Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πογκρόμ σε ακίνητα, Ι.Χ. και ιδιωτικά σχολεία

Καταιγίδα εξαγγελιών για μέτρα και ελέγχους "πόθεν έσχες"
«Προπέτασμα καπνού»  από το υπουργείο Οικονομικών  που σε λίγες ώρες ανακοινώνει  τη νέα εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που απεργάζεται νέες θυσίες 500 εκατ. ευρώ για το προσεχές εξάμηνο και συνολικά 3,5 δισ. έως  το 2015.

Ενάμισι χρόνο  μετά την ανάληψη της εξουσίας και για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα, ο υπουργός Οικονομικών θα τονίσει με έμφαση ότι ετοιμάζει «κτύπημα» στην επώνυμη φοροδιαφυγή, με στοχευμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων για την ανάδειξη υπόπτων που υποβληθούν σε σαρωτικούς ελέγχους  πόθεν έσχες –ακόμα και αναδρομικούς.

Θα ανακοινώσει  δέσμη δεκάδων μέτρων –έως και 100 λένε οι πληροφορίες- που θα βάζουν στο στόχαστρο με κάθε τρόπο την  ιδιωτική περιουσία. Ό,τι ακίνητο αποκτήθηκε τα ...
τελευταία χρόνια αξίας 200.000 ευρώ και άνω (σχεδόν τα μισά από όσα αγοράσθηκαν μετά το 2004), μετοχές και ακριβά γιώτα-χι, ακόμα και οι υψηλές δαπάνες δια σχολεία των παιδιών, εφόσον δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχα υψηλά εισοδήματα, αποτελούν στόχο του υπουργού Οικονομικών.

Το βάρος δε της απόδειξης, ότι «τα λεφτά υπήρχαν», πέφτει πλέον στους φορολογούμενους που, αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν πως «δεν είναι ελέφαντες», θα χαρατσώνονται αγρίως και αναδρομικά.

Για ελέγχους "πόθεν  έσχες" προορίζονται καλλιτέχνες, δικηγόροι, μεγαλογιατροί, εργολάβοι οικοδομών και εισοδηματίες, όπως θα προβλέπει το πλάνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ανακοινώσει την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Στα χέρια του  υπουργού Οικονομικών βρίσκονται πλέον  πέντε καυτές εκθέσεις για το πού  πρέπει να στραφούν οι έλεγχοι της εφορίας. Οι εκθέσεις αυτές "φωτογραφίζουν" ως υπόπτους μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις που θα λάβουν... πανηγυρικό  χαρακτήρα, θα ευαγγελίζονται στην συνεργασία των υπηρεσιών τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης.

Όπως θα ανακοινωθεί, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ριχτούν η φορολογική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι «ράμπο»  του ΣΔΟΕ, ακόμα και η Αγορανομία, αλλά και ιδιώτες ελεγκτές που έχει προσλάβει το υπουργείο.

Ποιοι στοχοποιούνται

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, στοχοποιούνται για  έλεγχο:

-         1.700 φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν ή εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν αντίστοιχα εισοδήματα,

-         το "πόθεν έσχες" 150 φυσικών προσώπων και

-         οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι εισηγμένες κλπ (1137 συνολικά στον αριθμό).

Έλεγχοι δρομολογούνται σε φορολογούμενους που διαθέτουν  μεγάλη ακίνητη περιουσία και  καταθέσεις αλλά, όπως προέκυψε από  διασταυρώσεις στοιχείων, δήλωναν  εισοδήματα ... για ΕΚΑΣ.

Ήδη, στο μικροσκόπιο  των αρχών έχουν μπει 1.875 πρόσωπα  των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Στο στόχαστρο  για τη συλλογή φόρων, μπαίνουν επίσης:

-         ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, δικηγόροι, εκμεταλλευτές μπαρ κλπ)

-         μεγαλοεργολάβοι οικοδομών,

-         ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων που δεν κατέβαλαν παλαιότερα τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

-         επιχειρηματίες που απέκρυψαν πέρυσι την επιχειρηματική αμοιβή.

Παράλληλα, στο  επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του  Δημοσίου (με χρέη άνω των 200.000 ευρώ), τραγουδιστές, προμηθευτές κ.ά. που δηλώνουν ψίχουλα ενώ ζουν πλουσιαπάροχα.

Και στις καταθέσεις του  εξωτερικού

Ακόμη, το ΣΔΟΕ θα στρέψει την έρευνά του σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων  ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν  κατέβαλαν τους φόρους επί των τόκων που εισέπρατταν. Στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν και διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπουν ακόμη και αυτόφωρο για όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ ή έχουν ληξηπρόθεσμα χρέη.

Θα ερευνηθούν, επίσης, οι σχολάζουσες περιουσίες και κληρονομιές, δηλαδή καταθέσεις αποθανόντων σε τράπεζες, αλλά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα για τα οποία δεν εμφανίστηκαν κληρονόμοι να τα διεκδικήσουν (λόγω βαρών ή απαγορευτικά υψηλού φόρου κληρονομιάς) τα οποία και θα μπορεί τώρα να διεκδικήσει το Δημόσιο.

Έχουν επίσης επιλεγεί για έλεγχο:

-         ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπουργείο Πολιτισμού ακινήτων,

-         προμηθευτές πολυκαταστήματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

-         προμηθευτές αλυσίδας ηλεκτρονικών με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

-         τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με το υπουργείο, θα βασίζονται σε μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.

Μέτρα για όλους

Παρά τις ανακοινώσεις όμως, στα ανοιχτά  μέτωπα συγκαταλέγεται και η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα καθοριστούν  επίσης περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Καθώς τα κλιμάκια της Τρόικα καταφθάνουν στην Αθήνα  την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, το υπουργείο θέτει στόχο να εξοικονομήσει  επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος  και άλλα 3-3,5 δισεκατομμύρια έως  το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.