

- Νομιμοποίηση της πλειονότητας των αυθαιρέτων που υπάρχουν σήμερα. Αεροφωτογράφηση της χώρας και απαγόρευση "δια ροπάλου" στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων κτισμάτων.

- Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες, τόσο με συμψηφισμό οφειλών όσο και με ρευστό.

- Εξασφάλιση δεσμεύσεων από τις τράπεζες πως θα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία -κυρίως για εξαγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια- το 20-30% των εγγυήσεων που έχουν λάβει από το Δημόσιο.

- Επιδότηση με δύο μονάδες του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια για την πρώτη κατοικία.

- Αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα.

- Περικοπές της "αληθινής δημόσιας σπατάλης" με μέτρα όπως η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επιβολή πλαφόν στις συνταγές των φαρμακείων με βάση τα δεδομένα της περιοχής στην οποία αυτά λειτουργούν.

- Τριετές πάγωμα των προσλήψεων και ακολούθως εφαρμογή του κανόνα 1:5. Καθιέρωση της "εργασιακής εφεδρείας" για τους δημόσιους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

- Περικοπές των επιδομάτων στα μισθολογικά "ρετιρέ" του Δημοσίου και, κυρίως, στις ΔΕΚΟ.

- Οριοθέτηση της ΑΟΖ

- Οσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός στοχευμένου σχεδίου. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την πρόθεσή της να διαθέσει σε ιδιώτες το 17% της ΔΕΗ επιδεικνύει "ταμειακό πανικό" και, αναφερόμενος, στη συγκεκριμένη επιχείρηση σχολίασε. "Εμείς θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή και αναπτυξιακό τρόπο. Απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει πάνω απ' όλα σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα το πουλάω..." Πάντως, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του εθνικού ελέγχου στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα θα πρέπει να επιλέξει το "ενεργειακό μείγμα που θα παράγει στο μέλλον" και να διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο. "Δεν με ενδιαφέρει μόνο η ταμειακή αλλά και η αναπτυξιακή διάσταση" σχολίασε.