Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ενώπιος ενωπίω για εθνική συνεννόηση

Δραματικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βρίσκονται ενώπιος ενωπίω. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, καθώς η οικονομική κρίση φτάνει σε οριακό σημείο.

Το «χαρτί» της εθνικής συνεννόησης για την υπέρβαση της κρίσης «κραδαίνει» ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τον Αντ. Σαμαρά και τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ...
τη «σωτηρία της χώρας», έστω και την τελευταία στιγμή.
Γ. Παπανδρέου: Ανοίγω τα χαρτιά μου, ζητώ συνεργασία και κατανόηση, αλλά δεν κάνω πίσω από τον εθνικό στόχο. Αντ.Σαμαράς: Συναινούμε στον στόχο δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος
Hταν μαραθώνια η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες τους, μόλις επέστρεψε από το Παρίσι. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και με θέμα «συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας».

Σε δραματικούς τόνους η περιγραφή στην κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, όπου -εκτός από τον πρωθυπουργό- ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τα «τελεσίγραφα» από τους δανειστές και το «διά ταύτα» των εγγυήσεων που ζητούν όχι μόνο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αλλά και για τη σύναψη πακέτου-συμφωνίας για νέο δάνειο που θα καλύψει το «κενό» μέχρι και το 2013.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επιχείρησε να κρύψει κορυφαίες «λεπτομέρειες» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε εν όψει της σημερινής σύσκεψης υπό τον Κ. Παπούλια. Παρέθεσε τα δεδομένα και τα διλήμματα που μπαίνουν αναγκαστικά - με την τρόικα να... περιμένει μέχρι την Τρίτη «εθνική δέσμευση».

Ενα δεν ήταν ζητούμενο για τον πρωθυπουργό. Οι εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου, που έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση και το πλέγμα των μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες, έχει απορρίψει το θέμα των εκλογών - κάτι που, όμως, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποκλειστεί αν ο κ. Σαμαράς προσέλθει στη σύσκεψη με την απόφαση του «όχι» στη συνεννόηση.

«Εμείς προχωρούμε», είναι η φράση-κλειδί του κ. Παπανδρέου, που λαμβάνοντας τα «σήματα» κατέληξε στο εξής: ανοίγω τα χαρτιά μου, ζητώ συνεργασία και κατανόηση, αλλά δεν κάνω πίσω από τον εθνικό στόχο.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει την αυτοκριτική για λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες της κυβέρνησής του. Ωστόσο, θα επαναφέρει με τον ίδιο έντονο τρόπο το ζήτημα των ευθυνών της ΝΔ, που ως κυβέρνηση «οδήγησε στην εκτόξευση το χρέος και το έλλειμμα».

Πώς πάρθηκε η απόφαση
Γιατί ο κ. Παπανδρέου είπε «ναι» στη σημερινή σύσκεψη, που γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει παρά τα εμπόδια και να ανακτήσει πολιτικά την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Εχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα από τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με τα πρόσωπα; Ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει ευθέως θέμα αλλαγής της κυβερνητικής σύνθεσης, αλλά αν τεθεί από άλλους πολιτικούς αρχηγούς δεν αποκλείεται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Πληροφορίες επιμένουν ότι αναζητεί την «Εθνική Ελλάδος» που θα μπορέσει με συγκεκριμένο ορίζοντα να σπάσει τα «αδιέξοδα» και να εγγυηθεί και στους εταίρους την έξοδο από την κρίση.
Προσωπικότητες, τεχνοκράτες για μια κυβέρνηση που θα «χωρούν» όλες οι απόψεις, αλλά με τον ίδιο πάντα κοινό παρονομαστή.

Τα επόμενα βήματα
Η κλιμάκωση της «επίθεσης» που ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου εντάσσεται στην απόφαση που έχει ήδη λάβει για τις επόμενες 30 ημέρες. Σήμερα ζητεί «καθαρές κουβέντες» από τους αρχηγούς των κομμάτων και από αύριο επιστρέφει στο σχέδιό του. Τη Δευτέρα συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα απαντήσει στις καυτές ερωτήσεις του ΚΤΕ Οικονομικών στη Βουλή. Ελάχιστες ώρες μετά θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα (και για το νέο δάνειο).

Μαραθώνια σύσκεψη τη νύχτα
Δεν υπάρχουν διπλές γραμμές και εκβιασμοί
Εθνική συνεννόηση, δεν υπάρχουν διπλές γραμμές, εκβιασμοί και διλήμματα. Μια φράση με λέξεις που περιγράφουν εν συντομία το «αξίωμα» από τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Τα περισσότερα στελέχη στη σύσκεψη ήταν η βασική ομάδα κατά την προεκλογική περίοδο: οι κ. Ραγκούσης, Γερουλάνος, Παπακωνσταντίνου, Ρέππας, Δρούτσας, Πετσάλνικος, Καρχιμάκης, Αθανασάκης, Θέος και η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Συμφώνησαν ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να «φύγει» από τη σύσκεψη σε χειρότερη θέση.

«Ορκίστηκαν» ότι δεν θα διαρρεύσει η τακτική τους, αναρωτήθηκαν αν το «με στηρίζετε ή πάω σε εκλογές» είναι η λύση, ή αν το δημοψήφισμα είναι διαπραγματευτικό ή χαρτί για την επί της ουσίας «κόντρα». Εκαναν προβλέψεις για τις προτάσεις των άλλων αρχηγών και κατέληξαν ότι η συζήτηση με πρακτικά... θα είναι στη διάθεση του ιστορικού του μέλλοντος....

Τι σημαίνει; Οτι όλα παραμένουν ανοιχτά, αφού ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος, πέραν της «αυτοκριτικής» και της υιοθέτησης προτάσεων, να ανοίξει την «ταμπακέρα»...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ από το ΕΘΝΟΣ