Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Υστατο χαίρε στον ήρωα Λάκη Σάντα

«Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Αρα υπάρχει ελπίδα». Με αυτά τα λόγια η Αλεξάνδρα Σάντα αποχαιρέτησε τον πατέρα της στην κηδεία που ολοκληρώθηκε προ ολίγου παρουσία πλήθους κόσμου. Σκηνικό έντασης πήγαν να στήσουν κάποιοι εις βάρος του πρωθυπουργού.
Με πλήθος κόσμου και αγωνιστών της εθνικής αντίαστασης, παρουσία δε του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τελέστηκε στο Α΄Νεκροταφείο η νεκρώσιμος ακολουθία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Απόστολου Σάντα.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος που επικαλέστηκε συζητήσεις του με τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο εκλιπών διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και μετά «οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά». Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα ...
στην οικονομική υποδούλωση, λέγοντας ότι «από μέρα σε μέρα η θηλειά γύρω από το λαό σφίγγει όλο και περισσότερο».

«Να πίνουμε ελεύθεροι το κρασί της χαράς»

Ο Μανώλης Γλέζος έδωσε την υπόσχεση στον συναγωνιστή του «θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς».

Αποχαιρετώντας τον πατέρα της, η Αλεξάνδρα Σάντα σημείωσε: «Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι΄αυτό και πλήρωσες το κόστος γι΄αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επί πλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες».

Στην κηδεία του Λάκη Σάντα παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Προέδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργοί, βουλευτές από όλα τα κόμματα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών

Στον Λάκη Σάντα τιμές απέδωσε άγημα της αεροπορίας.

Κατά την έξοδό του από το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, κάποιοι -που ευτυχώς γρήγορα απομονώθηκαν από τους παρισταμένους- προσπάθησαν να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης εκτοξεύοντας ύβρεις εις βάρος του πρωθυπουργού.

Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες από το πρωί της Πέμπτης στην Ακρόπολη, τη Βουλή, καθώς και σε δημόσια κτίρια σε ένδειξη τιμής για την απώλεια του Σάντα.

«Εκανα αυτό που έπρεπε»

Κατεβάζοντας -μαζί με το Μανώλη Γλέζο- τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια, ο Λάκης Σάντας παρέδωσε στην νεότερη ελληνική ιστορία μία κορυφαία πράξη αντίστασης, καθιστάμενος ο ίδιος εμβληματική φυσιογωμία του αγώνα.

«Κάτω από το φως του φεγγαριού αγκαλιάστηκαν και χόρευαν πατώντας πάνω στο φασιστικό σύμβολο. Εκοψαν ένα κομμάτι της σημαίας και την πέταξαν μέσα στο σπήλαιο, στο ξεροπήγαδο. Πριν φύγουν είχαν φροντίσει να αφήσουν πάνω στον ιστό τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, ώστε να μην κατηγορηθούν άδικα κάποιοι άλλοι. Ετρεχαν μέσα στη νύχτα, με απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν τους σταμάτησε στην Πλάκα ένας αστυφύλακας, χωρίς όμως να τους προδώσει», περιγράφει ο Γ. Αποστολίδης στον οποίο ο Σάντας κατέθεσε την τελευταία του, ίσως, δημόσια μαρτυρία.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σάντας διηγείται πώς εξιστόρησε στους δικούς του την πράξη του: «Οταν γύρισα στο σπίτι, ξημερώματα, αφηγήθηκα στους γονείς μου την ριψοκίνδυνη πράξη μας και τους έδειξα το κομμάτι από τη σημαία. Εκανα αυτό που έπρεπε».
Από το ΕΘΝΟΣ