Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Η ανάγκη για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και το υποχρεωτικό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων θα απαιτήσουν κάποιες θυσίες στο κυβερνητικό σχήμα
Οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εδώ και έναν χρόνο έχουν στενές σχέσεις με τους απεσταλμένους της τρόικας διαπιστώνουν (με τρόμο, όπως ομολογούν) ότι τούτη τη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είναι πολύ σκληροί, εξαιρετικά απαιτητικοί, ενοχλητικά πιεστικοί και αμφισβητούν τη διάθεσή μας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που είναι αναγκαίες.
Το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα έχει κατά πάσα πιθανότητα λιγότερα μέλη και σίγουρα ορισμένες μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, οι τροϊκανοί δεν μας έχουν εμπιστοσύνη. «Λένε ότι υπάρχει ένα σύστημα στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει το πολιτικό προσωπικό, τη δημόσια διοίκηση, ακόμη και τις τράπεζες, που κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τις αλλαγές. Βάζει προσκόμματα και ...
δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης». Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατά την εκτίμηση του συνομιλητή μας, πως, «αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στη στάση μας, σύντομα θα βρεθούμε απέναντι σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της τρόικας είπε σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα ότι, «αν συνεχίσει η κυβέρνηση να κωλυσιεργεί, τότε εξετάζουμε την περίπτωση καθημερινής παρουσίας υπαλλήλων της τρόικας στα κρίσιμα υπουργεία, οι οποίοι θα λειτουργούν ως οιονεί υπουργοί» (στην «Οικονομία»).
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, που διαμορφώνεται από τη δυσπιστία της τρόικας, τη δυσφορία της κοινωνίας και τις έντονες εσωτερικές διενέξεις, καλείται ο πρωθυπουργός να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα πείσουν τους εταίρους μας ότι είναι διατεθειμένος να παραμερίσει τα εμπόδια. Το μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «στη σκέψη του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν οι εκλογές κι αυτό θα φροντίσει να το καταστήσει σαφές λίαν συντόμως». Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και σ' ένα γενναίο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που θα διασκεδάσουν τις ανησυχίες της τρόικας και θα ανατρέψουν την καταθλιπτική ατμόσφαιρα στην κοινωνία».
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι τα πράγματα είναι έτσι, καραδοκεί η επιφύλαξη για το αν μπορεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Τα τελευταία κρούσμαστα διαφωνιών που αποκαλύπτουν το έλλειμμα συντονισμού και αλληλεγγύης δεν επιτρέπουν ακόμη και στους πιο φανατικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ (οι τάξεις τους αραιώνουν) να είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της επικείμενης μάχης. Μέχρι τώρα οι αντιρρήσεις για την ακολουθητέα πολιτική εκφράζονταν από κομματικά στελέχη και βουλευτές. Οι υπουργοί ήταν σε γενικές γραμμές προσεκτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αυτό πια ανήκει στο παρελθόν. Οι περιπτώσεις Ρέππα (αποκάλεσε «τζιτζιφιόγκους» συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών), Λοβέρδου (είπε στον πρωθυπουργό πώς να κυβερνήσει), Κατσέλη (δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι η υπόθεση της ΔΕΗ δεν έχει κλείσει), Διαμαντοπούλου (ανέφερε ότι το μισό ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της κυβέρνησης), Ραγκούση (κάλεσε τους συναδέλφους του να μιλάνε λιγότερο) υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μ' έναν ανασχηματισμό.
Συνομιλητές του κ. Παπανδρέου επισήμαναν στην «Κ.Ε.» για το θέμα του ανασχηματισμού τα εξής:
*Η κοινή λογική λέει ότι θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Τότε, υποστηρίζουν, θα δούμε πού θα έχουν πάει τα πράγματα, τι θα έχει πάρει η χώρα και συνεπώς θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να σταθμίσει καταστάσεις και να επιλέξει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν το έργο. Ωστόσο, σ' ό,τι αφορά τον χρόνο, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι λένε ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ φήμες τον τοποθετούν τις μέρες που διανύουμε.
*Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θυσιάσει ορισμένους από τους υπουργούς που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Χ. Παμπούκης, Π. Γερουλάνος, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα φύγουν όλοι αυτοί από την κυβέρνηση. Υπάρχει και η εκδοχή της «μετακόμισης».
*Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φαντάζει πιθανή η μετακίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Και για να εκτονωθεί η κριτική που έχει συγκεντρωθεί στο πρόσωπο του, αλλά και γιατί ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου «έχει κουραστεί να είναι ο σάκος πυγμαχίας». Η αλλαγή θέσης δεν θα δίνει την εντύπωση «τσαλακώματος» του κ. Παπακωνσταντίνου.
*Στελέχη του μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει λιγότερα μέλη. Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, συνεργάτης του πρωθυπουργού είπε στην «Κ.Ε.» ότι «δυναμικό στοιχείο του πολιτικού χαρακτήρα του πρωθυπουργού είναι η αξιοποίηση ανθρώπων απ' όλους τους χώρους».
Ολα αυτά θα έχουν νόημα εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει «αναίμακτα» την ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή. Αν υπάρξουν απώλειες, ακόμη κι αν αυτές δεν απειλήσουν την πλειοψηφία της, τότε ανοίγει ο δρόμος για την προσφυγή στις κάλπες.
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.