Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κι όμως συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο! Παρών και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όπου υπάρχει καπνός, προφανώς υπάρχει και φωτιά! Και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεδριάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο, προφανώς, όχι την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – τουλάχιστον οι κυβερνητικές διαψεύσεις είναι κατηγορηματικές ως προς το απίστευτο δημοσίευμα του Spiegel – αλλά την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σχετικές πληροφορίες μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal και οι New York Times, όπου ...
γίνεται λόγος για έκτακτη συνεδρίαση ενός μικρού αριθμού κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μεταξύ αυτών φέρονται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος επί των οικονομικών Όλι Ρεν καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρών, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρόλο που στην προ ολίγων ωρών επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο απλώς διέψευδε το δημοσίευμα του Der Spiegel χωρίς να κάνει λόγο για τη μυστική συνεδρίαση.

Το ελληνικό ζήτημα σχετίζεται με την επέκταση της βοήθειας των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δοθεί από την Τρόικα, καθώς η Ευρώπη φέρεται να διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να βγει για δανεισμό στις αγορές εντός του 2012…

Πέραν της επέκτασης της βοήθειας προς την χώρα μας και την Πορτογαλία, ως αντικείμενο της συνάντησης αναφέρεται και η διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κρίσιμη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ
Προβοκατόρικο και αναληθές χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το δημοσίευμα του Spiegel περί επιστροφής στη δραχμή, ωστόσο μόνο και μόνο το πέπλο μυστηρίου που σκέπασε το που ακριβώς βρισκόταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου το απόγευμα, όταν "έσκασε" η βόμβα, φανερώνει την αμηχανία της Αθήνας, ενώ μόνο καλό δεν έκανε και η καθυστερημένη επίσημη διάψευση του επίμαχου άρθρου. Τη... παρτίδα έσωσε η αντίδραση της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης- το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έκανε, μάλιστα, λόγο για ευφάνταστα σενάρια- όπως επίσης οι κατηγορηματικές διαψεύσεις από τους εκπροσώπους του Όλι Ρεν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύσκεψη, πάντως, στο Λουξεμβούργο υπάρχει και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι διαψεύσεις από την Ευρώπη ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένες, αφού όλες συνέκλιναν στο ότι δεν υπάρχει σύσκεψη γι' αυτό το θέμα, δηλαδή για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι σύσκεψη υπάρχει και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, εξ ου και η... εξαφάνιση του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και των επιτελών του από προσώπου γης, τουλάχιστον έως αργά το βράδυ οπότε πηγές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Αντ' αυτού χρειάστηκε να επιστρατευθεί στην Αθήνα ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης για να διαψεύσει το δημοσίευμα και εν συνεχεία να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια".

Ως προς το αντικείμενο της σύσκεψης, όπου στρέφονται πλέον τα βλέμματα και τα αυτιά όλων, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν στο πρακτορείο REUTERS ότι είχε προγραμματιστεί προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα Χρέους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Πορτογαλία, σύσκεψη στη λίστα συμμετεχόντων της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τα ονόματα του Β. Σόιμπλε και του Ζ.Κ. Τρισέ, κάτι που σημαίνει ότι λίαν συντόμως θα έχουμε εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι υπήρχε έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες λόγω του ότι επίκεινται νέες υποβαθμίσεις- είναι μάλλον θέμα ωρών η περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας από τη FITCH- που ασφαλώς θα προκαλέσουν νέες πιέσεις στα ομόλογα της Περιφέρειας, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τη προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2012.

Όσον αφορά στο επίμαχο δημοσίευμα, ενδιαφέρον προκαλεί νεώτερο τηλεγράφημα του REUTERS σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό περιοδικό- που στο δημοσίευμα επικαλείτο πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση- έκανε χρήση εσωτερικού εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- δηλαδή σενάριο εργασίας!- σύμφωνα με το οποίο η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε σημαντική υποτίμηση της έναντι του ευρώ και εκτίναξη του ελληνικού Χρέους στο 200% του ΑΕΠ.

Μάλλον αιχμηρό ήταν και το σχόλιο της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας HANDELSBLATT για το δημοσίευμα του ΣΠΙΓΚΕΛ, σημειώνοντας δηκτικά ότι "η είδηση έπεσε σαν βόμβα αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση", επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στη Γερμανία που έκαναν λόγο για "λάθος είδηση".
Από iefimerida