Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Με νόμο-πλαίσιο τώρα και τα μέτρα του 2013

Θα εξασφαλίσουν την 5η δόση και την επιπλέον βοήθεια
Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν εκτός από τις αποφάσεις για τα μέτρα να υπάρχει σαφές περίγραμμα των υπουργικών αποφάσεων

Σε λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αύριο, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συζητήσεων με την τρόικα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο ...
υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και όχι αύριο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η τρόικα αυτή τη φορά ήταν πολύ απαιτητική επειδή οι προβλέψεις που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά για τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν επιβεβαιώθηκαν.

Σε αυτόν τον έλεγχο οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ζητούν πλήρη και λεπτομερή περιγραφή για τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων. Δηλαδή επιμένουν εκτός από τις αποφάσεις για τα μέτρα να υπάρχει σαφές περίγραμμα των υπουργικών αποφάσεων, των προεδρικών διαταγμάτων και όποιας άλλης διαδικασίας απαιτείται για την υλοποίηση τους μαζί με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Αναθεώρηση ως το παρά πέντε

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναθεωρείται ως το παρά πέντε επειδή διαπιστώθηκαν μεγάλες ασάφειες σε αρκετά σημεία του. Περισσότερο προβληματικό ήταν, όπως μεταδίδεται, το τμήμα του που αφορούσε το υπουργείο Εργασίας ενώ μικρότερα προβλήματα υπήρχαν και σε άλλα υπουργεία.

Όλα αυτά τα σημεία εξειδικεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό στις αγορές αλλά και στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, αποφασίστηκε να έρθουν μπροστά πολλά από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το 2013 και έπειτα ώστε να βοηθηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

Παραδείγματος χάριν, στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αποφασίστηκε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις να γίνουν ως τον Ιούλιο και σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις να εφαρμοστεί το πλαφόν των 2.700 ευρώ που είχε τεθεί από τον νόμο Πετραλιά αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Επίσης, οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη από 1 δισ. ευρώ που ήταν στο αρχικό πρόγραμμα αυξήθηκαν σε 1, 2 δισ. ευρώ για το 2011.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί με τη μορφή ενός νόμου - πλαισίου και σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία ψήφισης όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Θα περιέχει όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εκταμίευση της 5ης δόσης αλλά και την πιθανότητα μιας επιπλέον βοήθειας.

«Διευκόλυνση» για Σαμαρά

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα καταβληθεί προσπάθεια να διευκολυνθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς στην παροχή συναίνεσης ακόμα και με την ενσωμάτωση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ορισμένων σημείων από αυτά που περιέχονται στην πρόταση που παρουσίασε προσφάτως στο Ζάππειο, όπως είπε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον εκκρεμεί μια πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς το προσεχές διάστημα. Χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «υπάρχει διαρκής πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Η βούληση για τη συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα παραμένει ανοιχτή μια και εμείς ως κυβέρνηση καλούμε σε εθνική συνεννόηση. Θα γίνει και στο μέλλον. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα με ποια μορφή αλλά είναι σίγουρο ότι θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που εκτείνεται ως το 2015 και η ισχύς του ξεπερνά μια κυβερνητική κοινοβουλευτική θητεία».

«Συνεννόηση όχι συγκυβέρνηση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας -«δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση αλλά για εθνική συνεννόηση», είπε - και απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές. Αυτά τα διακινούν μόνο όσοι θέλουν να θολώσουν το τοπίο, να μην αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν από το Σύνταγμα αλλά και από τη δική τους διακυβέρνηση, η οποία ήταν καταστροφική για τη χώρα», σημείωσε .

Εξάλλου, η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο ίδιο συνέδριο, ότι δηλαδή τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα, με την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αλλά και με τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και με προγράμματα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, δεν συγκίνησε ιδιαιτέρως τις αγορές όπως ανέμενε η κυβέρνηση και έτσι σήμερα επανέλαβε την ίδια δέσμευση και ο κ. Παπακωνσταντίνου.