Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Wikileaks: Γνώριζαν ότι φυλάκισαν αθώους στο Γκουαντάναμ

Οι Αμερικανοί κρατούσαν εις γνώσιν τους αθώους στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks και είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων. 

Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν αποτελούν αναφορές για τους συνολικά 780 ανθρώπους που κρατήθηκαν στη φυλακή. Σύμφωνα με αυτά, μόνο περίπου 220 κρατούμενοι χαρακτηρίζονταν ως επικίνδυνοι τρομοκράτες, ενώ 150 Αφγανοί και Πακιστανοί αναφέρονται ως αθώοι. Πρόκειται κυρίως για αγρότες, οδηγούς και μάγειρες, που φυλακίστηκαν μετά τις επιθέσεις, ενώ ...
ακόμη 380 κρατούμενοι χαρακτηρίζονταν ως αντάρτες χαμηλότερων βαθμίδων.

Μάλιστα, στις αναφορές τονίζεται ότι φυλακίστηκαν αθώοι επειδή απλά έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή επειδή δεν είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους. 

Ακόμη στα έγγραφα αναφέρεται ότι κατά την ανάκριση υπήρξαν ομολογίες κρατουμένων κατά στόχων στις ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ότι η αλ-Κάιντα είχε καταφέρει να κρύψει πυρηνικό όπλο στην Ευρώπη, το οποίο θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση σύλληψης του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν.  

Το Πεντάγωνο καταδίκασε τη διαρροή και υποστήριξε ότι τα έγγραφα θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες ενάντια στην τρομοκρατία.