Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκλογές, συγκυβέρνηση ή δημοψήφισμα;

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, αφού πλέον τα σενάρια για εκλογές, συγκυβέρνηση ή δημοψήφισμα φαντάζουν πιο αληθινά από ποτέ. Ο πρωθυπουργός τηλεφωνώντας από το αεροπλάνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του ΔΝΤ να μην καταβάλει την πέμπτη δόση του δανείου, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη σύσκεψη στη Βουλή φέρεται να είπε «ελέγξτε όλα τα σενάρια».

Κάτω από αυτό το βάρος και με δεδομένη τη «μη συναίνεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία μετείχαν και στενοί του συνεργάτες, στην οποία χάραξαν το πλαίσιο των προτάσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο ...
σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο που είναι η «πολιτική συναίνεση των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να καταγραφούν όλες οι απόψεις των αρχηγών. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί συναινετικά η κρίση και να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Συμβούλιο θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν φήμες και σενάρια ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε προτάσεις για την τοποθέτηση προσώπων, δηλαδή υπουργών κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Οι ίδιες φήμες ήθελαν να γίνονται αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητες των υπουργείων δεδομένου ότι η τρόικα έχει προτείνει το διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομίας και υπουργείο Εσόδων.

Χρονικό

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού κάλεσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Το παρών θα δώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβούλιο θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι, ενώ θεωρείται ως η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση, για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως θα επιμείνει στην στάση του και δε θα δεχθεί τη συναίνεση, κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επικοινωνήσει με την προεδρία της δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του πολιτικού συμβουλίου, αφού η πρόσκληση αναφέρεται γενικώς σε συζήτηση με πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης δε θα λάβουν πρόσκληση, αφού δεν αναγνωρίζονται ως κόμματα από τον κανονισμό της Βουλής.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν προβλέπεται συνταγματικά, αλλά, θεωρείται πολύ σημαντικό, αφού λαμβάνονται αποφάσεις τις οποίες καλείται να εφαρμόσει στην πράξη η εκάστοτε κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο συμβούλιο ουσιαστικά συγκαλείται μόνο σε περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίση.

Παράλληλα διεξήχθη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Στη σύσκεψη για την οικονομία μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, Κώστας Θέος και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Εκεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε «ελέγξτε όλα τα σενάρια». Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

«Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία»
«Συναινούμε στο στόχο, δεν στηρίζουμε τον τρόπο», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και διαμήνυσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχεται εκβιασμούς, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας: «Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές. Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα… Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;».

Όπως είπε: «Από την πλευρά μας, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, βεβαιώνουμε ότι υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν. Συναινούμε στο στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα».

Επανέλαβε την βασική του θέση ότι ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου: «Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε που πατάμε και που πάμε: Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Ζητάμε, κυρίως, ένα πράγμα: Την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν θα γίνει, αν επιβληθεί περισσότερη "ασφυξία" στην Ελλάδα».

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία, ως το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα, αυτό ζητά και αυτό εγγυάται. Καταφέρθηκε εναντίον όσων «τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις» και σημείωσε: «Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά…Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν μείνουμε προσκολλημένοι σε ιδανικά ευρωπαϊκά και ελληνικά.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά της ΕΕ. "Ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον η Ελλάδα, βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Να βγει από την κρίση, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να βρει το δρόμο της ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Να κοιτάξει μπροστά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Για όλα αυτά, η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες εμπνευσμένους, που να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα. Οι προκλήσεις του σήμερα καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ την αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή ήταν η ενοποιητική δύναμη της Ευρώπης. Και αυτή θα κρίνει το μέλλον της".

Τέλος ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που οδήγησε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν άλλοι αναζητούσαν τρίτους δρόμους.

«Ή τα βρίσκουμε ή εκλογές»
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «θα κάνει ότι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη όμως.

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να δείξει θάρρος και σύνεση, λέγοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής αποτυχίας της αυριανής συνεδρίασης.

Όπως είπε στις δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα ο κ. Καρατζαφέρης, "σε 20 ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει", και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο είναι η στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας, και το θέμα είναι «πόσο ο καθένας από εμάς αγαπά αυτό που κάνει, πόσο βάζει σε προτεραιότητα το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό».

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την αυριανή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε, παρά με μια από τις δυο ακόλουθες καταστάσεις: ή δουλεύουμε για την Ελλάδα, ή πάμε σε εκλογές και απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δω τρίτη λύση».

Εκτίμησε ότι από την στιγμή που ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η μια πλευρά βρήκε το θάρρος εκείνο για να προκαλέσει μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευμενή εξέλιξη», υπονοώντας τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να μην απογοητεύσει, όπως είπε, τον ελληνικό λαό. «Δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς έχει τα περισσεύματα σύνεσης και θάρρους. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα απογοητεύσει τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος γιατί συνετέλεσε, όπως είπε, σε ένα βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση, και πρόσθεσε: «Αύριο να το συζητήσουμε και να δούμε τι μπορεί να προκύψει για τη χώρα, και άλλο να το είχε επιβάλλει η επελαύνουσα ιδιότυπη δικτατορία των δανειστών. Είναι εντελώς ξεχωριστά θέματα».

«Nα εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό»
Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Η αυριανή συνάντηση που σίγουρα γίνεται με πρωτοβουλία του κυρίου Παπανδρέου ένα στόχο έχει: να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που σήμερα είναι πρώτο και βασικό είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό, ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».


Από newstoday