Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κόκκινες κάρτες από τρόικα

«Κόκκινες κάρτες» μοίρασαν στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της τρόικας. Απείλησαν πως θα... διακόψουν το «παιχνίδι» (βλέπε τη χρηματοδότηση), εάν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί τάχιστα με τις υποχρεώσεις της.
«Κόκκινες κάρτες» μοίρασαν στους υπουργούς που είδαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της τρόικας και απείλησαν πως θα... διακόψουν το «παιχνίδι» (σ.σ.: τη χρηματοδότηση), αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει «όπλο» και θεωρεί προσωπική του επιτυχία, αμφισβητείται. 
Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε από το Μεγάλο Δουκάτο στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ...
ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ενωσης. Το μήνυμα επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες πέντε ημέρες:
  • Η τρόικα αμφισβήτησε πως το κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις»!
  • Η τρόικα τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη. Το κόστος του ασφαλιστικού (συντάξεις), της υγείας και της πρόνοιας είναι σήμερα 56 δισ., ποσό που οι δανειστές θεωρούν αδιανόητο. Δήλωσαν καχύποπτοι και για την ικανότητα της κυβέρνησης να το μειώσει στα 45 δισ. Ζητούν, λοιπόν, νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς.
  • Πάνω απ' όλα, όμως, η τρόικα αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.
  • Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν ένα στοιχείο και μία πραγματικότητα: πως οι καταθέσεις μειώνονται και ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.
Στελέχη που συνόδευαν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέφεραν την εκτίμηση πως «ζητούν πολλά για να διασφαλίσουν αυτά που απαιτούνται». Τα αποτελέσματα των συναντήσεων και οι εκτιμήσεις των υπουργών και των τριών οργανισμών θα δοθούν σήμερα στον Γ. Παπανδρέου. Μέχρι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο του Οδικού Χάρτη. Και για το Μεσοπρόθεσμο και για τις αποκρατικοποιήσεις. Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή καταβολή της πέμπτης δόσης. Και, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, «αυτήν τη φορά οι τροϊκανοί δεν παίζουν»!

Ο Γ. Παπανδρέου
Από το Οσλο, όπου βρέθηκε χθες και προχθές, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε το πρόβλημα: «Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει μία πολιτική φόβου και μία δυσπιστία στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και σε αυτά που μπορεί να κάνει, για να πάψει να εξελίσσεται το έλλειμμα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί». Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει και οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει να μείνουμε στο ευρώ». Από το Οσλο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση», τόνισε.


Αμφισβητήσεις για την αποτελεσματικότητα στελεχών
Ανοιχτά όλα για την αναδόμηση της κυβέρνησης
Τρόικα και υπουργοί αμφισβητούν ευθέως και την αποτελεσματικότητα των προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του κλιμακίου, Μ. Μορς, ανέφερε σε συνομιλητές του υπουργού που «εξέδωσε 20 υπουργικές αποφάσεις ακυρώνοντας τις παρεμβάσεις του προκατόχου του»! Για τους περισσότερους στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει. Θέτουν έτσι ευθέως θέμα ανασχηματισμού. Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, θα ήθελε ο δεύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησής του να γίνει σε πιο ομαλές συνθήκες. Να μην πάρει αποφάσεις υπό πίεση. Να έχει χρόνο να συζητήσει με προσωπικότητες που θέλει να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια, μέχρι στιγμής, όσοι έχουν βολιδοσκοπηθεί δεν εμφανίζονται και ενθουσιασμένοι, σύμφωνα με όσους έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο παρασκήνιο. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει «πρόβες» στο Συμπόσιο της Σύμης, να καλέσει εκεί κάποιους ανθρώπους, να τους βάλει στο ίδιο τραπέζι και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τον Σεπτέμβριο. Οπως έκανε και πέρυσι. Τα γεγονότα, όμως, δεν περιμένουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τοποθετούν την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος την περίοδο από αύριο μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου. Τα ζητούμενα είναι δύο: υπουργοί με βούληση να αλλάξουν τα πράγματα και σχήμα που θα σπάσει τις ισορροπίες.

Η τρόικα το είπε ξεκάθαρα: «Αλλο η νομοθέτηση και άλλο η εφαρμογή». Στην πραγματικότητα η απόσταση είναι τεράστια και θα πρέπει να καλυφθεί στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Αλλιώς η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο ερώτημα. Να αναρωτηθούν οι εταίροι της τι τους συμφέρει περισσότερο: να τη σώσουν ή να την αφήσουν στην τύχη της;

Τα αιτήματα
Στο τραπέζι απολύσεις, λουκέτα σε ΔΕΚΟ
Ο περιορισμός του κράτους θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης σύμφωνα με τις συστάσεις της τρόικας, καθώς οι πρωτογενείς δαπάνες δεν μειώνονται με τους ρυθμούς που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Για να γίνει αυτό απαιτείται συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης, η οποία σύμφωνα με τους δανειστές μας θα πρέπει στην παρούσα φάση να προέλθει από τη μείωση κυρίως του προσωπικού και όχι των αποδοχών.

Η τρόικα επαναφέρει το θέμα των απολύσεων, με την κυβέρνηση να απαντά ότι θα μειώσει κατά πολύ περισσότερο τους συμβασιούχους.

Καθυστερήσεις
Παράλληλα καταγράφονται καθυστερήσεις στην προετοιμασία του νέου μισθολογίου και πλέον θεωρείται πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

Επιπλέον, παρότι έχει εξαγγελθεί κατ' επανάληψη η κατάργηση ανενεργών δημόσιων φορέων, αυτή προχωρεί με βήμα σημειωτόν.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.500 φορείς του Δημοσίου που συνεχίζουν να λειτουργούν, αφού έως τώρα έχουν καταργηθεί περίπου 30.

Προς την ίδια κατεύθυνση η τρόικα ζητεί και «λουκέτα» σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

5η δόση - νέα δανειοδότηση
«Πράσινο» μόνο αν ληφθούν σκληρά μέτρα
Θεραπεία-σοκ προτείνουν ΔΝΤ και ΕΕ προκειμένου να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του Ιουνίου από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 12 δισ. ευρώ και κυρίως να ανάψουν το «πράσινο φως» για νέα δανειοδότηση της Ελλάδας άνω των 60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013.

Στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών η τρόικα ξεκαθάρισε πως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να περιορίσει δραστικά τον ογκώδη δημόσιο τομέα.

Στην παρούσα φάση η συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω της μείωσης του προσωπικού και όχι των μισθών.

Παράλληλα συστήνεται ψαλίδισμα των πρόσθετων παροχών (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας κ.ά.) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «λουκέτα» σε φορείς αλλά και ζημιογόνες ΔΕΚΟ και είσοδος ιδιωτών σε συγκοινωνιακούς οργανισμούς όπου παρατηρείται το φαινόμενο να υποχωρούν τα έσοδα παρά τη μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων.

Επίσης η τρόικα πιέζει για ψαλίδισμα των κονδυλίων για κοινωνικά επιδόματα, που μαζί με τις δαπάνες για συντάξεις ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ κατ΄ έτος.

Εξάλλου έχει «κλειδώσει» η επιβολή από 1ης Ιουλίου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2012, τα οποία καταβάλλονται στο τέλος του 2011.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζητούν έσοδα και αποτελέσματα εδώ και τώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήνουν στην κυβέρνηση να βάλει στο φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τον ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το σκεπτικό πως οι δύο αυτές εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι διαπραγματεύσεις
Χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας είχαν νέα πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης και μνημονεύουν αναφορές στελεχών της τρόικας ακόμη και σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε οργανισμούς που θα κλείσουν) αλλά και σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

Τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015, τις βασικές αρχές του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Ευρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαΐου.

Ανάλογα και με τις αντιδράσεις τους θα γίνουν οι τελευταίες αλλαγές και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επιπρόσθετα από τους ελέγχους της τρόικας προκύπτει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.