Ευθύνες στον Κώστα Σημίτη για τη διαιώνιση του καθεστώτος αδιαφάνειας στις κρατικές προμήθειες επέρριψε από το βήμα της Βουλής ο Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens.
Αιτιολόγησε τη θέση του επικαλούμενος την αλληλογραφία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό την περίοδο 1996-1997, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Μεταφορών.
Την αφορμή για την επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης έδωσε κείμενο που διένειμε χθες στους βουλευτές ο Κ. Σημίτης, με το οποίο υπερασπίζεται τους χειρισμούς του σχετικά με τις συμβάσεις που σύνηψε το Δημόσιο με τη Siemens. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει τότε ...
ο Χαρ. Καστανίδης για την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα ήλεγχε τις προμήθειες «προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της αρχής την οποία επιθυμούσε». Παράλληλα, αμφισβητεί ότι ο Χαρ. Καστανίδης είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Μεταφορών για λόγους ηθικής τάξης, επειδή οι προτάσεις του δεν έγιναν αποδεκτές,καθώς διερωτάται "γιατί όμως τότε έγινε και πάλι μέλος της κυβέρνησης το 2003;".Απανώντας από το βήμα της Βουλής, ο Χαρ. Καστανίδης εκτίμησε πως "θα ήταν διαφορετικό σήμερα το μέλλον του τόπου και η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, αν είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών". "Θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός, οι προτάσεις που είχε καταθέσει για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής είχαν γίνει αρχικώς αποδεκτές, στη συνέχεια όμως απορρίφθηκαν με τη δικαιολογία ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές. Στο συρτάρι έμεινε, όπως είπε, και η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του.
"Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω", ανέφερε και παρέπεμψε τους βουλευτές στην αλληλογραφία του με τον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι αποδεικνύει πως ο ίδιος επέμεινε στον έλεγχο όλων των συμβάσεων του Δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.
Διακοπή της συνεδρίασης ζήτησε η Ν.Δ.
Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κ. Τζαβάρα, ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών.
Το αίτημα απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικος. Υποστήριξε ότι δεν πρόβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, καθώς η συνεδρίαση αφορά στη συζήτηση του πορίσματος και όχι στη λήψη αποφάσεων.
Αιχμές ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για το ρόλο της Δικαιοσύνης
Ευθύνες στη Δικαιοσύνη για τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου των "μαύρων ταμείων" επέρριψαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. «Κάνω έκκληση προς την δικαιοσύνη να περατωθεί γρήγορα η έρευνα γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον της χώρας», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης. "Πάνω από 20 χρόνια συγκεκριμένοι δικαστές δεν βγάζουν πόρισμα για τις συμβάσεις της Siemens [...] αν και προέκυπταν από την αρχή στοιχεία εμπλοκής κυβερνητικών στελεχών οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν έστειλαν τον φάκελο στη Βουλή", πρόσθεσε.
«Θεωρώ αδιανόητο επί 6 χρόνια να μην έχει φτάσει καμία υπόθεση στο ακροατήριο και να καθαριστεί ποινικά. Την ώρα που ψάχναμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, με τη συγκάλυψη της δικαιοσύνης ήταν αδύνατο να βρούμε τη διαδρομή του μαύρου χρήματος γιατί υπήρχαν περιπτώσεις που κινούνταν με βαλίτσες. Επιτέλους, ο ρόλος της δικαιοσύνης πρέπει να είναι λυτρωτικός, όχι απολογητικός ώστε να δώσει διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα», δήλωσε από τη μεριά του ο εισηγητής της Ν.Δ., Γρ. Αποστολάκος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου